Kongens nyttårstale: – Dypt berørt av skredulykken i Gjerdrum

Kong Harald
Foto: Jørgen Gomnæs, Det kongelige hoff

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Sist oppdatert torsdag, 31 ,des, 2020 20:08 av Redaksjonen

Kong Harald åpnet årets nyttårstale med å sende en varm hilsen til alle som er rammet av skredet i Gjerdrum. Kongen takket også hele det norske folk for den store felles dugnadsinnsatsen i 2020 Kong Harald talte tradisjonen tro til det norske folk da det nye året skulle ringes inn nyttårsaften. Hans Majestet innledet årets tale med å snakke om skredet i Gjerdrum: «Denne kvelden vil jeg først og fremst sende en hilsen til alle dere som er berørt av skredulykken i Gjerdrum. Den forferdelige hendelsen gjør dypt inntrykk på oss alle.

Jeg føler med dere som går inn i det nye året med sorg og uvisshet. Med dere som har mistet hjemmene deres og som akkurat nå er fortvilte og ikke ser veien videre.

Samtidig vil jeg berømme både myndigheter, nødetater og sivilsamfunnet for den store innsatsen som har blitt gjort under svært krevende forhold. Dere har fremdeles mye tungt arbeid foran dere. Og nok en gang ser vi at folk mobiliserer for å hjelpe medmennesker i nød. Det gjør meg både stolt og rørt.

Denne katastrofen som har rammet så mange mennesker kommer på slutten av et år som har vært vanskelig for oss alle.»

Kongen berømmet også innsatsen til letemannskaper, nødetater, lokalsamfunnet og myndighetene.

Kongen fremførte som vanlig en god og gripende nyttårstale som gikk til hele folket, men hvor corona-pandemien naturlig nok fikk en viktig plass i årets tale. Kongen fremhevet i talen også barna som hadde skrevet til Slottet i forbindelse med 17.mai, siden de ikke fikk gå i tog foran på slottsplassen slik tradisjonen jo er.

Noen av de mest rørende fikk vi på 17. mai. Da mottok vi flere tusen tegninger og hilsener fra skolebarn i hovedstaden – siden de ikke kunne gå i tog forbi Slottet i år. Flere av barna satte ord på akkurat det mange av oss følte:

«Jeg savner alt sosialt. Dette ble litt brutalt» skrev en jente i tredje klasse.
«Jeg kan bake en kake alene, men jeg trenger en venn som kan spise den», skrev en annen.
Og jeg tror vi alle kan være enige med Alva åtte år om at: «Jeg gleder meg til alt skal bli vanlig igjen.»

Som ett svar på ett brev fra ett annet barn, kommenterte Kongen det slik i sin nyttårstale:

En gutt spurte meg i et brev: «Kong Harald, er du hundre år?» Til det kan jeg svare: Nei, jeg er ikke fullt så gammel. Men jeg har vært med på mye gjennom et langt liv, og jeg kan love dere:

Pandemien vi står i nå vil gå over.
Vi har kommet gjennom store prøvelser før.
En dag skal vi se oss tilbake og spørre hverandre: Hvordan i all verden klarte vi dette? 

Kongen avsluttet årets nyttårstale slik:

For det å håpe er en måte å leve på.
Håp er vilje, håp er handling.
Håp er å feste blikket på noe som gir oss mening – og følge det.
Håpet skal bære oss alle inn i 2021.

Jeg ønsker hver og en av dere et godt nytt år!

 

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!
Become a patron at Patreon!

De siste sakene fra VESTFOLD OG TELEMARK

 • Dizzie tunes- artisten Yngvar Numme ble 79 år gammel. Numme dannet Dizzie Tunes i 1959 sammen med Øyvind Klingberg, Tor Erik Gunstrøm, Einar Idland og Svein Helge Høgberg. Som tekstforfatter leverte Numme betydelige bidrag både til Dizzie Tunes og andre norske artister, og platedebuterte med gruppa i 1963 med singlen «Mette, Mette» / «Tog går til og fra» (Viking Music VM 23), tett fulgt av «Nå går det bra» / «Vi drar til syden» (Triola). Han hadde stor suksess som regissør og medforfatter av en rekke revyer og musikalske show, hovedsakelig på Chat Noir, blant andre Vi spillopper fra 1977, Memories of Music fra 1980 og The Show Must Go On fra 1984. I 1987 hadde han regien på Bosse Parneviks Party i Stockholm. Numme var også kjent fra flere TV-programmer, og var med på å vinne Bronserosen for Norge i underholdningsfestivalen i Montreux. I 1990 ble han tildelt Leonardstatuetten, som er norsk revys høyeste utmerkelse. Han mottok også Leif Justers ærespris. På 1990-tallet iscenesatte han Grethe Kauslands «tour de force»-forestilling A Star Is Torn på Rogaland Teater og Victoria Teater. I 2005 var han, sammen med Tor Erik Gunstrøm og Vigdis Wisur aktuell med forestillingen Swingende Gla’skap!. I 2005 og 2006 skrev og regisserte han revyene Sex og siddisliv og Justerte fruer på revyscenen Stavangeren i Stavanger. I 2006 hadde han også regi og stod også på scenen sammen med Katrine Moholt og Tommy Steine i juleshowet på Lillestrøm Kultursenter. I 2007 var han igjen både i kulissene og på scenen i juleshow på Lillestrøm Kultursenter, denne gang sammen med sine mangeårige kollega Tor Erik Gunstrøm og vokalgruppa Bjelleklang. Sommeren 2010 var han medforfatter, regissør og iscenescetter av sommershowet Paradise Go’Kvell, med revygruppa Ivo DaCapo. Det samme gjorde han sommeren 2011 med showet Scenekveld med Ivo DaCapo.

 • Jernbanedirektoratet foreslo i fjor at Flytoget skulle få kjøre mange av regiontogene på Østlandet i pakken, som kalles «Østlandet 2». Resten av regionaltogene og lokaltogene i Oslo-området skulle kjøres av VY. Østlandet 2 strekker seg fra Larvik i sør opp til Notodden, og til Lillehammer i nord og Kongsvinger i aust. I dag er det VY som står for all denne trafikken, dersom man ser bort fra Flytogets avganger til og fra Gardermoen. I fjor vår fikk Jernbanedirektoratet i oppdrag fra Samferdselsdepartementet å direkte-tildele persontogtrafikken på Østlandet. Jernbanedirektoratet har forhandlet med Vy og Flytoget, og har nå konkludert med at Vy hadde det beste tilbudet. – Avtalen gjelder for ti år, og vil over tid gi et bedre tilbud til passasjerene på hele Østlandet. Både Flytoget og Vy har levert solide og godt gjennomarbeidede tilbud, og vi har hatt konstruktive og gode forhandlinger underveis, sier Sletta. Lavest pris ga størst utslag Tilbudene fra Vy og Flytoget ble vurdert i forhold til kundetilfredshet, rutetilbud og pålitelighet, i tillegg til kostnader for staten, gjennomføringsrisiko og effektiv utnyttelse av infrastruktur. Trafikken på Østlandet er fordelt på to avtaler: Østlandet 1 og Østlandet 2. Flytoget ble invitert til å forhandle om Østlandet 2, mens Vy først ble invitert til å forhandle om Østlandet 1 og senere om begge avtalene samlet. Begge selskapene skårer høyt på kvalitet, pålitelighet og kundetilfredshet, mens Vys tilbud om begge avtalene var det billigste. Vy ble også vurdert som det beste alternativet med tanke på risiko for en god gjennomføring. – Vys tilbud for hele Østlandet var rundt én milliard kroner lavere enn summen av tilbudene fra Vy og Flytoget for henholdsvis Østlandet 1 og Østlandet 2. Flytoget kom bedre ut på noen parametre, men pris ble utslagsgivende, sier Sletta. Anbudet innebærer at Flytogtilbudet vil fortsette som i dag de neste fem årene, men at det er uvisst hva som skjer når perioden er ute.

 • Fortsatt ulmet det i tre hus midt blant den tettbygde, verneverdige bebyggelsen i sentrum av byen, når innbyggerne våknet opp i dag. To verneverdige hus fra 1800-tallet gikk tapt i brannen i Kragerø sentrum. sier Tanja Røskar, tidligere byantikvar i Kragerø i følge NRK. Rett før halv åtte søndag morgen hadde de 70–80 brannfolkene som gjennom natten hadde kjempet mot flammene endelig fått kontroll på brannen, og kunne konstatere at faren for en stor bybrann var over. Brannalarmen gikk rett etter klokka 20 lørdag, og nødtelefonene begynte å kime hos brannvesenet. Brannen hadde oppstått i en butikk midt i Kragerø sentrum hvor den rakk å herje, før den spredte seg videre til 2. og 3. etasje i bygningen. Senere måtte brannvesenet innse at brannen hadde overtaket, og den spredte seg til tre hus. Dette gjorde at man lenge fryktet en stor bybrann i Kragerø. Brannmannskaper fra både Kragerø, Bamble, Porsgrunn, Drangedal, Skien og Gjerstad har sammen med mannskap fra Sivilforsvaret jobbet gjennom hele natten. I morgentimene kunne man konstatere at de hadde fått kontroll, og at en stor bybrann var avverget. Brannårsaken er ukjent Politiet kjenner foreløpig ikke årsaken til at brannen startet, og oppfordrer vitner som var i nærheten i tidsrommet brannen startet, om å ta kontakt.

