Midlertidig seier for naturen etter dom i Oslo Tingrett

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 30 ,des, 2021 16:33)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Torsdag morgen kom Oslo tingrett med en kjennelse som naturelskende mennesker kan glede seg over. Kjennelsen  forbyr igangsettelse av lisensjakt i de fire revirene Hornmoen, Rømskog, Bograngen og Slettås.

Staten har altså planlagt uttak av individer innenfor en sone som politikerene selv har vedtatt for å beskytte en utrydningstruet art. Nå risikerte man at 25 ulver kunne blitt skutt innenfor ulvesonen. Siden poenget med sonen er at ulven skal ha beskyttelse virker jo vedtaket i departementet noe snodig. Uttak i denne sonen vil slik de fleste ser det, kreve en særlig grunn for å kunne ta dem ut.

Tingretten sier i sin kjennelse at de inntil videre har “besluttet å stanse jakten – med den rettslige konsekvens at staten og underordnede etater med jaktmannskap midlertidig forbys å igangsette ulvejakten inntil annerledes avgjørelse måtte bli fastsatt gjennom rettsapparatet.”

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), tar kjennelsen til etterretning.

Kravet om stans i jakten ble fremsatt av dyrevernsorganisasjonene NOAH, Foreningen Våre Rovdyr og WWF, som mente at vedtaket fra staten er ulovlig.

En veldig bra kjennelse

Karoline Andaur, generalsekretær i Verdens naturfond

I ett intervju med NRK sier generalsekretær i Verdens naturfond (WWF), Karoline Andaur, at dette er “En veldig bra kjennelse”.

Hun legger også til at “Det er staten sitt ansvar å fatte vedtak. Men tidligere i år sa tingretten at et lignende vedtak gjort i 2019 var nettopp ulovlig”.

Faglig leder i NOAH, Siri Martinsen
Foto: Bente Isefjær / NOA

Faglig leder i NOAH, Siri Martinsen er glad for beslutningen.

– Det er svært viktig å merke seg at flertallet i områdene med ulv setter pris på ulven, og mange i lokalbefolkningen opplever en stor sorg over at kritisk truede dyr skytes ned innenfor det området de skulle være beskyttet.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!