Fiskebedrifter i Lofoten mener de ofres av regjeringen etter grensestengingen, men vil ikke ansette norsk arbeidskraft.

(Artikkelen er sist oppdatert: mandag, 6 ,des, 2021 14:26)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Fiskebedrifter i Lofoten mener de står uten alternativer etter at regjeringa stenger grensa for utenlandsk arbeidskraft, men i følge High North News, har bare fem – seks nordmenn av over 50 kandidater fra Nav, fått jobb under årets vinterfiske i Nord-Norge..Grensen er nå i praksis stengt for alle som ikke bor i Norge. Det skaper store problemer for fiskerinæringa som er avhengig av arbeidskraft fra utlandet, men til tross for dette vil ikke fiskeribedriftene ansette nordmenn og lære de opp.

NAV var tidlig på banen, og tilbød norsk arbeidskraft.

I Nordland har Nav allerede tilbudt arbeidskraft til fiskebedriftene som har hatt behov.

Men interessen for norsk arbeidskraft har vært begrenset. Det er i underkant av 200.000 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkende nordmenn. I desember oppfordret derfor fiskeriministeren arbeidsledige nordmenn til å melde seg.

Det har hjulpet noen, men Johansen sier de er avhengig av spesialkompetanse når vinterfisket tar til for fullt i februar.

“Man kan ikke bare ta en servitør fra Grünerløkka og få han til å kjøre en flekkemaskin”

Fiskekjøper Geir Børre Johansen

Du erstatter egentlig ikke fagfolk over natta, sier fiskekjøper Geir Børre Johansen. De tre fiskeribedriftene han er engasjert i, omsetter for rundt 200 millioner i året.
De har noen norske ansatte, men rundt 40 prosent kommer fra Litauen. Sånn må det være, sier Johansen.

Rennes ned av norske arbeidsledige.

Norske myndigheter har bedt arbeidsledige om å melde seg til tjeneste under vinterfisket. I følge NRK har en bedriftsleder i Vesterålen fått 50 e-post på en kveld. Men få kan vente seg positivt svar.

Tråler leverer fangsten.
Foto: Gaute Bruvik

Vår erfaring er at næringa ønsker raskeste og enkleste løsning, og leie inn folk de er kjent med fra før av, sier Cathrine Stavnes, direktør i Nav Nordland.

Stavnes har ikke noe problem med å forstå at næringa har behov for spesialkompetanse, og velger den fra utlandet.

“Jeg har forståelse for at det er en fordel med dem som kommer år etter år, som vet hva de gjør og kan begynne å jobbe med en gang. Der vil alle som ikke kjenner bedriften eller bransjen, trenge tid på opplæring og å sette seg inn i arbeidsoppgavene”, sier hun.

Stavnes understreker likevel at det er mange nordmenn som er interessert i å jobbe under vinterfisket.

Nå er det en spesiell periode med korona, og vi oppfordres til å ikke reise så mye. Derfor er jeg veldig opptatt av at vi må bruke dem som er ledig lokalt. Der kjenner vi godt til kompetansen” sier Cathrine Stavnes, som altså er direktør i Nav Nordland.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!