De siste sakene fra INNLANDET

 • Aktoratet ville ha 17 års fengsel for tiltalte Johny Vassbakk. Da domsavsigelsen startet tirsdag, ble det tidlig klart at det var en viss dissens mellom dommerne. Johny Vassbakk var tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995, og har kjempet sitt livs kamp i retten, en kamp som for ham har dreiet seg om han skulle få ett videre liv i frihet, eller store deler av et liv i fengsel. I tingretten ble Johny Vassbakk enstemmig dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995, men han anket dommen til lagmannsretten. I domsavsigelsen i lagmannsretten ble det tydelig, allerede i begynnelsen av domsavsigelsen som startet klokken 10.00 i dag,  at de syv dommerne var uenige om skyldsspørsmålet. Vassbakk selv har hele tiden nektet straffskyld for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995, og i dag kom altså avgjørelsen. Når retten ble satt, og domsopplesingen startet, var ikke Vassbakk tilstede i salen. Han satt på en stol i gangen bak rettssalen, med en arrestforsvarer på hver side av seg. Reagerte med gråt Johny Vassbakk brøt sammen i gråt da dommerne helt til slutt leste opp slutningen. – Han fikk et emosjonelt sammenbrudd etter at han hørte ordene. Han klarte ikke å stå på beina, sier Vassbakk sin forsvarer, Stian Bråstein til NRK. Påtalemyndigheten fikk hard kritikk i retten for ikke å ha etterforsket nøytralt. Det skal etterforskes både til tiltaltes gunst og ugunst som det heter, og det meder retten ikke har skjedd i denne saken. Dommen har nå falt, og Jonny Vassbakk ble frikjent etter at det var uenighet mellom dommerne. Han har nå forlatt retten, og skal anses som uskyldig og er nå en fri mann. Kjenner seg ikke igjen i kritikken I en kommentar til NRK sier Statsadvokat Thale Thomseth at de ikke kjenner seg igjen i lagmannsrettens påstand om at påtalemyndigheten har gått i en bekreftelsesfelle etter frifinnelsen i Tengs-saken. – «Det kjenner vi oss ikke igjen i. Så får vi gå igjennom denne dommen nøye og se hvilke vurderinger de har gjort» sier hun, og understreker også at retten har delt seg i skyldsspørsmålet.

 • Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien 4 på Lørenskog 31. oktober 2018. Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er ektefellen til finansmannen Tom Hagen. 31. oktober 2018 kom han hjem fra jobb, og fant trusselbrev i ekteparets hjem. Avsenderen påsto at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen var bortført, og at hun kun ville komme til rette om familien betalte kidnapperne 9 millioner euro i løsepenger. Kravet om løsepenger ble krevd i kryptovalutaen Monero. Politiet holdt saken skjult for offentligheten frem til januar 2019, hele ti uker etter bortføringen. Etterforskningen i stampe, eller? Til tross for omfattende medieoppmerksomhet og langvarig politietterforskning har Hagen ikke kommet til rette. Den resultatløse etterforskningen og mangelen på respons fra de påståtte kidnapperne, førte i juni 2019 til at politiet heretter anså saken for en drapssak. Politiet utelukket heller ikke at bortføringen kunne være fingert. På en pressekonferanse 6. august 2019 opplyste Hagen-familiens advokat at motparten hadde tatt kontakt 8. juli og at familien fremdeles hadde tro på at hun var i live. Politiet har ikke endret sin hovedhypotese om at hun har blitt drept, og i januar 2020 ble saken tatt med i Kripos’ statistikk over uløste drapssaker. Ektemannen siktet Den 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet og siktet for drap, eller medvirkning til drapet, på Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Politiet mistenkte ham også for å ha fabrikkert løsepengekravet for å dekke over forbrytelsen. Han ble varetektsfengslet for fire uker, etter kjennelse i Nedre Romerike tingrett. Kjennelsen ble anket til Eidsivating lagmannsrett, som med to mot tre stemmer avsa kjennelse for at Hagen skulle løslates fra varetekt. Politiet anket kjennelsen til Høyesterett. Anken ble sendt til lagmannsretten, som ga anken oppsettende virkning. Dette innebar at Hagen skulle sitte i varetekt til Høyesterett fikk behandlet saken. Løslatt 8. mai forkastet Høyesterett politiets anke, og Hagen ble løslatt fra varetektsarresten, men drapssiktelsen ble opprettholdt. Umiddelbart etter løslatelsen ønsket politiet å pågripe ham på nytt på nytt grunnlag, men statsadvokaten sa nei på det tidspunktet fordi han nettopp var løslatt.. I mai 2022 ba politiet publikum om informasjon om en serie på 20 telefonnumre som var til salgs i en nå nedlagt Bunnpris-butikk i Lofotgata i Oslo, da politien mente at et av nummerne kunne knyttes direkte til planleggingen av forsvinningen.  I september 2022 siktet politiet en tidligere straffedømt mann i 30-årene for medvirkning til drap. Politiet bekreftet siktelsen i oktober.

 • Randklev bru i Ringebu kommune ble tatt av flommen under ekstremværet «Hans», som herjet på Østlandet i august. Et brofundament ble undergravet og broen kollapset. Etter at broen kollapset har togtrafikken på Dovrebanen vært svært begrenset. Broen er en såkalt fagverksbro, og hvert fagverk veier omkring 270 tonn, og det er 2 stykker av de, skal begge løftes opp fra Gudbrandsdalslågen med en gigantkran, som kom i deler til anleggsområdet. Hele 81 trailere måtte til for å transportere kranen som måtte hentes inn fra Danmark siden en slik kran, med den enorme løfteevnen nødvendig for løftet, ikke finnes i Norge. Første fagverk skal løftes opp av elven i dag, og det andre og siste skal etter planen løftes opp på torsdag. Fagverkene vil, når de er heist på land, bli grundig undersøkt med tanke på om de kan benyttes igjen. Det vil i følge Bane Nor være den raskeste måten å reetablert forbindelsen på. Bane Nor har sine folkog underleverandører klare til å undersøke og reparere fagverkene når de er heist på tørt land. NRK har satt opp ett kamera som sender direkte fra stedet, og det kan du SE HER.

De siste sakene fra NORDLAND

 • En driftsbygning på en gård ved Leknes i Lofoten ble fullstendig overtent, og over 100 dyr brant inne. Brannvesenet fikk melding om brannen tidlig tirsdag morgen, og mellom 30 og 40 dyr rakk å bli reddet ut før flammene tok overhånd. Vanskelig slukningsarbeid I følge politiet var rednings og slokkingsarbeidet utfordrende. Dyrene var ikke enkle å ha med å gjøre, men redningsmannskapene gjorde det de kunne og fikk ut de dyrene det var mulig å få ut. Minusgrader skapte også problemer med brannteknisk utstyr som frøs. Det ble, etter en vurdering, bestemt å foreta en kontrollert nedbrenning og å hindre spredning av brannen til nabobygningene. Etterforskningen av brannårsaken vil pågå utover dagen, og brannvesenet jobber nå med etterslukking.

 • Brannvesenet fikk kl 17.21 melding om en gress og lyngbrann i fjellsiden ved Husby-området i Hadsel kommune i Vesterålen Brannen oppsto som følge av en bråtebrann som kom ut av kontroll. De som foretok bråtebrenningen hadde varslet 110 sentralen på forhånd, men fikk problemer da vinden skal ha snudd. Innsatsleder Øyvind Stensø Skjørholm i Hadsel Brann og Redning kunne fortelle at syv brannfolk var i arbeid oppe i lia, og at de brukte en såkalt «pisk» for å slå ned flammene. En pisk er ett redskap bestående av flere metallblader som ligger oppå hverandre i en vifteform i enden av en stang.    

 • Det var en forbipasserende som meldte fra til politiet om åpne flammer i bygningen. Politiet fikk melding klokken 06.53 fra publikum, en tilfeldig forbipasserende. Da var det allerede synlige flammer i bygget. Politiet har evakuert to nærliggende hus. Røyken går inn over boligområder – Beboere bes holde vinduer lukket og ikke bevege seg i områder med røyk. Politiet evakuerer folk fra to nærliggende bygg til huset hvor det brenner i Sjøgata på Melbu. Det er et gammelt trehus med flere leiligheter som brenner, ifølge politiet. To personer har kommet seg ut. «Ut fra det vi vet nå er det ikke noe som tyder på at det er noen savnede.» sier politiet. Brannvesenet i Hadsel skal ha fått forsterkninger fra Sortland. Ifølge Bladet Vesterålen er det et hus i Sjøgata som brenner. Vår fotograf Thomas Gundersen så røyken tydelig hjemmefra i morgentimene, og kommenterer brannen slik. «Trasig å våkne til synet av at et stykkje Melbu-historie som går opp i røyk.» Thomas Gundersen Vekket av lyden fra brannen Kerstin Kjelstrup-Olsen Barosen bor ikke langt unna, og ble vekket av lyden fra brannen, skriver Bladet Vesterålen. «Vi hørte knitringa, og jeg begynte først å lure på om det var snøsmeltinga vi hørte så godt. Så tittet jeg ut vinduet og så en forferdelig svart røyk» Kerstin Kjelstrup-Olsen Barosen til Bladet Vesterålen. Brennes ned Politiet melder nå at brannvesenet foretar en kontrollert nedbrenning. Brannvesenet driver fortsatt slokking på stedet. Alle beboere er gjort rede for. De evakuerte ivaretas av kommunen. Ett bygg med mye historie er tapt Bygget som nå brenner har hatt flere brukere opp gjennom årene. Det ble bygget som fabrikklokale til Aktieoljeklædefabriken Fram i 1897, senere Fram Oljeklæfabrikk A/S (stiftet 1932). Etterhvert kom Helly Hansen inn på eiersiden i selskapet, og frem til 1982 ble det produsert sydvester, regntøy og til og med telt ved fabrikken. I nyere tid har bygget vært disponert av en lokal entreprenør, og Hadsel videregående skole avd. Melbu  

 • Politiet utelukker ikke at det kan ha skjedd noe straffbart og et større område i sentrum av Stokmarknes var avsperret. Politiet har gått ut med en pressemelding. som forteller at: «Politiet i Nordland fikk i dag klokka 09.00 melding om funn av en død person, liggende ute i Stokmarknes sentrum. Politiet i Nordland har derfor sperret av et området i sentrum, og har startet etterforskning.» Den avdøde er en kvinne i 50årene med lokal tilhørighet. Pårørende er varslet. Politiet etterforsker bredt ut fra flere hypoteser, med tanke på hva som kan ha skjedd. Politiet i Nordland er i en tidlig fase av etterforskningen og har ikke ytterligere informasjon. Per nå har vi ingen opplysninger på at det har skjedd noe straffbart, men politiet utelukker ingenting. Brannvesenet var til stede med flere biler, for å hindre innsyn til området.

