Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert lørdag, 10 ,okt, 2020 17:28 av Redaksjonen
Armenia og Aserbajdsjan har blitt enige om en våpenhvile i konflikten om Nagorno-Karabakh-regionen, opplyser Russlands utenriksminister.
Utenriksministrene fra de to landene har vært samlet til fredssamtaler i Moskva fredag og natt til lørdag.
Våpenkvilen skal etter planen tre i kraft fra klokka 12 lørdag formiddag.
Nagorno-Karabakh er et innlandsområde i det sørøstlige Kaukasus mellom Karabakh og Siunik. Det bor rundt 145 000 innbyggere i området. Majoriteten av befolkningen var ved oppløsningen av Sovjetunionen armenere, men etter at den aserbajdsjanske minoriteten ble fordrevet under borgerkrigen fra 1988-1994, utgjør i dag etniske armenere om lag 99 % av befolkningen, med mindre grupper aserier eller aserbajdjanere, russere og kurdere.
Området er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan. Mesteparten av området er kontrollert av Republikken Artsakh og Aserbajdsjan har ikke styrt området siden 1988.
I 1988 prøvde det lokale parlamentet å få området lagt under Armenia, noe som førte til krig i 1991. Rundt 30 000 ble drept, og over én million mennesker ble drevet på flukt.
Armenskstøttede separatister sikret seg kontroll over Nagorno-Karabakh og flere omkringliggende regioner.
Ifølge en uttalelse fra partene skal våpenhvilen kunne muliggjøre utveksling av både krigsfanger og døde fra konflikten og legge grunnlag for en varig fred.
Utenriksministrene fra Armenia og Aserbajdsjan har hatt fredssamtaler i Moskva fredag og natt til lørdag, etter at Russlands president Vladimir Putin inviterte de to til samtaler tidligere denne uken.
Samtalene har blitt ledet av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som opplyser at de har komme til enighet om en våpenhvile.