Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert onsdag, 9 ,des, 2020 13:42 av Redaksjonen
21. desember vil solsystemets to største planeter, Jupiter og Saturn, sammen forme det som kommer til å ligne på en dobbeltplanet. Hendelsen, som vil bli synlig fra jorden, har fått navnet «Julestjernen». Det er 800 år siden sist dette skjedde
Når to himmellegemer møtes i det forskerne kaller en planetarisk konjunksjon, kan det se ut som et mer lyssterkt objekt. Som Betlehemsstjernen.
21. desember er også vintersolverv. Det er den lengste natten i året, hvor solen snur og det går mot lysere tider.
Sist Jupiter og Saturn sto sammen i en planetarisk konjunksjon var i mars 1226, i følge astronom Patrick Hartigan ved Rice University.
Jupiter og Saturn har nærmet seg hverandre siden i sommer.
Mellom 16. og 25. desember vil det være mindre enn diameteren til en fullmåne som skiller dem, og 21. desember kommer de til å se ut som en dobbeltplanet.
Dessverre for nordmenn blir dobbeltplaneten vanskelig å se fra Norge. Best sjans er sør i Sør-Norge fra rundt klokken 17.00, dersom du har helt fri sikt mot vest.
Rundt Oslo vil planetene da ligge 3,5 grad over horisonten, som tilsvarer en håndsbredd med utstrakt arm, ifølge nettstedet heavens-above.com.
Det ikke bare julestjernen «versjon 2020» som egentlig er det forskerne kaller en planetarisk konjunksjon.
Jesus ble født to år for «tidlig»
Det har lenge eksistert en teori om at den julestjernen som lyste opp nattehimmelen da Jesus ble født, i følge Bibelen, var en slik planetarisk konjunksjon.
To år etter at Jesus ble født, og julestjernen viste veien for de tre vise menn, skjedde nemlig en sjelden konjunksjon av Jupiter, Venus og en stjerne som heter Regulus. Dermed kan det se ut som at Jesus ble født to år for tidlig.