De siste sakene fra TROMS OG FINNMARK

 • Tidligere LO-leder Yngve Hågensen er død. Han døde i Askim etter en kort tids sykeleie, skriver LO.   Hågensen ble valgt til LO-leder i 1989 og satt i 12 år, frem til 2001. Han ble omtalt som en åpen, direkte og til dels hardtslående LO-leder. – Det er med dyp sorg vi har mottatt beskjeden om at Yngve Hågensen er død etter et kort sykeleie. Han var en markant LO-leder og en ruvende skikkelse i norsk arbeiderbevegelse, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse. «Yngve Hågensen var en kjempe» Jens Stoltenberg Han var en ruvende skikkelse som sto som en påle i det norske trepartssamarbeidet, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO «Hågensen var en samfunnsbygger som hadde stor respekt i alle leirer. Våre tanker og medfølelse går til familien og hans nærmeste». Ole Erik Almlid NHO Hågensen bodde på barnehjem som barn, først i Vardø under andre verdenskrig, siden i Bærum. 14 år gammel begynte han å jobbe som visergutt i Halden, senere fikk han jobb på Saugbruksforeningen fra 1955 til 1969.  Det er med stor sorg jeg har fått nyheten om at Yngve Hågensen er død. Han var barnehjemsgutten som ble en av arbeiderbevegelsens mest markante og betydningsfulle skikkelser» Statsminister Jonas Gahr Støre På bakgrunn av aktivitet i idrett og speiderbevegelsen ble han rekruttert til fagforeningsarbeid. Han fikk jobb som distriktssekretær for LO i Møre og Romsdal og var der i fire år, fra 1969 til 1973. Da fikk han tilsvarende jobb i Oslo og Akershus før han fikk jobb i LOs sekretariat fra 1977. Yngve Hågensen ble 84 år gammel.

 • Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) har i dag hatt et møte med sametingspresident Silje Karine Moutka. I en uke har aktivister sperret inngangen til Olje- og energidepartementet og andre departementer i Oslo. Sametingspresident Silje Karine Moutka snakket til aktivistene, og sa blant annet, «Dere har vært modige!» da hun ankom møtet med olje- og energiministeren. Hun sier selv hun er forsiktig optimist i forkant av møtet. «Kjære ungdommer, dere har vært modige. Dere viser et klart engasjement, og kjemper for grunnleggende rettigheter i Norge og i Sápmi» Sametingspresident Silje Karine Moutka Høyesterett har i en dom i oktober 2021, slått fast at vindturbinene på Fosen bryter med samenes urfolksrettigheter. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har sagt at staten er innstilt på å løse konflikten, men at det fortsatt kan ta ett år før et forslag til tiltak foreligger. Han mener at vedtaket om vindturbinene er gyldige nå. Klarte ikke å svare presis på direkte spørsmål Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap)fikk spørsmål fra NRK under pressekonferansen om Regjeringen mener det er ett vedvarende menneskerettsbrudd som pågår på Fosen, svarte Terje Aasland svært unnvikende. Spørsmålet, som kunne blitt besvart med ett enkelt ja eller nei, ble besvart slik: «Hvis ikke vi gjør endringer, så vil menneskerettsbruddene være der, det er viktig for oss å rydde opp, vi har sagt at det haster med å få gjort det, og jeg føler av vi er i en god samforståelse om at det må skje så raskt som overhode mulig.», idet han kikket over mot Sametingspresidenten. Dermed ble det en indirekte bekreftelse fra statsråden om at det er et pågående menneskerettsbrudd. Under pressekonferansen sa også Aasland at han har meddelt reindriftssamene på Fosen at han, Sandra Borch og statsministeren sammen vil jobbe videre med reindriftsnæringen og Sametinget for å finne løsninger som kan iverksettes allerede nå på kort sikt. Se pressekonferansen om Fosensaken

 • Tre fly har blitt truffet av lynet i ettermiddag, under innflygning til Tromsø lufthavn. Ett fra Norwegian, og to fra Widerøe. Både Widerøes flight fra Bergen-Tromsø, fra Stokmarknes-Tromsø og Norwegians flight fra Oslo-Tromsø ble rammet av lynnedslagene under innflygning. Når det har vært lynnedslag i fly, må flyet av sikkerhetsmessige årsaker bli undersøkt av en flytekniker. Lynnedslagene førte ikke til noen teknisk svikt på noen av flyene etter at lynet traff de. Fly er utstyrt med lynavledere. Innstilte ferger Torghatten Nord AS informerer om kansellering i sambandet Bognes-Lødingen søndag. Både A- og B-ruten er innstilt inntil videre grunnet vanskelig værforhold. Vegtrafikksentralen melder om kolonnekjøring på E10 over Bjørnfjell. Veien kan bli stengt på kort varsel, meldes det. Flere flyavganger  har blitt innstilt. Bodø-Svolvær klokken 17.30. Bodø-Andenes klokken 22.35 Bodø-Harstad/Narvik klokken 22.35 Løse gjenstander i veien Hadsel brann og redning måtte rykke ut til det nye hotellet under bygging på Stokmarknes søndag kveld. Årsaken var løse gjenstander og bygningsmaterialer som hadde blåst ut i gata.

De siste sakene fra TRØNDELAG

 • Den 9. januar 2023, kom en nabo på døra til bonden. Han hadde tidligere hjulpet bonden med reparasjoner på gården, blant annet i fjøset. Naboen oppdaget dyretragedien og fikk varslet myndighetene. Nå er rettsaken mot bonden over, og bonden er dømt for alvorlige overtramp på dyrevelferdsloven til fengsel i to år og fire måneder i saken hvor over 1500 griser døde. I tillegg ble bonden ilagt ett såkalt aktivitetsforbud som innebærer at han ikke kan begynne med dyrehold igjen, inntil videre. Bondens forsvarer, Tanja B. Henderson, sier at straffen ble som forventet. Påtalemyndighetene innstilte på en straff for bonden på fengselsstraff i to år og ti måneder. Det er klart at dyrevelferdslovbrudd i ett slikt omfang blir det reagert ganske strengt mot. Aktor, politiadvokat Amund Sand Da politi og Mattilsyn ankom gården 9. januar i år, ble de møtt av et grusomt syn som de først antok var omkring 200 døde griser. Videre undersøkelser og etterforskning i saken gjorde talet høyere. Mye høyere. Politiet kom nemlig frem til, etter videre etterforsking at de sto overfor levninger etter omkring 1500 griser. I retten kom det frem at i de siste månedene før saken ble oppdaget, hadde ikke grisene fått mat, og bonden var nesten aldri i fjøset.

 • Det ble funnet levninger av omkring 200 døde griser på gården til den tiltalte bonden da politiet ankom gården den 9. januar 2023, men etterforskningen har vist at så mange som 1500 griser har omkommet på gården siden november 2021. Da politi og mattilsyn ankom gården, måtte 76 gjenlenvende griser avlives på grunn av hensynet til dyrevelferden. Tiltalte erkjenner delvis straffskyld. Han er ikke enig i hvor lenge bruddene på dyrevelferdsloven har pågått eller hvor lenge griser har dødd som følge av brudd på loven. I retten fortalte den tiltalte mannen om gårdsdriften fra han begynte med gris i 1992 og frem til tragedien ble avslørt i januar 2023. Han fortalte at han hadde fått mye hjelp fra faren som etterhvert døde, og beskriver faren som en ressurs på gården. Etter at faren døde, fikk bonden hjarteinfarkt, og begynte etterhvert også å bli plaget med sykdom i grisebesetningen. Bonden forteller også at han sluttet å kontakte veterinær sommeren 2022, og beskriver samtidig skrantende økonomi, og psykisk helse. Tragedien oppdages. Den 9. januar 2023, kom en nabo på døra. Han hadde tidligare hjulpet bonden med reparasjoner på gården, blant annet i fjøset. Naboen oppdaget dyretragedien og fikk varslet myndighetene. I retten kunne naboen fortelle at det ikke hadde vært noe kritikkverdig med gårdsdriften tidligere, men da han gikk inn i grisefjøset den 9. januar, var synet som møtte ham, «var så ille som det kan bli». Tiltalen Bonden er nå tiltalt for brudd på flere punkter i dyrevelferdsloven. Aktor mener at bruddene har skjedd ved mangelfull tilgang til vann og mat av god kvalitet, mangelfull oppfølging og behandling av sykdom, samt mangelfullt renhold og fravær av dagleg tilsyn. I tiltalen kommer det frem at det var trangt om plassen til alle dyrene, og at fjøset ikke var tilstrekkelig sikret. Dette førte til, i følge tiltalen, at flere griser drerfor falt ned i en gjødselkjeller som var så dyp at dyrene trolig druknet. Totalen av stressede griser på for liten plass, dårlig inneklima og renhold, samt smitte fra døde griser som på sin side førte til at andre dyr ble syke og døde skal være faktorer som medvirket til tragedien. Dom i saken faller senere.

