Ekstremværet Frank er på vei, RØDT farevarsel utstedt for deler av Nord-Norge.

Screendump: Yr.no

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Sist oppdatert onsdag, 20 ,jan, 2021 12:47 av Redaksjonen

Fra torsdag ettermiddag øst og sørøstlig storm med ekstremt kraftige vindkast lokalt på 35-50 m/s.
Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremværvarsel for ekstremt kraftige vindkast på 35-50 m/s lokalt for Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Troms siste del av torsdag og første del av fredag. Det blir også svært kraftige eller kraftige vindkast i tilgrensende områder.

På grunn av stor trykkforskjell på kort avstand får man et kraftig øst-sørøstlig vindfelt i Trøndelag og Nord-Norge torsdag og fredag.

Meteorologisk institutt forventer at det vil gi øst-sørøst storm med ekstremt kraftige vindkast på 35-50 m/s lokalt på Nord-Helgeland, Salten, Ofoten og Troms. Det ventes sterkest vind fra torsdag ettermiddag fram til fredag ettermiddag.

Det vil være store variasjoner i vindstyrke. Noen steder vil få veldig lite vind, mens andre steder får ekstremt kraftige vindkast. I tillegg vil temperaturen på utsatte steder kunne komme ned i -10 til -15 grader. Kombinasjonen storm og lave temperaturer vil kunne gi utfordringer for strømforsyningen, potensiale for stor forfrysningsfare og fare for moderat til sterk ising på skip.

Høytrykket som ligger nordøst for Svalbard har et forventet lufttrykk ved havnivå på rundt 1040 hPa, og et kraftig lavtrykk over Vestlandet har forventet lufttrykk ved havnivå på rundt 955 hPa.

Meteorologisk institutt sier at værsituasjonen minner mye om ekstremværet Ylva i november 2017, men at temperaturen i dette tilfellet er lavere.

Meteorologisk institutt har også utstedt  et oransje farevarsel på øst-sørøst storm og svært kraftige vindkast på 30-40 m/s lokalt på Sør-Helgeland og Namdalen.

For indre strøk av Sør-Trøndelag, Lofoten, Vesterålen og Vest-Finnmark forventer Meteorologisk institutt kraftige vindkast på 27-35 m/s torsdag og fredag, og har derfor utstedt gult farevarsel for dette området.

Store  variasjoner innenfor små områder. Det ventes sterkest vind fra torsdag ettermiddag fram til fredag ettermiddag. Det vil være store variasjoner i vindstyrke. Noen steder vil få veldig lite vind samtidig som andre steder får ekstremt kraftige vindkast. I tillegg vil temperaturen på utsatte steder kunne komme ned i -10 til -15 grader. Kombinasjonen storm og lave temperaturer vil kunne gi utfordringer for strømforsyningen.

Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett. Stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer kan stenges. Takstein og takplater blåser av hus og bygninger. Mange reiser vil kunne få betydelig lenger reisetid. Strømforsyningen lokalt vil bli betydelig påvirket. Mange veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen. Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier. Den sterke vinden kan gi lokalt høye bølger i fjordstrøk og innsjøer.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!
Become a patron at Patreon!

