Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert fredag, 2 ,des, 2022 13:07 av Redaksjonen
Årsaken til brokollapsen er så langt vurdert til å være en betydelig overbelastning. Det skriver Statens Havarikommisjon i en foreløpig rapport.
På morgenen den 15. august 2022, ca kl. 07.33 kollapset Tretten bru og falt ned i elven «Gudbrandsdalslågen» og på E6.
En personbil og en lastebil med påhengsvogn lastet med kalk var på brua da den falt sammen. Føreren av personbilen kom seg på egen hånd ut av kjøretøyet og klatret selv opp på vestsiden av elven, mens føreren av lastebilen måtte evakueres ved hjelp av helikopter.
Ingen av de involverte trafikantene ble alvorlig skadet i hendelsen.
Overbelastning
De foreløpige undersøkelsene underbygger hypotesen om Tretten bru kollapset på grunn av brudd i en av diagonalene i hovedspennet på broen.
Kapasiteten på diagonalene var dermed kun halvparten av hva den burde vært idet broen kollapset. De tekniske undersøkelsene har ikke avdekket tegn på reduksjon i broens bæreevne som følge av råte eller korrosjon.
I sine videre undersøkelser vil Statens Havarikommisjon ha som formål å forsøke å avdekke hvordan Tretten bru kunne være i drift i om lag ti år før denne kollapset.
Undersøkelsen vil i denne sammenheng forsøke å avdekke om det har vært andre årsaksfaktorer, utover lav kapasitet, mot såkalt blokkutriving, som kan ha medvirket til en gradvis svekkelse av broen over tid.
Kommisjonen skriver i sin rapport at:
«Bruddformen er identifisert som blokkutriving mellom tredel og stål/dybler ved knutepunkt. Dette er en momentan bruddform som kan forårsake overbelastning av andre elementer i fagverket ved påfølgende belastning, og da med kollaps av brua som følge. Bruddformen støttes både av tekniske undersøkelser av brudeler, billedmateriell og vitneobservasjoner, samt utførte strukturelle analyser og beregninger.»