Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert fredag, 13 ,jan, 2023 17:45 av Redaksjonen
Det endte med nok ett nederlag i ulvejakten for regjeringen, da den planlagte lisensjakten på ulv som skulle starte 1. januar, er stanset i Oslo tingrett. Det kommer fram i en kjennelse fredag.
Lisensfellingen i tre revirer skulle etter planen starte 1. januar. Nå er det uklart om eller når jakten kan begynne.
«Staten ved Klima- og miljødepartementet forbys å iverksette vedtak av 20. desember 2022 om felling av ulver på norsk side i revirene Juvberget, Kockohonka og Ulvåa inntil rettskraftig avgjørelse om vedtakets gyldighet foreligger»
Fra Oslo tingrett`s kjennelse.
Rovviltnemndene ønsket å felle 21 rødlistene ulver, også inne i ulvesonen. Det at de står på den såkalte «Rødlista», betyr at de er i fare for utryddelse.
Jakten skulle egentlig starte 1. januar og pågå til 15. februar, men 27. desember bestemte Oslo tingrett at den måtte stanses inntil videre.
Dette vedtaket forsøkte regjeringen nå å få omgjort, noe retten nå har sagt nei til. Regjeringen håpet å få jakten i gang før fristen går ut 15. februar, men nå ser det ut til at naturen vinner dette slaget.
Hvorfor er så mange redd ulven?
I folketroen i Skandinavia har ulven tradisjonelt vært selve symbolet på trussel og fare gjennom mer enn 1 000 år. I dag hører vi om foreldre som er redde for å sende barna alene på skolen og om voksne mennesker som ikke tør bruke utmarka i frykt for ulven, og bøndene tilskriver ulven drap på så meget bufe at overslagene avvises heftig motstand fra zoologer som mener at tallene er hinsides virkeligheten.
Hvordan dør så mye bufe på utmarksbeite?
I virkeligheten tar alle rovdyr samlet ca 7% (litt avhengig av hvilket år man ser på) av f.eks sau på beite. I Norge slippes mer enn 2 millioner sau på utmarksbeite i 3–5 måneder i sommerhalvåret. Over 100.000 av disse dør på grunn av beinbrudd, ryggvelt, drukning, eller setter seg fast i myrer og dør av sult. Det skyldes at bøndene nok har varierende grad av tilsyn, noen til dels manglende tilsyn av sine dyr på beite.
Det blir sagt, litt på fleip, at: «Dersom rovdyrene våre faktisk tar alle de husdyrene de får skylden for, vil Norske rovdyr mest sannsynlig ha ett fedmeproblem». Men det er nok ikke helt uten sannhet.
Kan ulven være farlig for mennesker?
Joda, både ulv og andre rovpattedyr har potensial til å være farlige for mennesker, men ikke i en slik grad den gjerne framstår i folketroen.
Frykten for ulv må nok for en stor del tilskrives at manges forestillinger om ulvens vaner og væremåte har sine røtter i eventyr og skrøner. Som følge av dette har det bestandig versert skrekk- og eventyrlignende historier om folk som enten er blitt drept eller angrepet av ulv. I så måte kan eventyret om «Rødhette og ulven» stå som et eksempel.
Faktum er at det siden registreringen begynte, aldri har blitt registrert angrep på mennesker av ulv i Norge.
Barn har gjerne fått høre disse fortellingene i en alder der de lett lar seg skremme og påvirke. Frykten for å bli spist av ulv har så blitt sittende igjen som en naturlig del av den menneskelige forsvarsmekanisme. Man skal være klar over at mange av de nifse eventyrene og skogens farer som foreldre fortalte sine barn, tjente til å skremme dem fra å vandre rundt på egen hånd og gå seg vill.
Dermed kan det se ut som om naturen vant dette første slaget, til tross for at det var fredag den 13.
Regjeringen har, etter bare noen få timer til å vurdere dommen, bestemt seg for å anke saken.