Northug holdt pressekonferanse om råkjøringen og narkotikabeslaget

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Sist oppdatert torsdag, 19 ,nov, 2020 02:58 av Redaksjonen

«Jeg har et alvorlig rusproblem bestående av alkohol, narkotika og piller» sa Petter Northug da han møtte pressen for å fortelle om råkjøringen, kokainbeslaget, og siktelsen mot ham. Northug innrømte på sin Instagramkonto sist fredag at han hadde, som han sier selv, gjort en stor feil.

«Jeg er fortvilet og redd for hva fremtiden vil bringe, og utrolig lei meg for alle de som jeg nå har skuffet, igjen», skrev Northug der.

«Jeg har sviktet igjen, og vil si unnskyld til alle det angår, spesielt familie, venner og samarbeidspartnere. Rusproblemet har oppstått gradvis etter at jeg la opp som toppidrettsutøver i 2018. Jeg har gjort mye jeg har skammet meg over i jakten på spenning og intense opplevelser. Nå har det gått over styr og jeg trenger hjelp», sa Northug i sin innledning på pressekonferansen.

Han ble stoppet i en sportsbil av typen Jaguar F-Type SVR. Northug kjørte etter egne ord «altfor fort». I tillegg ble det funnet kokain hjemme hos ham, innrømmet han. En større pengesum, rundt 40.000 norske kroner, som ble funnet av politiet, forklarte Northug på pressekonferansen med at han hadde vekslet inn fra euro til norske kroner etter en ferietur.

På spørsmålet fra en journalist om når Northug prøvde du kokain for første gang, svarte Northug: «Vinteren i fjor. Jeg tror januar 2019».

Northugsier han ikke følte seg påvirket på vei hverken til eller fra Trysil, noe som er i strid med den ene siktelsen om at han kjørte i ruspåvirket tilstand.

«Jeg kjørte som en villmann da jeg ble stoppet av politiet. Jeg kjørte i 200 km/t i 80-sona», forteller Northug, som også skal ha filmet hendelsen med sin mobil.

På et spørsmål om hvordan Northug skaffet kokainen, svarte Northug «Fra det miljøet jeg vanket i», og avkreftet samtidig at han hadde hatt kontakt med disse personene etter at han ble stoppet forrige torsdag.

Northug fortalte at han mener politiet kunne fortelle at de fant 10 gram kokain hjemme hos ham. Kokainet var til eget bruk, forteller han.

En journalist spurte: «Pleier du kjøre i 200 km/t og filme det?»

«Det er ikke noe jeg har gjort flere ganger. Jeg har ikke hatt sertifikatet så lenge, men det gjør jeg ikke. Det fryktelig dumt.»

 Det er ikke første gang Northug er i trøbbel etter brudd på veitrafikkloven. 9. oktober 2014 ble han dømt til 50 dagers fengsel etter at han 4. mai samme år krasjet i en rundkjøring på Byåsen i Trondheim. Den gangen ble han målt med en promille på 1,65 i blodet.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!
Become a patron at Patreon!

More Innlegg for Shows: Ekstra Nyhetssending, Ekstra Nyhetssending, Ekstra Nyhetssending

