Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert mandag, 14 ,nov, 2022 20:59 av Redaksjonen
I dag kom den andre uken av rettforhandlingene i Birgitte Tengs saken i gang.
Innledningsvis var det etterforskingsleder Dag Uppheim, som har ledet den nye etterforskingen av saken, som fikk ordet.
I sin innledning sa han at han ville gå gjennom etterforskingsmaterialet fra den tidlige etterforskingen, med både tips og elektroniske spor.
Dag Uppheim kommenterte etterforskningen mellom 1995 – 1997.
«Jeg vet at media er knallhardt på den tidligere etterforskningen, men vi må sette den i kontekst. Det ble gjort en betydelig innsats, og innfallsvinkelen var relevant på mange områder,» sa han.
Politiet sikret mange lyse hår, forteller Uppheim. Det ble blant annet funnet mange lyse hårstrå i Birgittes hender. Analyser viste at hårstråene sannsynligvis ikke tilhørte Birgitte.
Politiet søkte derfor etter en gjerningsmann med langt lyst hår.
«Dette med lange lyse hår ble formidlet til media 7. juni 1995, og kan nok ha påvirket tips til politiet,» sa Uppheim.
Hårstråene ble senere sendt til DNA-analyse i utlandet, og analysen viste da, at de tilhørte Birgitte.
«I 1995 var DNA-spor noko nytt, men ikke helt ukjent,» sa Uppheim.
«Analysemetodene var langt mindre sensitive enn de vi har i dag. Man måtte ha mer materiale for å få frem en DNA-profil. Det ble gjort analyser av 40 til 50 hårprøver og påviste blodflekker. Ett laboratorium i Cambridge fant i de prøvene DNA-sekvenser som ikke tilhørte Birgitte.»
I 2002 ble nye prøver fra den mye omtalte strømpebuksa til Birgitte Tengs sendt til GMI i Innsbruck i Østerrike for analyse der. «Instituttet ble valgt fordi de var spesielt dyktige på håranalyser. Rundt 60 hårstrå ble analysert ved GMI», sa Uppheim. Fem av disse hårstråene var ikke fra Tengs.
Coldcase gruppen
«Kripos seksjon for kalde saker oppfordret i 2016 om å oppta ny etterforsking i Tengs-saken. En ny etterforskingsgruppe ble etablert i Stavanger i januar 2017. Det første som ble gjort var å gå systematisk gjennom dokumentene i saken», sa Uppheim.
Det ble gjort en stor innsats for å hente inn informasjon i 1995, men det var vanskelig å vurdere deler av materialet, sa Uppheim. Han forteller at enkelte vitne ble avhørt flere uker etter hendelsen. Flere skal ha blandet sammen helger, og enkelte vitneskildringer var svært vage.
Uppheim fortalte videre at «det er få sikre observasjoner av Birgitte Tengs etter at ett vitne så henne ved en bil i Kopervik.
Ingen som kjenner Birgitte har sagt at de så henne, selv om det var folk som kjente Birgitte i bevegelse den kvelden. Dette har utviklet politiet sin hovedhypotese om at hun ble kjørt i bil.»
Uppheim sier også at de ikke kan være sikre på at hun ikke har gått.
Mannlig DNA funnet
Ett ekstrakt fra ei bit som hadde vært lagret i et reagensrør ble analysert ved Oslo Universitetssykehus, OUS. Der ble det påvist en del av mannlig DNA-opphav.
«Det var ikke en fullverdig DNA-analyse, men en form for forprøve som skal få fram mengden av humant materiale i prøven», sa Uppheim.
Funnet i denne prøven medførte at prøvene ble sendt til GMI i Østerrike for videre analyser.
Avvik i DNA forklares
Uppheim går gjennom DNA-resultatene som avviker fra Birgitte Tengs, eller som kan avvike fra Tengs.
«Det er blant annet DNA som kan stamme fra to kriminalteknikere og en preparant.
I tillegg er det funnet 8 DNA-sekvenser som stammer fra minst syv uidentifiserte personer. Både tiltalte og fetteren er sammenlignet med disse sekvensene, og er utelukket som opphav,» sa Uppheim. Han forteller også at de har fått ulike resultater når de har analysert i to ulike perioder.
Nye analyser av de samme prøvene i 2019 viste en blandingsprofil i enkelte av prøvene. Det er konstatert treff på DNA fra Birgitte Tengs og fra en ukjent person. En grunn til slike blandingsresultat kan være at håret er tilgriset, eller at det på ett eller annen tidspunkt har blitt kontaminert.