De siste sakene fra NORDLAND

  • Det var en forbipasserende som meldte fra til politiet om åpne flammer i bygningen. Politiet fikk melding klokken 06.53 fra publikum, en tilfeldig forbipasserende. Da var det allerede synlige flammer i bygget. Politiet har evakuert to nærliggende hus. Røyken går inn over boligområder – Beboere bes holde vinduer lukket og ikke bevege seg i områder med røyk. Politiet evakuerer folk fra to nærliggende bygg til huset hvor det brenner i Sjøgata på Melbu. Det er et gammelt trehus med flere leiligheter som brenner, ifølge politiet. To personer har kommet seg ut. «Ut fra det vi vet nå er det ikke noe som tyder på at det er noen savnede.» sier politiet. Brannvesenet i Hadsel skal ha fått forsterkninger fra Sortland. Ifølge Bladet Vesterålen er det et hus i Sjøgata som brenner. Vår fotograf Thomas Gundersen så røyken tydelig hjemmefra i morgentimene, og kommenterer brannen slik. «Trasig å våkne til synet av at et stykkje Melbu-historie som går opp i røyk.» Thomas Gundersen Vekket av lyden fra brannen Kerstin Kjelstrup-Olsen Barosen bor ikke langt unna, og ble vekket av lyden fra brannen, skriver Bladet Vesterålen. «Vi hørte knitringa, og jeg begynte først å lure på om det var snøsmeltinga vi hørte så godt. Så tittet jeg ut vinduet og så en forferdelig svart røyk» Kerstin Kjelstrup-Olsen Barosen til Bladet Vesterålen. Brennes ned Politiet melder nå at brannvesenet foretar en kontrollert nedbrenning. Brannvesenet driver fortsatt slokking på stedet. Alle beboere er gjort rede for. De evakuerte ivaretas av kommunen. Ett bygg med mye historie er tapt Bygget som nå brenner har hatt flere brukere opp gjennom årene. Det ble bygget som fabrikklokale til Aktieoljeklædefabriken Fram i 1897, senere Fram Oljeklæfabrikk A/S (stiftet 1932). Etterhvert kom Helly Hansen inn på eiersiden i selskapet, og frem til 1982 ble det produsert sydvester, regntøy og til og med telt ved fabrikken. I nyere tid har bygget vært disponert av en lokal entreprenør, og Hadsel videregående skole avd. Melbu  

  • Politiet utelukker ikke at det kan ha skjedd noe straffbart og et større område i sentrum av Stokmarknes var avsperret. Politiet har gått ut med en pressemelding. som forteller at: «Politiet i Nordland fikk i dag klokka 09.00 melding om funn av en død person, liggende ute i Stokmarknes sentrum. Politiet i Nordland har derfor sperret av et området i sentrum, og har startet etterforskning.» Den avdøde er en kvinne i 50årene med lokal tilhørighet. Pårørende er varslet. Politiet etterforsker bredt ut fra flere hypoteser, med tanke på hva som kan ha skjedd. Politiet i Nordland er i en tidlig fase av etterforskningen og har ikke ytterligere informasjon. Per nå har vi ingen opplysninger på at det har skjedd noe straffbart, men politiet utelukker ingenting. Brannvesenet var til stede med flere biler, for å hindre innsyn til området.

  • Politiet ber nå om tips etter at fotgjenger omkom i en trafikkulykke i Kabelvåg i Nordland. Ulykken inntraff i morgentimene på E10 i Kabelvåg i Nordland. Politiets melding på Twitter: «E10, Urastabben. Vegen er stengt grunnet trafikkuhell. Vi har pr nu ingen opplysninger om uhellet. Pårørende er varslet.» Politiet i Nordland på Twitter kl. 08.30 Uhellet skjedde i nordøst-enden av Kabelvåg. Hendelsesforløpet er fortsatt uklart, men politiet har startet sin etterforsking. Politiet ber nå om tips dersom noen har gjort observasjoner i forbindelse med ulykken. Politiets melding på Twitter: «En fotgjenger omkom i forbindelse med ulykken. Pårørende er varslet. Hendelsesforløpet er uklart. Politiet har startet etterforsking. Dersom noen har gjort observasjoner i forbindelse med ulykken, ring politiet på 02800.» Politiet i Nordland på Twitter kl. 13.58

  • To biler, en personbil og en lastebil var involvert i ulykken som inntraff på FV82 ved Kringlen mellom Sortland og avkjøringen til Hognfjorden. Føreren av personbil ble kjørt til sykehus med ambulanse, men vedkommende fremsto ikke som alvorlig skadet i følge politiet. Ifølge politiet er det store materielle skader på de to involverte kjøretøyene. 3FM Norge`s fotograf kunne ikke se at det var strødd på ulykkesstedet, og at det derfor var svært glatt på stedet. Veien var stengt en periode etter ulykken. Politiet gjør undersøkelser på stedet.