De siste sakene fra INNLANDET

 • Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien 4 på Lørenskog 31. oktober 2018. Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er ektefellen til finansmannen Tom Hagen. 31. oktober 2018 kom han hjem fra jobb, og fant trusselbrev i ekteparets hjem. Avsenderen påsto at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen var bortført, og at hun kun ville komme til rette om familien betalte kidnapperne 9 millioner euro i løsepenger. Kravet om løsepenger ble krevd i kryptovalutaen Monero. Politiet holdt saken skjult for offentligheten frem til januar 2019, hele ti uker etter bortføringen. Etterforskningen i stampe, eller? Til tross for omfattende medieoppmerksomhet og langvarig politietterforskning har Hagen ikke kommet til rette. Den resultatløse etterforskningen og mangelen på respons fra de påståtte kidnapperne, førte i juni 2019 til at politiet heretter anså saken for en drapssak. Politiet utelukket heller ikke at bortføringen kunne være fingert. På en pressekonferanse 6. august 2019 opplyste Hagen-familiens advokat at motparten hadde tatt kontakt 8. juli og at familien fremdeles hadde tro på at hun var i live. Politiet har ikke endret sin hovedhypotese om at hun har blitt drept, og i januar 2020 ble saken tatt med i Kripos’ statistikk over uløste drapssaker. Ektemannen siktet Den 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet og siktet for drap, eller medvirkning til drapet, på Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Politiet mistenkte ham også for å ha fabrikkert løsepengekravet for å dekke over forbrytelsen. Han ble varetektsfengslet for fire uker, etter kjennelse i Nedre Romerike tingrett. Kjennelsen ble anket til Eidsivating lagmannsrett, som med to mot tre stemmer avsa kjennelse for at Hagen skulle løslates fra varetekt. Politiet anket kjennelsen til Høyesterett. Anken ble sendt til lagmannsretten, som ga anken oppsettende virkning. Dette innebar at Hagen skulle sitte i varetekt til Høyesterett fikk behandlet saken. Løslatt 8. mai forkastet Høyesterett politiets anke, og Hagen ble løslatt fra varetektsarresten, men drapssiktelsen ble opprettholdt. Umiddelbart etter løslatelsen ønsket politiet å pågripe ham på nytt på nytt grunnlag, men statsadvokaten sa nei på det tidspunktet fordi han nettopp var løslatt.. I mai 2022 ba politiet publikum om informasjon om en serie på 20 telefonnumre som var til salgs i en nå nedlagt Bunnpris-butikk i Lofotgata i Oslo, da politien mente at et av nummerne kunne knyttes direkte til planleggingen av forsvinningen.  I september 2022 siktet politiet en tidligere straffedømt mann i 30-årene for medvirkning til drap. Politiet bekreftet siktelsen i oktober.

 • Randklev bru i Ringebu kommune ble tatt av flommen under ekstremværet «Hans», som herjet på Østlandet i august. Et brofundament ble undergravet og broen kollapset. Etter at broen kollapset har togtrafikken på Dovrebanen vært svært begrenset. Broen er en såkalt fagverksbro, og hvert fagverk veier omkring 270 tonn, og det er 2 stykker av de, skal begge løftes opp fra Gudbrandsdalslågen med en gigantkran, som kom i deler til anleggsområdet. Hele 81 trailere måtte til for å transportere kranen som måtte hentes inn fra Danmark siden en slik kran, med den enorme løfteevnen nødvendig for løftet, ikke finnes i Norge. Første fagverk skal løftes opp av elven i dag, og det andre og siste skal etter planen løftes opp på torsdag. Fagverkene vil, når de er heist på land, bli grundig undersøkt med tanke på om de kan benyttes igjen. Det vil i følge Bane Nor være den raskeste måten å reetablert forbindelsen på. Bane Nor har sine folkog underleverandører klare til å undersøke og reparere fagverkene når de er heist på tørt land. NRK har satt opp ett kamera som sender direkte fra stedet, og det kan du SE HER.

 • Politiet i Sør-Øst har torsdag, på dagen en måned etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen, pågrepet og siktet en mann for ugjerningen. Det er politiet selv som melder om dette i en pressemelding. Pågripelsen skal ha funnet sted i Innlandet politidistrikt torsdag formiddag. Politiet har siden drapet gjort undersøkelser ved og i området rundt hytta han ble funnet ved. Hytta ligger skjermet til i skogen. Jonas ble funnet drept i en bil ved hytta 17. august. Jonas Aarseth Henriksen var en kjent «Tik Toker» med en betydelig følger-skare, og han hadde status som fornærmet i flere pågående straffesaker som gikk på trusler og hærverk i tiden før han ble funnet drept. I følge NRK hadde flere vanner av Jonas fortalt at at han har vært mye redd og har fryktet for sin egen sikkerhet, og at da han hadde flyttet hjem til Hønefoss i vår, ville han ikke fortelle dem hvor han bodde.

De siste sakene fra TRØNDELAG

 • Den 9. januar 2023, kom en nabo på døra til bonden. Han hadde tidligere hjulpet bonden med reparasjoner på gården, blant annet i fjøset. Naboen oppdaget dyretragedien og fikk varslet myndighetene. Nå er rettsaken mot bonden over, og bonden er dømt for alvorlige overtramp på dyrevelferdsloven til fengsel i to år og fire måneder i saken hvor over 1500 griser døde. I tillegg ble bonden ilagt ett såkalt aktivitetsforbud som innebærer at han ikke kan begynne med dyrehold igjen, inntil videre. Bondens forsvarer, Tanja B. Henderson, sier at straffen ble som forventet. Påtalemyndighetene innstilte på en straff for bonden på fengselsstraff i to år og ti måneder. Det er klart at dyrevelferdslovbrudd i ett slikt omfang blir det reagert ganske strengt mot. Aktor, politiadvokat Amund Sand Da politi og Mattilsyn ankom gården 9. januar i år, ble de møtt av et grusomt syn som de først antok var omkring 200 døde griser. Videre undersøkelser og etterforskning i saken gjorde talet høyere. Mye høyere. Politiet kom nemlig frem til, etter videre etterforsking at de sto overfor levninger etter omkring 1500 griser. I retten kom det frem at i de siste månedene før saken ble oppdaget, hadde ikke grisene fått mat, og bonden var nesten aldri i fjøset.