Uppheim sa også i retten at de ikke prøvde å identifisere hvor hårene stammet fra fordi hår er kjent for å være flyktig, og i liten grad blir brukt i straffesaker i dag. I tillegg er det uklart på hvilken måte hårprøvene har blitt oppbevart og behandlet fra 1995 og frem til i dag.
Tiltalte ble tipset om til Politiet
«Politiet mottar tre tips om tiltalte i mai 1995. Då hadde det kommet inn 277 tips. Tiltalte blir avhørt første gang i desember 1995. Da har det blitt avhørt omkring 1400 vitner, som ikke har nevnt tiltalte, og det er ingen vitner som har fått spørsmål om tiltalte», sa Uppheim. Etter nye tips i 1996, blir den nå tiltalte 52åringen avhørt på nytt i 1996. Han avgir blant annet blod- og hårprøver.
Tiltalte ble omtalt i hovedforhandlingene mot fetteren i 1998, hvor forsvaret utpekte han som en mulig gjerningsmann, og han er også omtalt som mulig gjerningsmann, riktignok anonymt, i dokumentarbøker og TV-dokumentarer.
«Men han ble likevel avhørt som vitne», sier Uppheim, og tilføyer «Det er heller ingen vitner som har fått spørsmål om tiltalte».
I mars 2019 ble etterforskningen rettet mot den tiltalte 52åringen etter at det ble påvist DNA-funn som viste at de kunne stamme fra tiltalte. Politiet brukte da skjulte etterforskingsmetoder for ikke å vekke mistanke hos tiltalte, fortalte Uppheim. Politiet utførte hemmelig ransaking av huset, sjøhuset og bobilen hans. I tillegg har de også gjennomført spaning og kameraovervåket huset til tiltalte.
I tiden før pågripelsen, ble tiltalte også avlyttet i flere måneder, kan etterforskningsleder Uppheim fortelle. Han sier at det da ikke ble gjort funn som styrket mistanken mot tiltalte.
Undercoveragenter?
Tiltaltes forsvareren, Stian Kristensen, spurte Uppheim om politiet brukte undercover-agenter i saka. På det svarer Uppheim at han verken kunne bekrefte eller avkrefte at dette ble gjort, fordi det ikke angår hans vitneplikt.
Sikre DNA bevis i følge GMI
GMI i Østerrike sier at de anser DNA-treffet på tiltalte som sikkert, seier Uppheim. Han begrunner dette med at de har klart å reprodusere resultatet. De brukte forskjellige typer teknologi for å få ett sikrere resultat. Resultatene viste treff i 25 av markørene det ble søkt etter.
Etter at tiltalte ble arrestert, ble det utnevnt sakkyndige som hadde til oppgave å kvalitetssikre resultatene GMI fant. «Politiet har utført flere beregninger og kartlegginger for å finne ut om DNA-funnet kan knyttes til tiltalte«, sa Uppheim. «De har blant annet fått utført analyser ved det nederlandske instituttet NFI for å se etter mutasjoner. De konkluderte med at tiltalte har en mutasjon som skiller seg fra både faren og begge brødrene», fortalte Uppheim.
Det kom også frem i retten i dag, at politiet også har brukt slektsgranskere som har kartlagt farsslekten til tiltalte, helt tilbake til 1700-talet for å se om de har en tilknytning til Karmøy-området.
Ingen fare for oversmitte av DNA
Uppheim sier at politiet også har undersøkt om det kan ha skjedd oversmitte av DNA. Det vil si, om det kan ha vært indirekte kontakt mellom Birgitte Tengs og tiltalte ved at en person først har vært i kontakt med tiltalte, før vedkommende har vært i kontakt med Tengs.
De har ikke klart å finne noen holdepunkt for at det kan ha skjedd siden alle bevegelser ikke ble kartlagt i 1995.
«De har også undersøkt om DNA kan ha blitt overført etter drapet«, sa Uppheim. «De har blant annet sett på om tiltalte har hatt kontakt med politiet eller avgitt DNA-prøver som kan ha komme i kontakt med bevismaterialet. Men politiet fant ikke noen fare for at dette skulle ha skjedd.»
Etter at tiltalte ble arrestert, har politiet avhørt omkring 180 vitner, rundt 40 av disse er fra tiltalts farsslekt.
I tillegg er det utført ransakelser i ulike bosteder, i en bobil og i ett sjøhus. De har også gjennomgått 15–20 elektroniske lagringseenheter og innhentet journaler.
Retten ble så hevet for dagen, og i morgen skal vi blant annet høre tiltaltes mor vitneutsagn.
DETTE ER
BIRGITTE TENGS-SAKEN