De siste sakene fra TROMS OG FINNMARK

  • Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) har i dag hatt et møte med sametingspresident Silje Karine Moutka. I en uke har aktivister sperret inngangen til Olje- og energidepartementet og andre departementer i Oslo. Sametingspresident Silje Karine Moutka snakket til aktivistene, og sa blant annet, «Dere har vært modige!» da hun ankom møtet med olje- og energiministeren. Hun sier selv hun er forsiktig optimist i forkant av møtet. «Kjære ungdommer, dere har vært modige. Dere viser et klart engasjement, og kjemper for grunnleggende rettigheter i Norge og i Sápmi» Sametingspresident Silje Karine Moutka Høyesterett har i en dom i oktober 2021, slått fast at vindturbinene på Fosen bryter med samenes urfolksrettigheter. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har sagt at staten er innstilt på å løse konflikten, men at det fortsatt kan ta ett år før et forslag til tiltak foreligger. Han mener at vedtaket om vindturbinene er gyldige nå. Klarte ikke å svare presis på direkte spørsmål Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap)fikk spørsmål fra NRK under pressekonferansen om Regjeringen mener det er ett vedvarende menneskerettsbrudd som pågår på Fosen, svarte Terje Aasland svært unnvikende. Spørsmålet, som kunne blitt besvart med ett enkelt ja eller nei, ble besvart slik: «Hvis ikke vi gjør endringer, så vil menneskerettsbruddene være der, det er viktig for oss å rydde opp, vi har sagt at det haster med å få gjort det, og jeg føler av vi er i en god samforståelse om at det må skje så raskt som overhode mulig.», idet han kikket over mot Sametingspresidenten. Dermed ble det en indirekte bekreftelse fra statsråden om at det er et pågående menneskerettsbrudd. Under pressekonferansen sa også Aasland at han har meddelt reindriftssamene på Fosen at han, Sandra Borch og statsministeren sammen vil jobbe videre med reindriftsnæringen og Sametinget for å finne løsninger som kan iverksettes allerede nå på kort sikt. Se pressekonferansen om Fosensaken

  • Tre fly har blitt truffet av lynet i ettermiddag, under innflygning til Tromsø lufthavn. Ett fra Norwegian, og to fra Widerøe. Både Widerøes flight fra Bergen-Tromsø, fra Stokmarknes-Tromsø og Norwegians flight fra Oslo-Tromsø ble rammet av lynnedslagene under innflygning. Når det har vært lynnedslag i fly, må flyet av sikkerhetsmessige årsaker bli undersøkt av en flytekniker. Lynnedslagene førte ikke til noen teknisk svikt på noen av flyene etter at lynet traff de. Fly er utstyrt med lynavledere. Innstilte ferger Torghatten Nord AS informerer om kansellering i sambandet Bognes-Lødingen søndag. Både A- og B-ruten er innstilt inntil videre grunnet vanskelig værforhold. Vegtrafikksentralen melder om kolonnekjøring på E10 over Bjørnfjell. Veien kan bli stengt på kort varsel, meldes det. Flere flyavganger  har blitt innstilt. Bodø-Svolvær klokken 17.30. Bodø-Andenes klokken 22.35 Bodø-Harstad/Narvik klokken 22.35 Løse gjenstander i veien Hadsel brann og redning måtte rykke ut til det nye hotellet under bygging på Stokmarknes søndag kveld. Årsaken var løse gjenstander og bygningsmaterialer som hadde blåst ut i gata.

