Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert onsdag, 30 ,sep, 2020 03:36 av Redaksjonen
«Estonia» hadde siden 1. februar 1993 gått i rutetrafikk mellom Tallinn i Estland og Stockholm i Sverige, da skipet natt til 28. september 1994 mellom kl. 00:55 og 01:50 lokal tid kantret og sank med 852 av totalt 989 mennesker ombord.
Discovery network/Dplay/Monster har laget en dokumentar om ulykken, hvor de blant annet filmet med undervannsdrone ved vraket. I dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt«, som hadde premiere mandag, blir et aldri tidligere dokumentert hull i skroget avslørt, noe som kan sette den offisielle Havarikommisjonens rapport om hva som skjedde med passasjerskipet i sterk tvil.
Funnet i dokumentarserien om «Estonia» kan gi nye svar på hva som forårsaket det katastrofale forliset i 1994. Nå risikerer regissøren Henrik Evertsson fengselsstraff etter å ha sendt en undervannsdrone ned på vraket.
Skipsvraket, og det nærmeste området rundt er definert som en gravplass. Åtte land har skrevet under på en traktat for å hindre gravplyndring og privat dykking ved vraket.
Tyskland har ikke signert, så tyske skip/statsborgere vil dermed ikke være bundet av traktaten. Henrik Evertsson og hans crew dro i september 2019 ut i Østersjøen i en tyskregistrert dykkerbåt på jakt etter svar.
Det har eksistert teorier om at det finnes et hull på styrbord side av skipet som kan forklare hvorfor det sank så fort. Det var nødvendig, og journalistisk motivert, å sende ned en undervannrobot med kamera for å gjennomføre en utførlig dokumentasjon av skrogets tilstand. Under dykket ble vi oppmerksom på en betydelig skade på styrbord side av Estonias vrak, en skade som aldri tidligere er blitt rapportert eller dokumentert i offentlige rapporter, sier regissør Henrik Evertsson fra Monster, produksjonsselskapet som står bak dokumentarserien i en pressemelding.