 • Det ble funnet levninger av omkring 200 døde griser på gården til den tiltalte bonden da politiet ankom gården den 9. januar 2023, men etterforskningen har vist at så mange som 1500 griser har omkommet på gården siden november 2021. Da politi og mattilsyn ankom gården, måtte 76 gjenlenvende griser avlives på grunn av hensynet til dyrevelferden. Tiltalte erkjenner delvis straffskyld. Han er ikke enig i hvor lenge bruddene på dyrevelferdsloven har pågått eller hvor lenge griser har dødd som følge av brudd på loven. I retten fortalte den tiltalte mannen om gårdsdriften fra han begynte med gris i 1992 og frem til tragedien ble avslørt i januar 2023. Han fortalte at han hadde fått mye hjelp fra faren som etterhvert døde, og beskriver faren som en ressurs på gården. Etter at faren døde, fikk bonden hjarteinfarkt, og begynte etterhvert også å bli plaget med sykdom i grisebesetningen. Bonden forteller også at han sluttet å kontakte veterinær sommeren 2022, og beskriver samtidig skrantende økonomi, og psykisk helse. Tragedien oppdages. Den 9. januar 2023, kom en nabo på døra. Han hadde tidligare hjulpet bonden med reparasjoner på gården, blant annet i fjøset. Naboen oppdaget dyretragedien og fikk varslet myndighetene. I retten kunne naboen fortelle at det ikke hadde vært noe kritikkverdig med gårdsdriften tidligere, men da han gikk inn i grisefjøset den 9. januar, var synet som møtte ham, «var så ille som det kan bli». Tiltalen Bonden er nå tiltalt for brudd på flere punkter i dyrevelferdsloven. Aktor mener at bruddene har skjedd ved mangelfull tilgang til vann og mat av god kvalitet, mangelfull oppfølging og behandling av sykdom, samt mangelfullt renhold og fravær av dagleg tilsyn. I tiltalen kommer det frem at det var trangt om plassen til alle dyrene, og at fjøset ikke var tilstrekkelig sikret. Dette førte til, i følge tiltalen, at flere griser drerfor falt ned i en gjødselkjeller som var så dyp at dyrene trolig druknet. Totalen av stressede griser på for liten plass, dårlig inneklima og renhold, samt smitte fra døde griser som på sin side førte til at andre dyr ble syke og døde skal være faktorer som medvirket til tragedien. Dom i saken faller senere.