  • Onsdag morgen er Gimsøybrua, Kåkernbrua i Lofoten og Raftsundbrua i Vesterålen stengt på grunn av ekstremt sterk vind. I morgentimene ble det målt 39,6 m/s på Gimsøybrua, og på Leknes i Lofoten ble det målt over 40sekundmeter vind rett før kl 10. På E10 fra Tjeldsund og ned Lofoten, mot Moskenes, er det flere bruer som kan være stengt i perioder. Dette er automatiserte bruer som stenger når vinden bli for sterk. Det står også trafikkvakter ved enkelte av dem. Det ikke er så mange stengninger i Troms og Finnmark, men det er stengt over Ifjordfjellet og på strekningen Snefjord-Havøysund, hvor det har gått ett snøskred. Mye innstilt i kollektivtrafikken, og flere stengte veier. Grunnet dårlig vær innstilles avgangen fra Tromsø klokken 07.10 og returen fra Lysnes 08.00, på hurtigbåtruten Tromsø-Skjervøy-Vikran-Tenneskjer-Lysnes. Nordled har også innstilt alle avganger mellom Tromsø og Harstad i hele dag, på grunn av været. For fergesambandet mellom Lyngseidet og Olderdalen skal det være normal drift fra klokken 06.30, men ruten kan innstilles på kort varsel. Fergesambandet for Hansnes-Karlsøy-Vannøy innstilles klokken 07.00. Klokken 07.15 melder også Vegvesenet at E6 over Sennalandet er stengt grunnet uværet. Ny vurdering tidligst klokken 12.00. Det har gått et snøskred/sørpeskred over Fv889 Snefjord – Havøysund i Finnmark. Veien er stengt og vil være det grunnet fare for nye ras. Nødetatene har rykket ut til et trafikkuhell ved Andrevann i Kirkenes i Finnmark hvor tre biler er involvert. Det er ikke meldt om at noen har kommet til skade. – Se opp for nødetater under utrykning, og kjør forsiktig da det er svært glatt, skriver politiet i Finnmark på Twitter. På Magerøya er E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp stengt, i tillegg til Gjesværveien. Boreal har innstilt fergen som går mellom Øksfjord og Tverrfjord i Loppa kommune i Finnmark. Dette grunnet uvær. Det er usikkert når ruta kan tas opp igjen. I tillegg er to flyavganger til Bodø fra Harstad/Narvik og Andenes innstilt. Også flere fergeavganger er innstilt, og enkelte veistrekninger er stengt som følge av uværet. Også Hurtigruten MS Nord-Norge kansellerer alle anløp imellom Hammerfest og Kirkenes fra tirsdag til torsdag. Hurtigbåtene Nordlandsekspressen og Helgelandspendelen er også kansellert.

