Regjeringen skroter spionappen “Smittestopp”. Utvikler ny app som benytter utenlandsk teknologi

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Regjeringen lager en ny smitteapp og avvikler Smittestopp-appen. Det skriver regjeringen i en pressemelding. Det er Folkehelseinstituttet som har fått oppdraget med å skaffe en ny app. Den nye appen skal benytte Google/Apple sine sporingsløsninger.Den nye appen vil ikke ha sentralisert lagring av personopplysninger, og ventes ferdig i løpet av året. Den forrige appen, som vi og flere andre aktører advarte mot, innhentet personopplysninger i så stor grad at Datatilsynet varslet ett forbud mot den.

“Smittestopp” ble derfor stoppet, og myndighetene har begynt å se på andre løsninger som ikke er så inngripende i personvernet.

Norge tok sjansen med å være tidlig tue ved å forsøke å etablere en smitteapp. Dessverre lyktes vi ikke. Det har vi lært av, og nå går vi videre, sier Høie.

Den nye appen er en Apple/Google løsning, som kun er for digital smittesporing, og ikke for forskning og analyse, forteller han.

FHI slettet 16 juni alle data fra appen Smittestopp etter det tidligere nevnte varselet om forbud fra Datatilsynet. Utviklingen av appen hadde da så langt kostet omtrent 29 millioner kroner, utfra en ramme på ca 40 millioner kroner.

Datatilsynet reagerte blant annet på at FHI startet innsamling av posisjonsdata, til tross for at analyseløsningen og løsningen for anonymisering ikke var på plass. Det er uvisst hvor mange som må laste ned den nye appen for at den ska ha noe effekt sa Gunn Peggy Knutsen, Ass direktør ved Folkehelseinstituttet, under dagens pressekonferanse om coronasituasjonen.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Jarle F Reiss

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!