 • I dag er det to år siden en dom i Høyesterett sa at tillatelsen til utbyggingen av vindturbinene på Fosen er ugyldig. Nå demonstrerer mange samer og en mengde støttespillere i hovedstaden. Hva er saken? Fosen-saken er en konflikt om vindkraftutbygging på Fosen i Trøndelag mellom reindriftssamene i Fosen reinbeitedistrikt og den norske staten ved Olje- og energidepartementet sammen med utbyggerne i Fosen Vind og operatørene Statkraft og Aneo. Striden står om de to vindkraftverkene Storheia og Roan, hovedsakelig i Åfjord kommune, som til sammen har 151 vindturbiner. Staten tapte, ba om unnskyldning, men gjør ingenting. I overskjønn avholdt av Frostating lagmannsrett i 2020 var retten i tvil når det gjaldt brudd på FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27. Retten fant at det ikke forelå brudd på konvensjonen, fordi reinen kunne vinterfôres. Retten fastsatte en samlet erstatning på 90 millioner kroner til de to siidaene. Erstatningen ble gitt for investeringer i anlegg og utstyr, fôringskostnader og utgifter til samling og utslipp fordi de må legge om drifta, bygge gjerder og fôre reinsdyra i store deler av vinteren i all framtid. Begge parter anket overskjønnet inn for Høysterett. Staten ved Olje- og energidepartementet var partshjelper for Fosen Vind. Høyesterett behandlet saken i storkammer, det vil si at elleve av Høyesteretts 20 dommere deltar i spesielt viktige saker. Den 11. oktober 2021 fastslo Høyesterett at reindriftssamenes rettigheter etter SP artikkel 27 var krenket. Retten erklærte derved konsesjonen og ekspropriasjonsvedtakene om utbygging av Storheia og Roan vindkraftverk som ugyldige. Overskjønnets avgjørelse om erstatning falt dermed bort. Høyesterett tok ikke stilling til om vindturbinene skal rives eller ikke. Høyesterett fastslo i 2021 at reindriftssamenes rettigheter etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter var brutt og at Olje- og energidepartementets konsesjon for utbygging var ugyldig. 500 dager etter høyestrettsdommen, fra 23. februar til 3. mars 2023, pågikk en sivil ulydighetsaksjon i Oslo som medførte at regjeringen Støre ba om unnskyldning overfor reindriftssamene på Fosen for at deres menneskerettigheter var brutt. Istedet forsøker myndighetene å mekle seg ut av situasjonen. Samene på Fosen vurderer nå å trekke seg fra meklingene i Fosen-saken dersom den ikke fører fram. Det sier Terje Haugen, leder for Fovsen Njaarke Sijte i ett intervju med NRK. Ett år etter dommen ble det gjennomført større demonstrasjoner i Regjeringskvartalet i Oslo mot regjeringen Støres manglende oppfølging av Høyesteretts dom, 500 dager etter at den var rettskraftig. NSR-N (Norske Samers Riksforbunds ungdomsorganisasjon) og Natur og Ungdom stod bak aksjonene. Torsdag 23. februar 2023 tok 13 aksjonister seg inn i Olje- og energidepartementets foajé for å protestere. Aksjonistene ble natt til 27. februar båret ut av politiet, men fortsatte aksjonen utenfor departementet påfølgende dag. Inngangene til Olje- og energidepartementet, Finansdepartementet og åtte andre departementer ble etter tur sperret, noe som medførte at de ansatte ble oppfordret til å bruke hjemmekontor. Politiet fjernet demonstranter i flere omganger etter at de på oppfordring fra politiet ikke ville fjerne seg frivillig. Nå har det gått to år, staten har ikke gjort noe for å bøte på menneskerettsbruddet de ble dømt for, og dermed møtte aksjonister opp på Eidsvolls plass foran Stortinget igjen. Aksjonistene har «omdøpt» Karl Johans gate til Elsa Laulan gæjnoe og setter der opp flere lavvoer. – «Vi har flyttet inn på Elsa Laulan gæjnoe, og vi flytter oss faen ikke» Ella Marie Hætta Isaksen. Politiet griper ikke inn mot demonstrasjone utenfor Stortinget Innsatsleder Svein Arild Jørundland sier til NRK at politiet ikke vil gripe inn i demonstrasjonen nå. – I utgangspunktet er det ikke lovlig, det de gjør nå. Men Karl Johans gate, akkurat den biten som er blokkert, er i utgangspunktet ikke veldig trafikkert. Det er fortsatt mulig for fotgjengere å komme forbi, så sånn som situasjonen er nå gjør ikke politiet noe videre, sier han. I dag ble også den såkalte vandrehallen på stortinget inntatt av aksjonister, og de nekter å forlate Stortinget.

De siste sakene fra MØRE OG ROMSDAL

 • Coop tilbakekalte sine Xtra grillpølser tidligere i dag, på grunn av mistanke om listeria i produktet, men det viser seg nå at de ikke er alene om å måtte tilbakekalle. Nå må også First Price tilbakekalle sine grillpølser av samme grunn. Tilbakekallingen gjelder First Price-produkter merket med best-før-dato: 22.04.23, 23.04.23 og 24.04.23. Pølsene det gjelder, er kun solgt i Vestland og Møre og Romsdal. Produktet er allerede fjernet fra butikk. Forbrukere bes kaste produktet eller returnere det til butikken det er kjøpt i for refusjon.

 • Farevarsel fra YR.NO Område Gjelder for Kyst og fjordstrøk av Troms og Vest-Finnmark. Fra tirsdag ettermiddag ventes lokalt kraftige vindkast på 27-33 m/s fra sørvest, og opp i full storm på kysten. Vinden vil øke først i Troms og minke sist i Vest-Finnmark. Onsdag ventes lokalt kraftige vindkast på 27-33 m/s fra sørvest, og full, kan hende sterk, storm. Vinden vil øke først i Lofoten.Anbefaling Sikre løse gjenstander. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder. Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimeldinger (175.no). Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen. På forhånd vurder tiltak for å begrense skade. Konsekvenser Løse gjenstander kan blåse avgårde. Mulighet for kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport. Broer kan bli stengt. Enkelte reiser vil kunne få lenger reisetid. Strømforsyningen kan bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet. Enkelte veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen. Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier. Den sterke vinden kan gi lokalt høye bølger i fjordstrøk og innsjøer. Tidsperiode Tirsdag 7. februar kl. 12:00 – vinden øker Tirsdag 7. februar kl. 20:00 – vinden løyer Gjelder for Mesteparten av Nord-Norge. Anbefaling Sikre løse gjenstander. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder. Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimeldinger (175.no). Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen. På forhånd vurder tiltak for å begrense skade. Konsekvenser Løse gjenstander kan blåse avgårde. Mulighet for kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport. Broer kan bli stengt. Enkelte reiser vil kunne få lenger reisetid. Strømforsyningen kan bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet. Enkelte veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen. Høye bølger kan gi skade på infrastruktur og bygninger i strandsonen. Den sterke vinden kan gi lokalt høye bølger i fjordstrøk og innsjøer. Tidsperiode Onsdag 8. februar kl. 03:00 – vinden øker Torsdag 9. februar kl. 01:00 – vinden løyer Deler av Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane Fra onsdag formiddag til tidlig natt til torsdag ventes det lokalt kraftige vindkast på 27-30 m/s fra sørlig retning. På kysten ventes kraftige vindkast omkring 35 m/s, og sterk storm, ved Stad orkan. Vinden øker først i vest. Anbefaling Sikre løse gjenstander. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder. Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimeldinger (175.no). Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen. På forhånd vurder tiltak for å begrense skade. Konsekvenser Løse gjenstander kan blåse avgårde. Mulighet for kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport. Broer kan bli stengt. Enkelte reiser vil kunne få lenger reisetid. Strømforsyningen kan bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet. Enkelte veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen. Snøfokk i fjellet gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier. Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier. Høye bølger kan gi skade på infrastruktur og bygninger i strandsonen. Tidsperiode Onsdag 8. februar kl. 10:00 – vinden øker Torsdag 9. februar kl. 03:00 – vinden løyer Vi tar gjerne imot dine bilder av uværet, men vær forsiktig når du tar de. Ta hensyn til uværet! Send bilder og korte videoer til: tips@3fm-norge.no

 • To politibetjenter i Møre og Romsdal politidistrikt har fått status som mistenkte etter ett dødsfall i Ålesund i helgen. Spesialenheten for politisaker har startet etterforsking av ett dødsfall i Ålesund i helgen, hvor to politibetjenter nå har fått status som mistenkte. I ett intervju med NRK, sier Thomas Arntsen, som er etterforskingsleder i Spesialenheten at de to politibetjentene blir avhørt med status som mistenkt. Dette er helt rutinemessig i en slik sak. Det er ikke grunnlag for å sikte de to politibetjentene per nu. Dette blir etterforsket som tjenestefeil. Det var VG som omtalte saken først. Lørdag rykket politiet ut til melding om en blodig mann i veibanen i Ålesund sentrum. Politiet skal da ha sett seg nødt til å bruke fysisk makt for å få kontroll på personen. Politiet så seg så nødt til å bruke fysisk makt for å få kontroll på personen. Det ble deretter forsøkt livreddende førstehjelp på personen, før han fraktet til og erklært død på Ålesund sykehus. Mannen vil bli obdusert.

De siste sakene fra VESTLAND

 • Mer enn 1000 strømkunder i Tvedestrand, Arendal og Grimstad er nå uten strøm, ifølge Glitre Nett. Det er usikkert når strømmen er tilbake. Også i Vestland fylke skal det være problemer med strømforsyningen. BKK melder på sin nettside at over 200 kunder er rammet av strømbrudd. Flere sørlendinger våknet til snø og sterk vind i dag, og veitrafikksentralen anbefaler å kjøre etter forholdene, og bruk av vinterdekk mange steder. Bilister som skal over fjellovergangene blir også bedt om å tenke seg om både en og to ganger. Helikoptertrafikken til og fra Stavanger til Nordsjøen er også rammet av uværet. Det er sendt ut oransje farevarsel på svært kraftige vindkast i deler av Agder og indre strøk av Rogaland og Hordaland fra klokka 15 fredag. farevarselet gjelder frem til sent lørdag ettermiddag. Det er uværet «Babet» som for tiden herjer over Storbritannia, Danmark og Tyskland som også påvirker Norge.

 • Brannvesenet fikk melding om en brann i en restaurant i Kong Oscars gate klokken 15.44. Da brannvesenet ankom konstaterte de raskt at det var full fyr i en bygning, og at brannen hadde slått gjennom taket. Brannvesenet er nå på stedet med fire stasjoner, og kl 17 har de ikke kontroll på brannen. Politiet meldte da at både brannen og røyken har tatt seg opp. Det ligger nå tykk hvit røyk over området og folk i nærheten blir bedt om å holde dører og viduer lukket. Ett titalls brannbiler og flere politibiler har sperret av området. Politiet melder også at brannen har spredt seg til nabobygget. Brannen ligger kun noen 100 meter fra den verneverdige Bryggen, og er innenfor det såkalte brannsmitteområdet i Bergen.  