INNENRIKS

  • Forsvareren til Philip Manshaus, Unni Fries,  har bedt om gjenopptakelse av straffesaken mot ham. Manshaus ble innlagt på psykiatrisk sykehus i januar i år, og er fremdeles innlagt. Den 10. august 2019, samme dag som moskéangrepet, skjøt og drepte Philip Manshaus den 17 år gamle søsteren Johanne Ihle Hansen. Hun ble drept i sin egen seng i familiehjemmet i Snaret i Eiksmarka i Bærum. Manshaus bodde på det tidspunktet i Oslo. Johanne satt da i sengen på sitt soverom og holdt på med sin bærbare datamaskin.  Manshaus har selv forklart at han ventet 20 minutter før han drepte søsteren, altså omkring kl 14:35. Manshaus brukte et våpen som tilhørte faren til å begå drapet. Philip Manshaus ble dømt til 21 års forvaring for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet på Al-Noor Islamic Centre i Bærum 10. august 2019. Drapet på Johanne Drapet skjedde mellom 14:15 og kl 14:57 samme dag. Stemoren observerte henne sovende kl 14:15 på soverommet i boligen i Snaret på Eiksmarka, like før hun dro til Drammen sammen med venninner. Den siste GPS-registreringen som knytter seg til hjemmeadressen er 14:57. Manshaus har selv forklart at han ventet 20 minutter før han drepte søsteren, altså omkring kl 14:35. Obduksjonsrapporten viste at søsteren ble drept av fire skudd fra en 22 kalibret salongrifle, tre skudd mot hodet og et i brystet. Alle skuddene var dødelige og ble avfyrt fra kloss hold og kort tid etter hverandre. Søsteren ble drept i sin egen seng, på sitt eget rom og uten noen tegn til kamp. Patronhylsen ble funnet bak søsterens seng, og drapsvåpenet ble senere funnet i Philip Manshaus sin bil. I avhør forklarte Manshaus at han pekte mot søsteren med salongriflen, og sa «nå er det nok». Deretter avfyrte han de fire skuddene. Manshaus sa ikke noe mer enn det, og hun sa heller ingenting. Deretter dekket han avdøde med dynen, og skjøv til side datamaskinen, før han forlot rommet hennes. Obduksjonsrapporten viste at søsteren ble drept av fire skudd fra en 22 kalibret salongrifle, tre skudd mot hodet og et i brystet. Alle skuddene var dødelige og ble avfyrt fra kloss hold og kort tid etter hverandre. Søsteren ble drept i sin egen seng, på sitt eget rom og uten noen tegn til kamp. Manshaus utførte drapet fordi han fryktet en fremtidig rasekrig i Norge og ville beskytte foreldrene. Han mente at personer som omgås ikke-europeiske personer (deriblant foreldrene) ville lide, og kanskje måtte bøte med døden. Klokken 11:36 handlet han mel, ris, sukker, spaghetti, knekkebrød, pasta, hermetikk og melk for 660,50 kroner, som han betalte med kontanter hos Kiwi Eiksmarka i Niels Leuchs vei 46. Matvarene var ment for faren og stemoren, siden Manshaus i følge egen forklaring, trodde at han kom til å bli fengslet eller dø under angrepet. Han tenkte først å rekognosere rundt moskéen, men ombestemte seg fordi dette var for risikabelt. Derfor brukte han tiden på å handle tørrvarer, og ankom Kiwi-butikken kl 11:14 Holdninger og radikalisering Under rettssaken forklarte Manshaus at han var oppvokst med et ateistisk livssyn, men hadde blitt læstadiansk kristen rundt 2018. Ifølge en bekjent av ham hadde han et konservativt kvinnesyn og var skeptisk til innvandring. Han skal ha blitt radikalisert i det året han gikk på Fosen folkehøgskole, der han møtte nordnorske læstadianere. Manshaus var også opptatt av og forsvarte Donald Trump, og ytterligere radikalisering skal ha skjedd i forbindelse med at Trump ble president. Fornektet Holocaust Philip Manshaus mente Holocaust var løgn, og frekventerte ytterliggående nettsteder som 4chan og 8kun. Manshaus beskrev sin egen forvandling etter å ha oppsøkt nettsteder med nynazistisk innhold og konspirasjonsteorier. Søsteren var bekymret for holdningene til Phillip Manshaus. Dette kom til uttrykk i meldinger hun sendte med IP-telefoniprogrammet Discord til sin daværende kjæreste. Meldingene var skrevet på engelsk i perioden 1. juni 2019 til 9. august 2019. I meldingene uttrykker hun frustrasjon over at Manshaus snakker nedlatende om jøder og muslimer, og var bekymret for at Manshaus skulle drive sine holdninger ut i aktivisme. Snakket om rasehygiene, og homofili Søsteren skrev en form for dagbok hvor hun gjentatte ganger utrykket bekymring for Philip Manshaus sine holdninger og meninger. I slutten av juni 2019, skrev Johanne at Manshaus mener homofile kan lære å bli heterofile. Den 28. juni skrev hun: «Philip snakker om rase og renavl. Åpenbart er det hvite som anses å være mennesker.». Den 1. juli skrev hun videre: «Philip er så rasistisk og hatefull. Jeg føler meg ikke trygg.» Den 9. august skrev hun at Manshaus hører på en tale. Det vites ikke hvem taleren er og i hvilken sammenheng det er, men det skrives at «han hører på en tale om hvor skitne og ekle kinesere er som rase. Kan du forstå hva jeg gjennomgår? Dette er galskap.» Den 6. august nevnte søsteren at Manshaus har rommet fullt av nynazistisk propaganda, deriblant artikler om masseskytinger. Disse skal ha vært dekket over av et norsk flagg. Den 9. august skrev hun: «Min mor snakket med min far om Philip. Så dagen etter fjernet han artiklene fra veggen. Så godsnakket han med min mor. Det virket ikke ekte. Det syntes ikke hun heller. Philip snakker nesten aldri med henne.» Angrepet på moskeen. Terrorangrepet ble innledet ved at Philip Manshaus rundt klokken 16 skjøt seg inn gjennom en glassdør i moskéen.Han gikk ut av bilen klokken 15:59, forsøkte først å bruke hovedinngangen, men ble stoppet av en kodelås. Han fortsatte til en sidedør (nødutgangen), avfyrte fire skudd i døren og sparket inn resten av glasset. Manshaus var bevæpnet med et brunt, dobbeltløpet haglegevær av typen Baikal, som han ladet utenfor moskéen  og en ladd grovkalibret rifle av typen Carl Gustaf med kikkertsikte. Den 22 kalibrede Remington-riflen som han nettopp hadde skutt søsteren med, lå igjen i bilen hans. Det ble tidligere rapportert at han var bevæpnet med en spikerpistol, men etter pågripelsen kom det frem at spikerpistolen stammet fra et bygningsprosjekt i en utleieleilighet i moskéens andre eller tredje etasje. Han var ikledd en blå NATO-genser, en LES MER

