Nasa ville sende opp månerakett kl 14 i dag, Oppskytningen utsatt.

NASA’s Space Launch System (SLS) rocket with the Orion spacecraft aboard is seen atop the mobile launcher as it is rolled up the ramp at Launch Pad 39B, Wednesday, Aug. 17, 2022, at NASA’s Kennedy Space Center in Florida. NASA’s Artemis I mission is the first integrated test of the agency’s deep space exploration systems: the Orion spacecraft, SLS rocket, and supporting ground systems. Launch of the uncrewed flight test is targeted for no earlier than Aug. 29. Photo Credit: (NASA/Joel Kowsky)
(Artikkelen er sist oppdatert: mandag, 29 ,aug, 2022 15:07)

Nasa ville i dag gjøre ett forsøke på å sende opp et stort ubemannet romskip mot månen for første gang på 50 år. Til tross for kraftig lyn og tordenvær i området.

Det kraftige uværet forsinket oppskytningen med en time. Oppskytningen vil etter planen skje i Cape Canaveral i Florida i USA i løpet av et vindu på to timer mandag ettermiddag, cirka klokken 14.33 norsk tid.

Flere år på overtid og milliarder av dollar over budsjett er Nasas nye månerakett, Artemis klar for testflygning denne uka, før astronautene etter hvert kommer på plass.

Raketten på 98 meter vil forsøke å sende en tom mannskapskapsel inn i en fjern månebane, 50 år etter Nasas berømte Apollo-månelanding.

Hvis alt går bra, kan astronauter så tidlig som i 2024 være klare for en runde rundt månen. Nasas mål er å lande to personer på månens overflate innen utgangen av 2025.

Romskipet skal i løpet av seks uker fly rundt månen og tilbake. Det blir det første oppdraget med navnet Artemis, som altså er etterfølgeren til Apollo-oppdragene.

Nasa`s launch director stanset Artemis I-oppskytingsforsøket omtrent klokken 8:34 EDT. Romfartøyet forblir i en trygg og stabil konfigurasjon i følge NASA. Utskytningskontrollere fortsatte å finne ut hvorfor en såkalt blødningstest for å få RS-25-motorene på bunnen av hovedtrinnet på raketten til riktig temperaturområde for oppløfting ikke var vellykket, og de gikk dermed tom for tid i det to timer lange tidsvinduet hvor oppskytning var mulig. Det var altså problemer med å holde temperaturen nede på en av rakettmotorene som var grunnen til dagens avlysning.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!