 • En bybanevogn har kjørt inn i en mur på Bybanens endeholdeplass på Oasen kjøpesenter i Fyllingsdalen i Bergen. Flere passasjerer skal være skadd, ifølge politiet. Ingen personer skal i følge politiet være fastklemt eller bevisstløse. Politiet fikk melding om ulykken klokken 11.55. Meldingen gikk ut på  at en bybane-vogn hadde kollidert i ende-stoppet på Oasen. Nødetatene er fremme på stedet, og jobber nå med å få oversikt. Bybane-vognen skal være trykket en god del inn i fronten. De skadde befant seg i bybane-vognen, og årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Føreren av bybanen er siktet etter ulykken, sier vakthavende jurist Andreas Foxen Haldorsen til Bergens Tidende. – Han har status som siktet fordi det foreligger skjellig grunn til mistanke om uaktsom fremkalling av fare for allmennheten, sier Haldorsen til  BT.

De siste sakene fra ROGALAND

 • Aktoratet ville ha 17 års fengsel for tiltalte Johny Vassbakk. Da domsavsigelsen startet tirsdag, ble det tidlig klart at det var en viss dissens mellom dommerne. Johny Vassbakk var tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995, og har kjempet sitt livs kamp i retten, en kamp som for ham har dreiet seg om han skulle få ett videre liv i frihet, eller store deler av et liv i fengsel. I tingretten ble Johny Vassbakk enstemmig dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995, men han anket dommen til lagmannsretten. I domsavsigelsen i lagmannsretten ble det tydelig, allerede i begynnelsen av domsavsigelsen som startet klokken 10.00 i dag,  at de syv dommerne var uenige om skyldsspørsmålet. Vassbakk selv har hele tiden nektet straffskyld for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995, og i dag kom altså avgjørelsen. Når retten ble satt, og domsopplesingen startet, var ikke Vassbakk tilstede i salen. Han satt på en stol i gangen bak rettssalen, med en arrestforsvarer på hver side av seg. Reagerte med gråt Johny Vassbakk brøt sammen i gråt da dommerne helt til slutt leste opp slutningen. – Han fikk et emosjonelt sammenbrudd etter at han hørte ordene. Han klarte ikke å stå på beina, sier Vassbakk sin forsvarer, Stian Bråstein til NRK. Påtalemyndigheten fikk hard kritikk i retten for ikke å ha etterforsket nøytralt. Det skal etterforskes både til tiltaltes gunst og ugunst som det heter, og det meder retten ikke har skjedd i denne saken. Dommen har nå falt, og Jonny Vassbakk ble frikjent etter at det var uenighet mellom dommerne. Han har nå forlatt retten, og skal anses som uskyldig og er nå en fri mann. Kjenner seg ikke igjen i kritikken I en kommentar til NRK sier Statsadvokat Thale Thomseth at de ikke kjenner seg igjen i lagmannsrettens påstand om at påtalemyndigheten har gått i en bekreftelsesfelle etter frifinnelsen i Tengs-saken. – «Det kjenner vi oss ikke igjen i. Så får vi gå igjennom denne dommen nøye og se hvilke vurderinger de har gjort» sier hun, og understreker også at retten har delt seg i skyldsspørsmålet.

 • 6. februar i år ble 52 år gamle Johny Vassbakk dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs i 1995.Kort tid etter han fikk opplest dommen, falt han om i rettssalen. Vassbakk har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre, og anket naturlig nok saken. I morgen starter rettforhandlingene i Gulating Lagmannsrett og alle spør seg hvilke muligheter han har for å bli frikjent. For å gi svaret på det, må man kunne se inn i fremtiden. Forsvarets muligheter ligger i DNAet som er påvist på Birgittes strømpebukse. dersom de kan skape rimelig tvil om det kan være påført på annen måte enn gjennom gjerningen og gjerningsøyeblikket vil de kunne klare det. Alt dette skal retten gjennomgå gjennom rettforhandlingene som altså starter i morgen 5 september. Statistikken taler mot Vassbakk I følge NRK taler statistikken for å omgjøre dommen i lagmansretten mot Vassbakk. De kan melde at kun tre av 47 drapsdommer er omgjort siden 2015. Om statistikk er til å stole på? Det får vi se når saken er ferdigbehandlet i Gulating lagmannsrett. Det som er sikkert er at Vassbakks DNA ble funnet på strømpebuksa til Birgitte Tengs, og at forsvarerne sår tvil om hvordan dette DNAet kan ha havnet på strømpebuksa. De mener at det har skjedd på ett annet tidspunkt enn ved selve gjerningstidspunktet, noe de også gjorde i tingretten. Denne gangen har de hentet inn en ny ekspert.

 • En 16-åring og 18-åring omkom etter at en bil endte opp i vannet ved Moi i Rogaland mandag kveld. En tredje ungdom klarte å komme seg ut av bilen før den gikk under. Det ble forsøkt hjerte- og lungeredning på to personer som ikke kom seg ut av bilen, før de ble fløyet til Haukeland, hvor de ble erklært døde tirsdag. Politiet har nå frigitt navnene på de to, i samråd med de pårørende. Det var den 16 år gamle Mikael Åvedal Bakken og den 18 år gamle Alexander Kro Hanssen som omkom i den tragiske trafikkulykken på Moi mandag kveld. Begge guttene var bosatt på Moi. Politiet etterforsker ulykken.

De siste sakene fra AGDER

 • Oslo statsadvokatembeters innstilling om påtaleavgjørelse i den gjenåpnede saken mot Jan Helge Andersen er i dag oversendt riksadvokaten. I en pressemelding fra statsadvokatene Johan Øverberg og Andreas Schei står det at «Partene har ikke innsyn i innstillingen, og det vil ikke bli gitt noen kommentarer til innholdet eller behandlingen for øvrig». Tidligere i år ble det kjent at saken mot Jan Helge Andersen gjenåpnes,  etter at Viggo Kristiansen ble blankt frifunnet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). I 2002 ble Jan Helge Andersen dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8) som var i Baneheia sammen med venninnen, men frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen fordi retten den gang feilaktig la Andersens forklaring om at Viggo Kristiansen hadde begått drapet til grunn. Kristiansen ble, etter flere runder hos Gjenopptakelseskommisjonen, senere fullt frikjent for ugjerningene i Baneheia den 15. desember 2022, og dermed sto drapet på Sløgedal Paulsen uoppklart, men med Jan Helge Andersen som den eneste kjente igjen på åstedet. 15. juni ble det kjent at saken mot Jan Helge Andersen blir gjenåpnet, og i dag ble altså innstillingen om påtaleavgjørelse oversendt Statsadvokaten. Dersom en tiltale er besluttet, vil vi få en rettsak mot Jan Helge Andersen, og en eventuell oppklaring av drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10).

 • Mer enn 1000 strømkunder i Tvedestrand, Arendal og Grimstad er nå uten strøm, ifølge Glitre Nett. Det er usikkert når strømmen er tilbake. Også i Vestland fylke skal det være problemer med strømforsyningen. BKK melder på sin nettside at over 200 kunder er rammet av strømbrudd. Flere sørlendinger våknet til snø og sterk vind i dag, og veitrafikksentralen anbefaler å kjøre etter forholdene, og bruk av vinterdekk mange steder. Bilister som skal over fjellovergangene blir også bedt om å tenke seg om både en og to ganger. Helikoptertrafikken til og fra Stavanger til Nordsjøen er også rammet av uværet. Det er sendt ut oransje farevarsel på svært kraftige vindkast i deler av Agder og indre strøk av Rogaland og Hordaland fra klokka 15 fredag. farevarselet gjelder frem til sent lørdag ettermiddag. Det er uværet «Babet» som for tiden herjer over Storbritannia, Danmark og Tyskland som også påvirker Norge.

 • Politiet bekrefter nå i en pressemelding at den savnede Torjus Seland (7) fra Lyngdal ble funnet død av letemannskaper tirsdag ettermiddag. Gutten ble funnet av letemannskaper rundt klokken 16 tirsdag ettermiddag i det som var definert som søkeområde under leteaksjonen. – Dette er en svært tragisk sak. Når barn er involvert i alvorlige hendelser, gjør det ekstra inntrykk på oss alle, sier Bernt Mushom, driftsenhetsleder i Vestre Agder driftsenhet og politistasjonssjef i Mandal. – Den er ingen konkrete holdepunkter for at han har vært utsatt for en straffbar handling. Politiet har ennå ikke mottatt foreløpig obduksjonsrapport og kan derfor ikke si noe om dødsårsak ennå, sier Bernt Mushom, driftsenhetsleder i Vestre Agder driftsenhet og politistasjonssjef i Mandal. Det var en hundepatrulje fra politiet som gjorde funnet i området Langemyr i Lindesnes kommune. – Han ble funnet i skogsterreng, tre kilometer nordøst for der gutten sist ble sett, sier Mushom. Den avdøde er sendt til rettsmedisinsk obduksjon. Kriseteamet i den savnede guttens hjemkommune Lyngdal er koblet inn i saken. – Vi vil igjen rette en stor takk til alle som har bidratt. Dette er den største redningsaksjonene i distriktet på mange år, med tidvis opp mot 1000 mennesker engasjert og med ressurser fra hele landet, sier Mushom.