  • En bybanevogn har kjørt inn i en mur på Bybanens endeholdeplass på Oasen kjøpesenter i Fyllingsdalen i Bergen. Flere passasjerer skal være skadd, ifølge politiet. Ingen personer skal i følge politiet være fastklemt eller bevisstløse. Politiet fikk melding om ulykken klokken 11.55. Meldingen gikk ut på  at en bybane-vogn hadde kollidert i ende-stoppet på Oasen. Nødetatene er fremme på stedet, og jobber nå med å få oversikt. Bybane-vognen skal være trykket en god del inn i fronten. De skadde befant seg i bybane-vognen, og årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Føreren av bybanen er siktet etter ulykken, sier vakthavende jurist Andreas Foxen Haldorsen til Bergens Tidende. – Han har status som siktet fordi det foreligger skjellig grunn til mistanke om uaktsom fremkalling av fare for allmennheten, sier Haldorsen til  BT.

  • Selv om det mange steder ikke ser ut som at vinteren skal gi seg, så er det i hvert fall slutt med vintertid for denne gangen. Men hvilken vei skal klokken stilles? Det er egentlig enkelt å huske. På våren lengter de fleste av oss mot sommer, og derfor skrur vi klokken en time frem på våren. Dermed…. selv om det kanskje snør ute, og er kuldegrader, skal vi i natt, kl 02.00 skru klokken FREM. Mars er den første vårmåneden, og vi skal kose oss med sommertid en stund fremover, helt til søndag 29. oktober 2023! God Sommer(tid)!

