Bonde dømt til 45 dagers betinget fengsel etter NRK-dokumentar. Økokrim anker dommen.

Illustrasjonsfoto Foto Mattilsynet
(Artikkelen er sist oppdatert: lørdag, 10 ,okt, 2020 17:42)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


En 49 år gammel mann er i Fredrikstad tingrett dømt til 45 dagers betinget fengsel, og bot på 20.000 kroner, for to tilfeller av kastrering av gris. Nå anker Økokrim fordi de mener Tingrettens dom er for mild, og ikke reflekterer alvoret i saken.

Dommen, som nå Økokrim har valgt å anke, er blant annet basert på skjulte opptak som ble vist i dokumentaren ” Griseindustriens hemmeligheter” som ble sendt i NRK Brennpunkt.

Dokumentaren viste en kastrering av gris som er eldre enn fire uker. Det er i strid med dyrevelferdsloven og forskrift om hold av svin, skriver Fredrikstad tingrett.

Bonden skal i følge dommen kastrert gris uten å ha gitt bedøvelse. I følge lovverket skal kastrering utføres av veterinær, med bedøvelse og langtidsvirkende smertelindring. Bonden var ikke utdannet veterinær da kan utførte kastreringen som altså ble gjort uten bedøvelse.

Dokumentaren viste at det står svært dårlig til med dyrevelferden på norske gårder, og Mattilsynet har i ettertid kontrollert flere gårder med svært nedslående resultat.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!