De siste sakene fra VIKEN

 • Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien 4 på Lørenskog 31. oktober 2018. Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er ektefellen til finansmannen Tom Hagen. 31. oktober 2018 kom han hjem fra jobb, og fant trusselbrev i ekteparets hjem. Avsenderen påsto at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen var bortført, og at hun kun ville komme til rette om familien betalte kidnapperne 9 millioner euro i løsepenger. Kravet om løsepenger ble krevd i kryptovalutaen Monero. Politiet holdt saken skjult for offentligheten frem til januar 2019, hele ti uker etter bortføringen. Etterforskningen i stampe, eller? Til tross for omfattende medieoppmerksomhet og langvarig politietterforskning har Hagen ikke kommet til rette. Den resultatløse etterforskningen og mangelen på respons fra de påståtte kidnapperne, førte i juni 2019 til at politiet heretter anså saken for en drapssak. Politiet utelukket heller ikke at bortføringen kunne være fingert. På en pressekonferanse 6. august 2019 opplyste Hagen-familiens advokat at motparten hadde tatt kontakt 8. juli og at familien fremdeles hadde tro på at hun var i live. Politiet har ikke endret sin hovedhypotese om at hun har blitt drept, og i januar 2020 ble saken tatt med i Kripos’ statistikk over uløste drapssaker. Ektemannen siktet Den 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet og siktet for drap, eller medvirkning til drapet, på Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Politiet mistenkte ham også for å ha fabrikkert løsepengekravet for å dekke over forbrytelsen. Han ble varetektsfengslet for fire uker, etter kjennelse i Nedre Romerike tingrett. Kjennelsen ble anket til Eidsivating lagmannsrett, som med to mot tre stemmer avsa kjennelse for at Hagen skulle løslates fra varetekt. Politiet anket kjennelsen til Høyesterett. Anken ble sendt til lagmannsretten, som ga anken oppsettende virkning. Dette innebar at Hagen skulle sitte i varetekt til Høyesterett fikk behandlet saken. Løslatt 8. mai forkastet Høyesterett politiets anke, og Hagen ble løslatt fra varetektsarresten, men drapssiktelsen ble opprettholdt. Umiddelbart etter løslatelsen ønsket politiet å pågripe ham på nytt på nytt grunnlag, men statsadvokaten sa nei på det tidspunktet fordi han nettopp var løslatt.. I mai 2022 ba politiet publikum om informasjon om en serie på 20 telefonnumre som var til salgs i en nå nedlagt Bunnpris-butikk i Lofotgata i Oslo, da politien mente at et av nummerne kunne knyttes direkte til planleggingen av forsvinningen.  I september 2022 siktet politiet en tidligere straffedømt mann i 30-årene for medvirkning til drap. Politiet bekreftet siktelsen i oktober.

 • Politiet i Sør-Øst har torsdag, på dagen en måned etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen, pågrepet og siktet en mann for ugjerningen. Det er politiet selv som melder om dette i en pressemelding. Pågripelsen skal ha funnet sted i Innlandet politidistrikt torsdag formiddag. Politiet har siden drapet gjort undersøkelser ved og i området rundt hytta han ble funnet ved. Hytta ligger skjermet til i skogen. Jonas ble funnet drept i en bil ved hytta 17. august. Jonas Aarseth Henriksen var en kjent «Tik Toker» med en betydelig følger-skare, og han hadde status som fornærmet i flere pågående straffesaker som gikk på trusler og hærverk i tiden før han ble funnet drept. I følge NRK hadde flere vanner av Jonas fortalt at at han har vært mye redd og har fryktet for sin egen sikkerhet, og at da han hadde flyttet hjem til Hønefoss i vår, ville han ikke fortelle dem hvor han bodde.

 • Politiet er på stedet i forbindelse med at det har gått et jordras i nærheten av Ådalsveien i Ringerike. Lengden på raset skal være anslagsvis 100 meter. Ingen personer, bygninger eller materiell er skadet. Beboere i en bolig er foreløpig evakuert. Geolog er på plass, og et helikopter har flydd over området. Det er politiet i Sør-Øst som melder dette på Twitter/X. https://twitter.com/politietsorost/status/1688539918060916736

De siste sakene fra OSLO

 • Til tross for stor støtte i folket for anerkjennelse av Palestina som stat, falt partiet Rødt sitt forslag om anerkjennelse av Palestina under voteringen på Stortinget i dag. Partiet hadde fremmet forslag om at Norge skulle følge 138 andre FN-medlemsland som har gått foran og anerkjent Palestina som stat, og gjøre det samme. Sverige er ett av landene vi gjerne liker å sammenligne oss med, og de har allerede gått foran og anerkjent Palestina. Regjeringens alternative forslag, som åpner for å anerkjenne Palestina som egen stat på sikt, ble derimot vedtatt med bredt flertall. Representantene fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti stemte imot dette forslaget. Rødt stemte for dette forslaget subsidiært, det vil si at de stemte for dette forslaget siden deres eget forslag hadde falt. Forslaget som var fremsatt subsidiært, og som ble vedtatt av Stortinget lyder slik: «Stortinget ber regjeringen være forberedt på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale.»   Til slutt ble stemmetallet 83 for og 15 imot av 169 mulige stemmer, siden hele 71 stortingsrepresentanter ikke møtte opp til voteringen i stortingssalen.

 • Politiet har motatt en anmeldelse mot Moxnes for fem butikktyverier som fant sted i oktober og november. Det er avisen VG som melder dette. I sommer det ble kjent at den tidligere Rødt-lederen ble tatt for solbrilletyveri på Gardermoen. 16. juni 2023 tok Moxnes et par Hugo Boss-solbriller fra en butikk på Gardermoen lufthavn uten å betale, hvorpå han fjernet prislappen og la brillene i lommen. Han hevdet først at det var en ren forglemmelse, men endret forklaring flere ganger ettersom nye detaljer fra hendelsen ble kjent.  Moxnes ble ilagt et forelegg på 3 000 kroner av politiet, som han vedtok. Nye tyverier Avisen VG melder at tyveriene representerer små beløp hver gang, under 500 kroner, og at Bjørnar Moxnes selv forteller at han har hatt noen vanskelige år personlig, og at det har gitt utslag i selvdestruktiv adferd. Han skal blant annet stjålet laks av merket Salma. På Facebook skriver den tidligere Rødt-lederen at han er lei seg for at han «har skuffet mange og at dette kommer i veien for det viktige arbeidet Rødt gjør.» Moxnes mottok et forelegg på 15.000 kroner for fem overtredelser av straffeloven § 321 (tyveri), og har godtatt dette. Det sier politiadvokat Maria Helene Husebye Fossen til VG som omtalte saken først.

 • Zaniar Matapour (44) har siden terrorangrepet 25. juni sittet varetektsfengslet og ble siktet for terror. Nå har Statsavokaten tatt ut tiltale i saken. Matapour er tiltalt for grov terrorhandling. Oslo politidistrikt sendte sitt forslag om tiltalebeslutning mot Zaniar Matapour til Oslo statsadvokatembeter 31 august. Matapour ble også nylig flyttet til høyrisiko-avdelingen på Ullersmo. Noe av grunnen til flyttingen, skal i følge NRK være at Kriminalomsorgen mener 44-åringen forsøker å rekruttere innsatte. Og at innsatte planlegger å angripe ansatte i fengselet. Matapour satt allerede isolert etter en voldshendelse i fengselet, og Kriminalomsorgen skriver i en innstilling at isolasjonen skyldes hans oppførsel i fengsel: «På grunn av observasjoner gjort av fengselet og siktelsen, finner vi det sannsynlig at siktede har tilhørighet til et organisert kriminelt miljø med radikale islamister. Vi mistenker at han forsøker å rekruttere innsatte og knytte bånd med likesinnede, og at dette øker faren for at en ny hendelse finner sted». Kriminalomsorgen I tingretten har Matapours forsvarer Dietrichson anført at isolasjonen av Matapour i fengsel strider mot hans menneskerettigheter, noe han ikke fikk medhold i. Forsvareren kaller kjennelsen «mangelfull». Høy strafferamme Grove terrorhandlinger kan straffes med fengsel i inntil 30 år, ifølge straffelovens paragraf 132. Terroren To personer ble drept og ni skadd da Zaniar Matapour skjøt mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor. Det er 4 andre personer som også er siktet, men deres saker er ikke ferdig etterforsket, og det er foreløpig ikke tatt ut tiltale mot disse siden etterforskningen fremdeles pågår.

De siste sakene fra SVALBARD

 • En enstemmig tingrett i Tromsø har frikjent den britisk-russiske statsborgeren og forretningsmannen Andrey Yakunin for å ha fløyet med drone på Svalbard. Retten skriver i kjennelsen: «Oppsummert finner retten at EUs sanksjoner mot luftfarten var ment å ramme alminnelig luftfart med bemannede luftfartøy, men også droner/ubemannede luftfartøy som skal registreres og omfattes av de øvrige lufttrafikkregler vil rammes. Små droner som i vår sak omfattes ikke av sanksjonsforskriften». Yakunins forsvarer John Christian Elden er fornøyd med dommen. – «Det er en sterk og klar dom fra tingretten, og den er enstemmig. Dette er sunn fornuft, og i samsvar med EU rettens sanksjonsregler. De andre dommene må oppheves da de bygger på uriktig lovforståelse. Det er ikke straffbart hverken for briter eller russere å fly fritidsdroner i Norge. EU-retten er klar, og nekter ikke slike flyvninger og vil på ingen måte hjelpe Ukrainas folk», sier han til NRK som også har omtalt saken. Yakunin ble pågrepet i Hammerfest 17. oktober og etter hvert tiltalt for å ha brutt forbudet for russiske statsborgere om flyging med droner i Norge. Han hadde da vært på seiltur på Svalbard der han hadde brukt drone til å ta bilder. I retten poengterte aktor Kristin Røhne at informasjon fra dronevideoer kan brukes til å forberede og planlegge en eventuell sabotasje. – For å hindre russisk etterretning i Norge, må en bestemmelse også ramme turister. Da vil du klare å fange opp en turist som er på oppdrag for russisk etterretning, sa aktor Røhne i retten i Tromsø. Aktor anker dommen Aktor Kristin Røhne sier at de vil anke frifinnelsen av Andrey Yakunin. «Vi har besluttet løslatelse av Andrey Yakunin fra varetektsfengsling, og vi kommer til å anke kjennelsen fra tingretten. Dersom tingrettens dom blir den endelige dommen vil det bety at de fire andre dronedommene oppheves. Derfor er det viktig å få en juridisk avklaring på dette spørsmålet», sier Røhne.