  • Det var en forbipasserende som meldte fra til politiet om åpne flammer i bygningen. Politiet fikk melding klokken 06.53 fra publikum, en tilfeldig forbipasserende. Da var det allerede synlige flammer i bygget. Politiet har evakuert to nærliggende hus. Røyken går inn over boligområder – Beboere bes holde vinduer lukket og ikke bevege seg i områder med røyk. Politiet evakuerer folk fra to nærliggende bygg til huset hvor det brenner i Sjøgata på Melbu. Det er et gammelt trehus med flere leiligheter som brenner, ifølge politiet. To personer har kommet seg ut. «Ut fra det vi vet nå er det ikke noe som tyder på at det er noen savnede.» sier politiet. Brannvesenet i Hadsel skal ha fått forsterkninger fra Sortland. Ifølge Bladet Vesterålen er det et hus i Sjøgata som brenner. Vår fotograf Thomas Gundersen så røyken tydelig hjemmefra i morgentimene, og kommenterer brannen slik. «Trasig å våkne til synet av at et stykkje Melbu-historie som går opp i røyk.» Thomas Gundersen Vekket av lyden fra brannen Kerstin Kjelstrup-Olsen Barosen bor ikke langt unna, og ble vekket av lyden fra brannen, skriver Bladet Vesterålen. «Vi hørte knitringa, og jeg begynte først å lure på om det var snøsmeltinga vi hørte så godt. Så tittet jeg ut vinduet og så en forferdelig svart røyk» Kerstin Kjelstrup-Olsen Barosen til Bladet Vesterålen. Brennes ned Politiet melder nå at brannvesenet foretar en kontrollert nedbrenning. Brannvesenet driver fortsatt slokking på stedet. Alle beboere er gjort rede for. De evakuerte ivaretas av kommunen. Ett bygg med mye historie er tapt Bygget som nå brenner har hatt flere brukere opp gjennom årene. Det ble bygget som fabrikklokale til Aktieoljeklædefabriken Fram i 1897, senere Fram Oljeklæfabrikk A/S (stiftet 1932). Etterhvert kom Helly Hansen inn på eiersiden i selskapet, og frem til 1982 ble det produsert sydvester, regntøy og til og med telt ved fabrikken. I nyere tid har bygget vært disponert av en lokal entreprenør, og Hadsel videregående skole avd. Melbu  

  • Coop tilbakekalte sine Xtra grillpølser tidligere i dag, på grunn av mistanke om listeria i produktet, men det viser seg nå at de ikke er alene om å måtte tilbakekalle. Nå må også First Price tilbakekalle sine grillpølser av samme grunn. Tilbakekallingen gjelder First Price-produkter merket med best-før-dato: 22.04.23, 23.04.23 og 24.04.23. Pølsene det gjelder, er kun solgt i Vestland og Møre og Romsdal. Produktet er allerede fjernet fra butikk. Forbrukere bes kaste produktet eller returnere det til butikken det er kjøpt i for refusjon.

UTENRIKS

  • «Nå er han en selverklært drapsmann». Det sier faren til Martine Vik Magnussen om Farouk Abdulhak`s uttalelser i en dokumentarserie fra TV 2 og BBC. Farouk Abdulhak rømte til Jemen kort tid etter at Martine Vik Magnussen ble Hun ble funnet voldtatt og drept i kjelleren i en boligblokk i mars 2008 som var en del av leilighetskomplekset hans. I dokumentarserien hevder Abdulhak at det var en ulykke som gjorde at Magnussen døde. «Det var en sex-ulykke som gikk galt», sier han i dokumentaren, og legger til at han «beklager dypt den uheldige ulykken som skjedde». Drapet Den 23 år gamle Magnussen ble siste gang observert rundt tretiden natt til 14. mars på utestedet Maddox i London. Hun fortalte til sine romvenninner da de forlot utestedet hun senere skulle på nachspiel. Magnussen kommer ikke hjem, og vennene hennes legger ut ettersøkning på Facebook fredag ettermiddag. Politiet tar seg deretter inn i medstudenten Farouk Abdulhaks leilighet i Great Portland Street etter å ha mottatt et konkret tips. Den 16. mars klokken 10.30 blir Magnussen funnet drept i kjelleren til leilighetskomplekset. Hun er påført store skader på halsen. Politiet går senere ut med at de tror Abdulhak har forlatt Storbritannia og reist til hjemlandet Jemen. De mener at dette har skjedd med farens private jetfly lørdag morgen. På samme tid har farens private jetfly forlatt Bergen. Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen og det er uklart hvordan politiet skal få Abdulhak inn til avhør, og hvordan Jemen vil forholde seg til dette. Seks måneder etter drapet var Scotland Yard fortsatt håpefulle at de skal få tatt den ettersøkte Farouk Abdulhak. Nå har mange år gått, og kanskje blir det pressen ved BBC og TV2 som klarer å bringe denne saken til en løsning. Venner av Martine har laget en video og en nettside om Martine og drapssaken, slik de ser den.  

