Kulturhus over hele landet er opplyst i rødt i kveld

Hurtigrutens hus, Vesterålen Kulturhus opplyst i rødt under en landsomfattende protest mot regjeringens coronastrategi.
Foto Jarle F. Reiss
(Artikkelen er sist oppdatert: onsdag, 30 ,sep, 2020 22:11)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Onsdag aksjonerer en lang rekke scenearbeidere og kulturhus over hele landet for å varsle om at det brenner et rødt farelys for kultur- og eventbransjen.
Fra 1. november er det slutt på kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende som har sørget for at teknikere og musikere har overlevd perioden siden landet ble stengt ned i mars. Kritisk, sier bransjen som håper at regjeringen vil snu og videreføre ordningen. I kveld fra klokken 20-22 markerer de seg i hele landet med å lyse opp kulturbygg over hele landet i rødt.

Regjeringen må stå løpet ut og videreføre kompensasjonsordningen frem til Koronakrisen er over. I tillegg må en støtteordning på plass for eventbransjen som innbefatter artister, bookingselskap, underleverandører og administrasjon, melder kultur – og eventbransjen.

Den norske Red Alert-kampanjen er inspirert av aksjoner som like hardt rammede bransjekolleger i utlandet har stått bak, som i Storbritannia i august. Der tente man røde lyskastere mot 300 scener og steder i rødt, blant dem det britiske nasjonalteatret. Samtidig demonstrerte også scenearbeidere i gatene.

30. september samler norske lyd-, lys- og bildefirmaer, kulturhus og bransjeorganisasjoner seg til en tilsvarende aksjon, melder Scenemagasinet. Markeringene er en del av den internasjonale #wemakeevents og #redalert bevegelsen som er en bevegelse som har spredd seg fra USA og til store deler av verden hvor kultur og eventbransjen nå står i de samme problemene som her hjemme.

Om ikke regjeringen snur i denne saken, vil store deler av kultur og eventbransjen utraderes. Hvem skal da skape arrangementene når samfunnet åpner opp igjen og kulturbyggene skal fylles med opplevelser? spør Kulturarbeiderne seg.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!