 • Årets TV-aksjon gikk til Leger uten grenser og søsterorganisasjonen Drugs for Neglected Diseases initiative. TV-aksjonen har vært gjennomført hvert år siden 1974 og er blitt en tradisjon i Norge. Aksjonen er for øvrig verdens største innsamlings- aksjon målt i innsamlede midler per hode og antall frivillige. Det er NRK som eier TV-aksjonen og NRKs innsamlingsråd som hvert år tildeler TV-aksjonen til organisasjoner. I år var det altså Leger uten grenser sin tur. Tradisjonen tro samlet folket seg rundt både aksjonen og tv-skjermene, og både barn og unge, private og bedrifter tok ett dykk ned i lommeboka og bidro. Som vanlig var det stor kreativitet blant giverne av auksjonsgjenstander, Blant annet kan det nevnes at Girl in Red signerte gitaren sin og auksjonerte den bort, noe som innkasserte 200.000 til TV-Aksjonen. Siv Jensen ga bort «leppestiftkjolen», ja den hun skrek «Morna Jens» i, til auksjonen. Auksjonresultater topp 10: Signert gitar av Girl in red: 200.000 EM-drakta til Karsten Warholm: 20.500 Få Jan Thomas og Einar Tørnquist hjem til deg: 60.000 Siv Jensens leppestiftkjole: 20.000 kr Rappellering ned Munchmuseet: 21.250 Else Kåss sine rosa crocs: 35.250 Tur for to personer med seilskipet Christian Radich: 30.000 Signert kjøredress av Dennis Hauger: 32.250 Signert US Open-racket og pannebånd fra Casper Ruud: 70.000 Ett 100 år gammelt oliventre:18.000   I år ble det innsamlede beløpet hele  266.211.650 kr, som er ny rekord.

 • Sysselmesteren fikk melding fra M/S Virgo om grunnstøtingen like før klokken 10.00. Det er 13 passasjerer og et mannskap på syv om bord på M/S Virgo. Ingen skal ha kommet til skade i grunnstøtingen. Grunnstøtingen har ført til en oljelekkasje i Fuglefjorden som er en del av Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark. Det jobbes nå med å stanse lekkasjen og begrense skadeomfanget, i følge Sysselmesterens kontor. Sysselmesterens tjenestefartøy Polarsyssel, som befant seg like i nærheten, gikk til havaristen. Innsatsleder fra Sysselmesteren er kommet om bord i M/S Virgo. Fri fra grunnen Båten har tidlig tirsdag ettermiddag kommet seg løs etter grunnstøtingen. Så langt har det ikke blitt meldt om skadeomfanget eller mengden drivstoff som er lekket ut. Sysselmesterens skip Polarsyssel, har oljevernutstyr om bord. M/S Virgo har også lagt ut egne lenser. Den lokale oljevernberedskap i Longyearbyen er varslet. M/S Virgo er et aldrende skip M/S Virgo ble bygget tilbake i 1976, for å jobbe som bøyeleggingsfartøy for svenske myndigheter. Under navnet M/S Fyrbyggaren ble skipet benyttet til bygge- og anleggsarbeid til sjøs. Skipet ble bygget av Sigbjørn Iversen Mekaniske Verksted AS, i Flekkefjord og levert i 1976 til det svenske sjöfartsverket i Norrköping . Oppgavene til skipet og dets mannskap var såkalt farledsvedlikehold i Østersjøen Siden 2021 har den hatt en ny karriere som ekspedisjonsskip i Arktis.

INNENRIKS

 • Aktoratet ville ha 17 års fengsel for tiltalte Johny Vassbakk. Da domsavsigelsen startet tirsdag, ble det tidlig klart at det var en viss dissens mellom dommerne. Johny Vassbakk var tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995, og har kjempet sitt livs kamp i retten, en kamp som for ham har dreiet seg om han skulle få ett videre liv i frihet, eller store deler av et liv i fengsel. I tingretten ble Johny Vassbakk enstemmig dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995, men han anket dommen til lagmannsretten. I domsavsigelsen i lagmannsretten ble det tydelig, allerede i begynnelsen av domsavsigelsen som startet klokken 10.00 i dag,  at de syv dommerne var uenige om skyldsspørsmålet. Vassbakk selv har hele tiden nektet straffskyld for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995, og i dag kom altså avgjørelsen. Når retten ble satt, og domsopplesingen startet, var ikke Vassbakk tilstede i salen. Han satt på en stol i gangen bak rettssalen, med en arrestforsvarer på hver side av seg. Reagerte med gråt Johny Vassbakk brøt sammen i gråt da dommerne helt til slutt leste opp slutningen. – Han fikk et emosjonelt sammenbrudd etter at han hørte ordene. Han klarte ikke å stå på beina, sier Vassbakk sin forsvarer, Stian Bråstein til NRK. Påtalemyndigheten fikk hard kritikk i retten for ikke å ha etterforsket nøytralt. Det skal etterforskes både til tiltaltes gunst og ugunst som det heter, og det meder retten ikke har skjedd i denne saken. Dommen har nå falt, og Jonny Vassbakk ble frikjent etter at det var uenighet mellom dommerne. Han har nå forlatt retten, og skal anses som uskyldig og er nå en fri mann. Kjenner seg ikke igjen i kritikken I en kommentar til NRK sier Statsadvokat Thale Thomseth at de ikke kjenner seg igjen i lagmannsrettens påstand om at påtalemyndigheten har gått i en bekreftelsesfelle etter frifinnelsen i Tengs-saken. – «Det kjenner vi oss ikke igjen i. Så får vi gå igjennom denne dommen nøye og se hvilke vurderinger de har gjort» sier hun, og understreker også at retten har delt seg i skyldsspørsmålet.

 • Dizzie tunes- artisten Yngvar Numme ble 79 år gammel. Numme dannet Dizzie Tunes i 1959 sammen med Øyvind Klingberg, Tor Erik Gunstrøm, Einar Idland og Svein Helge Høgberg. Som tekstforfatter leverte Numme betydelige bidrag både til Dizzie Tunes og andre norske artister, og platedebuterte med gruppa i 1963 med singlen «Mette, Mette» / «Tog går til og fra» (Viking Music VM 23), tett fulgt av «Nå går det bra» / «Vi drar til syden» (Triola). Han hadde stor suksess som regissør og medforfatter av en rekke revyer og musikalske show, hovedsakelig på Chat Noir, blant andre Vi spillopper fra 1977, Memories of Music fra 1980 og The Show Must Go On fra 1984. I 1987 hadde han regien på Bosse Parneviks Party i Stockholm. Numme var også kjent fra flere TV-programmer, og var med på å vinne Bronserosen for Norge i underholdningsfestivalen i Montreux. I 1990 ble han tildelt Leonardstatuetten, som er norsk revys høyeste utmerkelse. Han mottok også Leif Justers ærespris. På 1990-tallet iscenesatte han Grethe Kauslands «tour de force»-forestilling A Star Is Torn på Rogaland Teater og Victoria Teater. I 2005 var han, sammen med Tor Erik Gunstrøm og Vigdis Wisur aktuell med forestillingen Swingende Gla’skap!. I 2005 og 2006 skrev og regisserte han revyene Sex og siddisliv og Justerte fruer på revyscenen Stavangeren i Stavanger. I 2006 hadde han også regi og stod også på scenen sammen med Katrine Moholt og Tommy Steine i juleshowet på Lillestrøm Kultursenter. I 2007 var han igjen både i kulissene og på scenen i juleshow på Lillestrøm Kultursenter, denne gang sammen med sine mangeårige kollega Tor Erik Gunstrøm og vokalgruppa Bjelleklang. Sommeren 2010 var han medforfatter, regissør og iscenescetter av sommershowet Paradise Go’Kvell, med revygruppa Ivo DaCapo. Det samme gjorde han sommeren 2011 med showet Scenekveld med Ivo DaCapo.

 • Den 9. januar 2023, kom en nabo på døra til bonden. Han hadde tidligere hjulpet bonden med reparasjoner på gården, blant annet i fjøset. Naboen oppdaget dyretragedien og fikk varslet myndighetene. Nå er rettsaken mot bonden over, og bonden er dømt for alvorlige overtramp på dyrevelferdsloven til fengsel i to år og fire måneder i saken hvor over 1500 griser døde. I tillegg ble bonden ilagt ett såkalt aktivitetsforbud som innebærer at han ikke kan begynne med dyrehold igjen, inntil videre. Bondens forsvarer, Tanja B. Henderson, sier at straffen ble som forventet. Påtalemyndighetene innstilte på en straff for bonden på fengselsstraff i to år og ti måneder. Det er klart at dyrevelferdslovbrudd i ett slikt omfang blir det reagert ganske strengt mot. Aktor, politiadvokat Amund Sand Da politi og Mattilsyn ankom gården 9. januar i år, ble de møtt av et grusomt syn som de først antok var omkring 200 døde griser. Videre undersøkelser og etterforskning i saken gjorde talet høyere. Mye høyere. Politiet kom nemlig frem til, etter videre etterforsking at de sto overfor levninger etter omkring 1500 griser. I retten kom det frem at i de siste månedene før saken ble oppdaget, hadde ikke grisene fått mat, og bonden var nesten aldri i fjøset.

 • En driftsbygning på en gård ved Leknes i Lofoten ble fullstendig overtent, og over 100 dyr brant inne. Brannvesenet fikk melding om brannen tidlig tirsdag morgen, og mellom 30 og 40 dyr rakk å bli reddet ut før flammene tok overhånd. Vanskelig slukningsarbeid I følge politiet var rednings og slokkingsarbeidet utfordrende. Dyrene var ikke enkle å ha med å gjøre, men redningsmannskapene gjorde det de kunne og fikk ut de dyrene det var mulig å få ut. Minusgrader skapte også problemer med brannteknisk utstyr som frøs. Det ble, etter en vurdering, bestemt å foreta en kontrollert nedbrenning og å hindre spredning av brannen til nabobygningene. Etterforskningen av brannårsaken vil pågå utover dagen, og brannvesenet jobber nå med etterslukking.

