Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert fredag, 27 ,jan, 2023 15:50 av Redaksjonen
Den internasjonale holocaustdagen er en årlig internasjonal minnedag over dagen da styrker fra Den røde armé fra Sovjetunionen frigjorde de rundt 7 000 tilbakevendte og overlevende fangene i den største konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Dermed ble de tyske nazistenes folkemord på handicappede, homofile, jøder, og rumenere og andre minoriteter, før og under andre verdenskrig for alvor kjent.
Dagen er opprettet av FNs sikkerhetsråd i en resolusjon 60/7 av 11. november 2005.
Dagen blir markert 27. januar til minne om samme dato i 1945, da styrker fra Den røde armé fra Sovjetunionen frigjorde de rundt 7 000 overlevende fangene i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i det tyskokkuperte Polen.
Nasjonal minnedag i Tyskland.
Minnedagen over holocaust er en nasjonal minnedag (nationaler Gedenktag) i Tyskland, kalt Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Minnedagen over nasjonalsosialismens ofre). Den ble opprettet i en proklamasjon av den tyske presidenten Roman Herzog 3. januar 1996, og satt til 27. januar, den dagen de sovjetiske soldatene frigjorde de gjenlevende fra Auschwitz-Birkenau. Slik navnet tilsier er dagen også en minnedag for ofrene for holocaust i Tysklands nazistiske periode.