
Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert fredag, 22 ,jan, 2021 20:42 av Redaksjonen
USA slapp løs de uante kreftene i en ny type bombe over Hiroshima 6 august 1945. Tre dager senere gjentok de det hele over byen Nagasaki 9. august 1945. Nå har FN vedtatt en resolusjon, mot blant annet Norges stemme, som sier at slike våpen er forbudt.
Dette ble heldigvis de første og eneste atombombene som har blitt brukt mot sivile noensinne.

De to bombene som ble brukt over de to japanske byene, fikk navn. Hiroshimabomben ble kalt «Little Boy», og Nagasakibomben «Fat Man» på grunn av den runde fasongen.
«Little Boy» var en 4 tonn tung bombe med en kjernefysisk ladning på 64 kilo uran-235. «Fat Man» veide 4,5 tonn, og den kjernefysiske ladningen besto av 8 kilo plutonium-239.

De to atombombene drepte anslagsvis 135 000 mennesker gjennom direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flyvende gjenstander.
Etter hvert døde mange flere av skader av direkte og indirekte stråling, innånding av radioaktivt støv og inntak av radioaktivt forurenset mat og drikke.
Bombene har fortsatt å ta liv, og vil gjøre det i mange år fremover gjennom senskader som kreft og misdannelser.
Forbudet
I 2006 vedtok 23 medlemsland å innlede forhandlinger om en traktat om forbud mot atomvåpen. 38 land stemte imot i FNs hovedforsamling, blant de Norge, USA og de andre Nato-landene. Stortinget avviste i mars 2019 at Norge skulle slutte seg til traktaten.
Forutsetningen for at denne traktaten skulle bli vedtatt, var at 50 medlemsland ratifiserte den.

Foto: Yamahata Yousuke
Honduras ble det 50. landet som i oktober gjorde nettopp det. Og 90 dager senere, altså 22. januar 2021, er dermed atomvåpenforbudet blitt en internasjonal FN-lov, og dermed en del av folkeretten.
Nå får vi håpe vi slipper slike grufulle scener i fremtiden.