Kulturhus over hele landet er opplyst i rødt i kveld

Hurtigrutens hus, Vesterålen Kulturhus opplyst i rødt.
Foto Jarle F. Reiss

Onsdag aksjonerer en lang rekke scenearbeidere og kulturhus over hele landet for å varsle om at det brenner et rødt farelys for kultur- og eventbransjen.
Fra 1. november er det slutt på kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende som har sørget for at teknikere og musikere har overlevd perioden siden landet ble stengt ned i mars. Kritisk, sier bransjen som håper at regjeringen vil snu og videreføre ordningen. I kveld fra klokken 20-22 markerer de seg i hele landet med å lyse opp kulturbygg over hele landet i rødt.

Regjeringen må stå løpet ut og videreføre kompensasjonsordningen frem til Koronakrisen er over. I tillegg må en støtteordning på plass for eventbransjen som innbefatter artister, bookingselskap, underleverandører og administrasjon, melder kultur – og eventbransjen.

Den norske Red Alert-kampanjen er inspirert av aksjoner som like hardt rammede bransjekolleger i utlandet har stått bak, som i Storbritannia i august. Der tente man røde lyskastere mot 300 scener og steder i rødt, blant dem det britiske nasjonalteatret. Samtidig demonstrerte også scenearbeidere i gatene.

30. september samler norske lyd-, lys- og bildefirmaer, kulturhus og bransjeorganisasjoner seg til en tilsvarende aksjon, melder Scenemagasinet. Markeringene er en del av den internasjonale #wemakeevents og #redalert bevegelsen som er en bevegelse som har spredd seg fra USA og til store deler av verden hvor kultur og eventbransjen nå står i de samme problemene som her hjemme.

Om ikke regjeringen snur i denne saken, vil store deler av kultur og eventbransjen utraderes. Hvem skal da skape arrangementene når samfunnet åpner opp igjen og kulturbyggene skal fylles med opplevelser? spør Kulturarbeiderne seg.

Jarle F Reiss
About Nyhetsredaksjonen 119 Articles
Redaktør og Programleder