Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert tirsdag, 20 ,des, 2022 14:53 av Redaksjonen
I dag har det vært sluttprosedyrer i Tengs-rettssaken, og det var knyttet stor spenning til påtalemyndighetens påstand om straff. Aktor redegjorde for grunnlaget for straffeutmålingen påtalemyndighetene skulle be om i saken.
Aktoratet mener det ikke er noen tvil om at de nå har tatt rett person for drapet på Birgitte Tengs.
Forsvaret har gjennom rettsaken forsøkt å lansere andre mulige gjerningsmenn, og aktor Thale Thomseth gikk derfor i sin sluttprosedyre gjennom de alternative gjerningspersonene forsvaret har trukket frem.
- – Første kandidat har rulleblad, men har alibi for store deler av drapskvelden og natta. Og har derfor et lite tidsvindu der han eventuelt kunne ha utført et drap, og vanskelig kunne ha møtt Birgitte. Han er ikke observert i områder der Birgitte befant seg. Ryktene om ham har blitt lagt vekt på blant folk. Men det er ikke funnet DNA, har ikke relevant straffehistorikk, og har alibi, sa Thomseth i retten.
- – Andre kandidat har aldri vært mistenkt. Referanseprøvene har vært sammenlignet med DNA-prøver. Det er funnet spor i ei hårprøve, men det er knytta usikkerhet til dette funnet. Man kan verken bekrefte eller avkrefte funn, blant annet fordi det var funnet en av de mest vanlige mtDNA-sekvensen i verden. Derfor er det ikke mulig å si hvem den stammer fra.
Har handlet med hensikt, men planla ikke drap.
Påtalemyndigheten mener at den tiltalte ikke planla å begå drap den aktuelle kvelden i 1995.
«Det er ikke hans modus», sa medaktor Nina Grande.
«Det vil derfor ikke bli lagt ned påstand om å dømme tiltalte for overlagt drap, som det heter i den gamle straffeloven», sa Grande, og viste til flere tidligere hendelser der den tiltalte har mistet kontrollen.
«Han skjønner at han gjør noe galt, men må likevel fortsette. Psykologer sier han mangler verktøy til å stanse seg selv. Mister besinnelsen.» Påtalemyndigheten mener noe tilsvarende som i sykkelpumpesaken har skjedd med Birgitte.
«Omfanget på åstedet viser en person som har mistet hemningene.»
«Selv om angrepet skal ha skjedd spontant, mener påtalemyndigheten at han har handlet for å skade. Han har gjort det med hensikt», sa Grande.
Påtalemyndigheten mener at den tiltalte 52 år gamle Karmøy-mannen har handlet med hensikt.
«Sakkyndige konkluderer med at tiltalte kognitivt ligger innenfor normalen. Han må vurderes som en vanlig person. Han burde derfor forstå at de skadene Birgitte fikk kunne være dødelige…..
Tiltalte har ved flere anledninger kunne avslutte og stoppe. Derfor mener påtalemyndigheten at han har handlet med hensikt», sa medaktor Nina Grande.
Skjerpende omstendigheter
Påtalemyndigheten mener det foreligger særlig skjerpende omstendigheter i saken.
– Drapet er begått med massiv vold som må ha gått over noe tid, sier hun.
Det er også skjerpende at Birgitte var et barn, sier Grande.
Ber ikke om forvaring
Påtalemyndigheten vil ikke be om forvaring for mannen i 50-årene som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995.
– Det har gått 27 år. Hadde drapet skjedd nå, ville påtalemyndigheten bedt om forvaring. Men den lange tiden som har gått siden handlingen skjedde, vurderer påtalemyndigheten det til at vilkåret for forvaring ikke er innfridd, sa medaktor Nina Grande i retten tirsdag ettermiddag.
Ber om 17 års fengsel for Karmøy-mannen
- Påtalemyndigheten ber om 17 års fengsel for mannen i 50-årene som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i 1995.
- Påtalemyndigheten ber om at det trekkes fra 485 dager for utholdt varetekt, inkludert isolasjonstillegg.
- Påtalemyndigheten mener det er skjerpende at drapet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter.