Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert torsdag, 26 ,nov, 2020 16:57 av Redaksjonen
Etter at rovviltnemndene i Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark har vedtatt at 32 ulver innenfor ulvesona kan drepes, spøker det for fremtiden til den norsker ulven. Dette antallet er så høyt at det vil utrydde nesten halvparten av den allerede utrydningstruede ulvestammen vi har i landet.
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn har bestemt at det kan felles 27 ulver utenfor ulvesonen under årets lisensfelling. Dermed opprettholder ministeren vedtaket i rovviltnemndene. Det synes litt spesiellt for mange at det er fra en minister fra partiet Venstre at ett slikt vedtak kommer. Venstre har lenge forsøkt å markere seg som ett miljøparti, og dette vedtaket vil nok ikke gjøre den markeringen noe lettere.
Staten, og dermed regjeringen tapte saken i Borgarting lagmannsrett. Lagmannsretten ga WWF medhold i at fellingen av ulveflokkene Julussa og Osdalen i 2018 var ulovlig. De 16 ulvene ble skutt utenfor ulvesonen. tilbake i 2018 var ugyldige. Staten ble tydelig oppfordret til å anke av en av organisasjonene som bisto dem i rettssaken – Norges Bondelag.
«Lagmannsretten har kommet til at reviravgjørelsene 1. desember 2017 og 7. februar 2018 er ugyldige som følge av rettsanvendelsesfeil. For disse avgjørelsene har anken ført frem.»
Fra Lagmannsrettsdommen
WWF forventer at dommen vil føre til endringer i hvordan staten forvalter ulvestammen. «Med denne dommen, så bruker de naturmangfoldloven paragraf 18c som en begrunnelse for at staten har brukt loven feil. Den samme paragrafen har blitt brukt for å begrunne skyting av ulv innenfor ulvesonen. Vi håper nå dette fører til at man ikke kan bruke denne paragrafen til å skyte flokker», sa Karoline Andaur, fungerende generalsekretær i WWF Verdens naturfond til NRK i en kommentar til dommen.
Nå har altså Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn bestemt at statens rovdyrpolitikk kan videreføres.