 • Politiet har motatt en anmeldelse mot Moxnes for fem butikktyverier som fant sted i oktober og november. Det er avisen VG som melder dette. I sommer det ble kjent at den tidligere Rødt-lederen ble tatt for solbrilletyveri på Gardermoen. 16. juni 2023 tok Moxnes et par Hugo Boss-solbriller fra en butikk på Gardermoen lufthavn uten å betale, hvorpå han fjernet prislappen og la brillene i lommen. Han hevdet først at det var en ren forglemmelse, men endret forklaring flere ganger ettersom nye detaljer fra hendelsen ble kjent.  Moxnes ble ilagt et forelegg på 3 000 kroner av politiet, som han vedtok. Nye tyverier Avisen VG melder at tyveriene representerer små beløp hver gang, under 500 kroner, og at Bjørnar Moxnes selv forteller at han har hatt noen vanskelige år personlig, og at det har gitt utslag i selvdestruktiv adferd. Han skal blant annet stjålet laks av merket Salma. På Facebook skriver den tidligere Rødt-lederen at han er lei seg for at han «har skuffet mange og at dette kommer i veien for det viktige arbeidet Rødt gjør.» Moxnes mottok et forelegg på 15.000 kroner for fem overtredelser av straffeloven § 321 (tyveri), og har godtatt dette. Det sier politiadvokat Maria Helene Husebye Fossen til VG som omtalte saken først.

UTENRIKS

 • Tidligere førstedame Rosalynn Carter (96) er død, opplyser Carter-senteret søndag. Dødsfallet kunngjøres bare to dager etter at Carter-familien opplyste at 96-åringen får hospicebehandling i sitt hjem sammen med mannen, USAs tidligere president Jimmy Carter (99). – Hun og president Carter tilbringer tid med hverandre og familien, het det i en uttalelse fra parets barnebarn Jason Carter. Både som USAs førstedame og senere var hun en ledende talsperson for en rekke veledighetsprogrammer og organisasjoner. Hennes veldedighetsarbeid støttet særlig forskning angående psykisk helse og forebygging av psykiske problemer som angst og depresjon. Mens hun bodde i Det hvite hus fungerte hun som sin manns nærmeste rådgiver, og hun var med på flere av møtene som presidenten hadde med sine statsråder og på politiske møter. Hun var også presidentens utsending til utlandet, og allerede på forsommeren i 1977 besøkte hun syv ulike land i Latin-Amerika. I 1979 ledet hun en delegasjon som dro Thailand for å løse problemene knyttet til kambodsjanske og latinamerikanske flyktningers forsøk på å innvandre til USA. Hun utviste stort engasjement for presidentens Kommisjon for psykisk helse, som hun var «Honorary Chair» for. Da det nye føderale lovforslaget Mental Health System Bill ble behandlet i 1980, møtte hun Senatets komité for å fremlegge sitt syn på lovforslagets innhold. Den eneste førstedamen som tidligere hadde talt til kongressen var Eleanor Roosevelt. Arbeid til fremme av mental helse og for å bedre mentalt syke personers kår og status var Rosalynn Carters hjertesak. Hun var også en sterk tilhenger av Equal Rights Amendment. I 2001 ble hun innvotert i National Women’s Hall of Fame.Jimmy Carter innledet hospicebehandling i februar i parets hjem i Plains i delstaten Georgia. Carter-familien opplyste tidligere i år at den tidligere førstedamen led av demens. Paret har vært gift i over 77 år. Demokraten Carter var USAs president fra 1977 til 1981, og han er USAs lengstlevende president noensinne.

 • Den tidligere amerikanske presidenten, Donald Trump krevde i retten, å gjøre en sivil rettssak mot ham for blant annet bedrageri, i New York ugyldig. Trump er allerede funnet skyldig i bedrageri, og retten skal nå ta stilling til gjenværende punkter i søksmålet. Den tidligere presidenten skal ha blåst opp tallene i familiefirmaet Trump Organization, for å få bedre vilkår hos banker og forsikringsselskap. Trump har anklaget dommeren i saken der statsadvokaten i delstaten New York, demokraten Letitia James, for å være politisk partisk. En dommer på Manhattan kom fredag med sin avgjørelse. Dommer Arthur Engoron uttaler at han er ikke kan la Trump få gjort rettssaken ugyldig fordi kravet er «helt uten hold». Flere rettsaker mot Trump Det er ikke bare i New York den tidligere presidenten er i hardt vær. En langt mer alvorlig sak pågår i den amerikanske delstaten Georgia. Der er han tiltalt for ulovlig valgpåvirkning. Påtalemyndigheten vil stille Donald Trump for retten fra 5. august i saken. Rettsaken vil i så fall finne sted bare måneder før presidentvalget 5. november. Tidligere har aktor Fani Willis opplyst at saken kanskje ikke vil avsluttes før sent i 2024 eller tidlig i 2025. Det kan bety at Trump allerede kan være president før rettssaken avsluttes.Blir han valgt til president, stiller mange seg spørsmålet, hvordan kan han styre innenfra fengelet? Trump motsetter seg startdatoen, ifølge rettsdokumenter sendt inn sent fredag, samme dag som forslaget ble kjent. Det er opp til dommer Scott McAfee å avgjøre dette spørsmålet.

 • Til tross for stor støtte i folket for anerkjennelse av Palestina som stat, falt partiet Rødt sitt forslag om anerkjennelse av Palestina under voteringen på Stortinget i dag. Partiet hadde fremmet forslag om at Norge skulle følge 138 andre FN-medlemsland som har gått foran og anerkjent Palestina som stat, og gjøre det samme. Sverige er ett av landene vi gjerne liker å sammenligne oss med, og de har allerede gått foran og anerkjent Palestina. Regjeringens alternative forslag, som åpner for å anerkjenne Palestina som egen stat på sikt, ble derimot vedtatt med bredt flertall. Representantene fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti stemte imot dette forslaget. Rødt stemte for dette forslaget subsidiært, det vil si at de stemte for dette forslaget siden deres eget forslag hadde falt. Forslaget som var fremsatt subsidiært, og som ble vedtatt av Stortinget lyder slik: «Stortinget ber regjeringen være forberedt på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale.»   Til slutt ble stemmetallet 83 for og 15 imot av 169 mulige stemmer, siden hele 71 stortingsrepresentanter ikke møtte opp til voteringen i stortingssalen.

 • 138 FN-medlemsland, deriblant Sverige. har allerede anerkjent Palestina. Norge er ikke blant dem. Regjeringen har uttrykt at de ønsker en palestinsk og en israelsk stat. I dag skal Stortinget stemme over forslaget, og det ligger an til at regjeringen «feiger ut» når det kommer til handling. Regjeringspartiene Ap og Sp la nemlig frem et nytt forslag rett før voteringen i Stortinget kl. 15.00. Forslaget går ut på at Stortinget skal be regjeringen «være forberedt på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale.» Venstre, MDG, SV og Rødt varsler at de vil stemme for forslaget sekundært – det vil si etter at forslaget de opprinnelig støttet, om å anerkjenne Palestina, eventuelt har blitt nedstemt. SISTE: Stortinget har utsatt avstemmingen to dager, til torsdag.

 • Det Mosaiske Trossamfunn deltar ikke i markeringen av Krystallnatten foran Stortinget torsdag, men trossamfunn skal istedet ha en egen markering ved synagogen i Oslo. – Vi er i en svært spesiell situasjon akkurat nå, og vi føler oss litt alene, sier styreleder Ronen Bahar i Det Mosaiske Trossamfunn til avisen Vårt Land som omtalte saken først. I en årrekke har markeringen i Oslo vært arrangert av Det mosaiske trossamfunn og Antirasistisk Senter. Bahar sier til avisen at han er bekymret for at markeringen i økende grad skal handle om annet enn hendelsene i Nazi-Tyskland. Bahar i Det Mosaiske Trossamfunn sier at de ønsker å ta markeringen tilbake til å omhandle jødehat, og hvordan det er å føle seg alene i fellesskap, sier han. Krystallnatten er betegnelsen på natten mellom 9. november og 10. november 1938, og markerte starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Tyskland. Nasjonalsosialistene innledet da omfattende pogromer i Tyskland og Østerrike. (Pogrom kommer fra russisk  og betyr generelt ødeleggelse, Man bruker vanligvis ordet om ødeleggelser rettet mot jødisk liv og eiendom, men begrepet brukes i enkelte tilfeller også om overgrep, forfølgelser og folkemord rettet mot andre etniske grupper.) Offisielt skulle pogromen fremstå som uttrykk for det tyske folkets vrede over en jødes drap på den tyske diplomaten Ernst vom Rath, men var i virkeligheten et sentralt styrt angrep på tyske jøder som resulterte i en sterk opptrapping av anti-jødisk lovgivning, og at jødene ble pålagt en enorm bot. 91 jøder ble drept,267 synagoger ble rasert eller nedbrent, og rundt 7 500 jødisk-eide butikker ble rasert. Drap på jøder ble heller ikke rettsforfulgt. De eneste overgrepene som ble straffet, var voldtekt mot jødinner, og det ble straffet som brudd på raselovene som sa at seksuelt samkvem mellom jøder og «Ariere» var forbudt. Selve voldtekten ble altså ikke straffet.Dagen etter pogromen, den 10. november 1938, var fortauene fulle av knust glass fra jødiske butikkvinduer, og dette gjorde at aksjonene ble gitt navnet krystallnatten av nazistene. Leder for Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour, beklager at Det Mosaiske Trossamfunn ikke deltar på markeringen, og avviser at krigen mellom Israel og Hamas vil prege markeringen. Han mener det er viktig å markere Krystallnatten uavhengig av den situasjonen som pågår, og vise tydelig at man er mot antisemittisme. – Vi har blitt kontaktet av flere som har vært med i demonstrasjoner for Palestina som ønsker å være med på denne markeringen for å vise at de ikke er mot jøder, men staten Israel, sier han til avisen Vårt Land.   I går demonstrerte Aksjonsgruppen for Palestina på Oslo S, og lå på gulvet i avgangshallen dekket av hvite laken.Gruppen demonstrerer for umiddelbar våpenhvile mellom Israel og Hamas. «Vi klarer ikke sitte stille og se på at barn blir drept, at Israel bomber sykehus og sivile i Gaza» Talsperson for Aksjonsgruppen for Palestina Rami Samander til NRK. Over 10.000 personer, mange av de barn, har blitt drept på Gaza siden krigen brøt ut for nøyaktig én måned siden.