  • Russland har flyttet 10 fly som kan frakte atomvåpen til Belarus. Det melder nyhetsbyrået Reuters, som på sin side siterer det russiske nyhetsbyrået Tass. Russland skal ha inngått en avtale med nabolandet Belarus om å plassere taktiske atomvåpen i landet. President Vladimir Putin har ifølge Tass forklart at de ikke vil overføre våpnene til landet, men stasjonere de der, slik USA gjør i Europa. Ifølge Putin vil ikke dette stride med internasjonale avtaler om spredning av atomvåpen. Den Belarussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko har nå bekreftet at Belarus deltar i det Russland kaller en «spesiell militæroperasjon»  i Ukraina.

  • Tornadoen har etterlatt seg skader langs en 160 kilometer lang strekning. Minst 23 personer omkom og flere titall mennesker er skadet i følge nyhetbyrået Reuters. ABC News melder at tornadoen har rammet fylkene Sharkey og Humphreys. Hustak er revet av, og noen nabolag er nesten jevnet med jorden, skriver CNN. I byen Silver City og Rolling Fork meldes det om store ødeleggelser. Brandy Showah, innbygger i byen Rolling Fork, beskriver byen  som «utslettet» etter tornadoens ødeleggelser. – Jeg har aldri sett noe lignende. Dette var en flott, liten by. Nå er den borte, sier Brandy Showah, bosatt i Rolling Fork til CNN. Det var utstedt en rekke tornadovarsler i området fredag kveld. Bygninger ble ødelagt, strømmen forsvant flere steder og det skal ha kommet hagl på størrelse med golfballer.

  • Den internasjonale straffedomstolen sier de har identifisert hundrevis av barn som er fjernet fra Ukrainske barnehjem, og har blitt adoptert til Russland. Karim Khan, sjefsanklager for den internasjonale straffedomstolen, sier at ICC har identifisert hundrevis av barn som har blitt tatt fra barnehjem i Ukraina for så å ha blitt gitt til adopsjon i Russland. Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist anklagene. Historisk avgjørelse Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller arrestordren fra den internasjonale straffedomstolen «en historisk avgjørelse». Volodymyr Zelenskyj`s daglige tale til det Ukrainske folket Joe Biden sier at en arrestordre er berettiget Også USAs president Joe Biden sier at Putin har begått krigsforbrytelser, og at ICCs arrestordre på ham er berettiget. Arrestordren fra ICC innebærer at den russiske presidenten vil bli arrestert og utlevert til domstolen i Haag dersom har reiser til ett av de 123 landene som har ratifisert Roma-vedtektene. Arrestordrene på Putin og Lvova-Belova blir i stor grad sett på som symbolske siden Russland, i likhet med land som USA, Kina og India, ikke anerkjenner ICCs jurisdiksjon. Ukraina har heller ikke ratifisert Roma-vedtektene som domstolen er basert på.

  • Med pomp og prakt ble besøket til den finske presidenten, Sauli Niinistö, markert i Ankara fredag. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har hatt møter med den finske presidenten og den finske utenriksministeren Pekka Haavisto  i den Tyrkiske hovedstaden om finsk Nato-medlemskap. Parlamentet i Tyrkia starter nå den formelle godkjenningen av søknaden, sa Erdogan fredag på pressekonferansen han holdt sammen med den finske presidenten Sauli Niinistö. Erdogan sa også at forhandlingane med Sverige fortsetter. Det var forventet at Tyrkia ville gi sitt formelle ja til finsk Nato-medlemskap i ettermiddag, men fortsatt er det usikkert for Sverige. Nå venter kun litt papirarbeid i Brussel og Washington, før det hele kan bli en formell realitet. Finland har vært offisiell partner av Nato siden 1994 og deltatt i flere øvelser med alliansen siden slutten av den kalde krigen. De har likevel en lang historie som en nøytral nasjon når det gjelder forsvarsallianser. Sverige og Finland ønsket først å få gå inn i Nato samtidig, men etter koranbrenning, og en tilspisset tone mellom de to landene, ser det foreløpig mørkt ut for Sveriges medlemskap i forsvarsalliansen.