 • I dag er det to år siden en dom i Høyesterett sa at tillatelsen til utbyggingen av vindturbinene på Fosen er ugyldig. Nå demonstrerer mange samer og en mengde støttespillere i hovedstaden. Hva er saken? Fosen-saken er en konflikt om vindkraftutbygging på Fosen i Trøndelag mellom reindriftssamene i Fosen reinbeitedistrikt og den norske staten ved Olje- og energidepartementet sammen med utbyggerne i Fosen Vind og operatørene Statkraft og Aneo. Striden står om de to vindkraftverkene Storheia og Roan, hovedsakelig i Åfjord kommune, som til sammen har 151 vindturbiner. Staten tapte, ba om unnskyldning, men gjør ingenting. I overskjønn avholdt av Frostating lagmannsrett i 2020 var retten i tvil når det gjaldt brudd på FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27. Retten fant at det ikke forelå brudd på konvensjonen, fordi reinen kunne vinterfôres. Retten fastsatte en samlet erstatning på 90 millioner kroner til de to siidaene. Erstatningen ble gitt for investeringer i anlegg og utstyr, fôringskostnader og utgifter til samling og utslipp fordi de må legge om drifta, bygge gjerder og fôre reinsdyra i store deler av vinteren i all framtid. Begge parter anket overskjønnet inn for Høysterett. Staten ved Olje- og energidepartementet var partshjelper for Fosen Vind. Høyesterett behandlet saken i storkammer, det vil si at elleve av Høyesteretts 20 dommere deltar i spesielt viktige saker. Den 11. oktober 2021 fastslo Høyesterett at reindriftssamenes rettigheter etter SP artikkel 27 var krenket. Retten erklærte derved konsesjonen og ekspropriasjonsvedtakene om utbygging av Storheia og Roan vindkraftverk som ugyldige. Overskjønnets avgjørelse om erstatning falt dermed bort. Høyesterett tok ikke stilling til om vindturbinene skal rives eller ikke. Høyesterett fastslo i 2021 at reindriftssamenes rettigheter etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter var brutt og at Olje- og energidepartementets konsesjon for utbygging var ugyldig. 500 dager etter høyestrettsdommen, fra 23. februar til 3. mars 2023, pågikk en sivil ulydighetsaksjon i Oslo som medførte at regjeringen Støre ba om unnskyldning overfor reindriftssamene på Fosen for at deres menneskerettigheter var brutt. Istedet forsøker myndighetene å mekle seg ut av situasjonen. Samene på Fosen vurderer nå å trekke seg fra meklingene i Fosen-saken dersom den ikke fører fram. Det sier Terje Haugen, leder for Fovsen Njaarke Sijte i ett intervju med NRK. Ett år etter dommen ble det gjennomført større demonstrasjoner i Regjeringskvartalet i Oslo mot regjeringen Støres manglende oppfølging av Høyesteretts dom, 500 dager etter at den var rettskraftig. NSR-N (Norske Samers Riksforbunds ungdomsorganisasjon) og Natur og Ungdom stod bak aksjonene. Torsdag 23. februar 2023 tok 13 aksjonister seg inn i Olje- og energidepartementets foajé for å protestere. Aksjonistene ble natt til 27. februar båret ut av politiet, men fortsatte aksjonen utenfor departementet påfølgende dag. Inngangene til Olje- og energidepartementet, Finansdepartementet og åtte andre departementer ble etter tur sperret, noe som medførte at de ansatte ble oppfordret til å bruke hjemmekontor. Politiet fjernet demonstranter i flere omganger etter at de på oppfordring fra politiet ikke ville fjerne seg frivillig. Nå har det gått to år, staten har ikke gjort noe for å bøte på menneskerettsbruddet de ble dømt for, og dermed møtte aksjonister opp på Eidsvolls plass foran Stortinget igjen. Aksjonistene har «omdøpt» Karl Johans gate til Elsa Laulan gæjnoe og setter der opp flere lavvoer. – «Vi har flyttet inn på Elsa Laulan gæjnoe, og vi flytter oss faen ikke» Ella Marie Hætta Isaksen. Politiet griper ikke inn mot demonstrasjone utenfor Stortinget Innsatsleder Svein Arild Jørundland sier til NRK at politiet ikke vil gripe inn i demonstrasjonen nå. – I utgangspunktet er det ikke lovlig, det de gjør nå. Men Karl Johans gate, akkurat den biten som er blokkert, er i utgangspunktet ikke veldig trafikkert. Det er fortsatt mulig for fotgjengere å komme forbi, så sånn som situasjonen er nå gjør ikke politiet noe videre, sier han. I dag ble også den såkalte vandrehallen på stortinget inntatt av aksjonister, og de nekter å forlate Stortinget.

De siste sakene fra VIKEN

 • Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien 4 på Lørenskog 31. oktober 2018. Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er ektefellen til finansmannen Tom Hagen. 31. oktober 2018 kom han hjem fra jobb, og fant trusselbrev i ekteparets hjem. Avsenderen påsto at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen var bortført, og at hun kun ville komme til rette om familien betalte kidnapperne 9 millioner euro i løsepenger. Kravet om løsepenger ble krevd i kryptovalutaen Monero. Politiet holdt saken skjult for offentligheten frem til januar 2019, hele ti uker etter bortføringen. Etterforskningen i stampe, eller? Til tross for omfattende medieoppmerksomhet og langvarig politietterforskning har Hagen ikke kommet til rette. Den resultatløse etterforskningen og mangelen på respons fra de påståtte kidnapperne, førte i juni 2019 til at politiet heretter anså saken for en drapssak. Politiet utelukket heller ikke at bortføringen kunne være fingert. På en pressekonferanse 6. august 2019 opplyste Hagen-familiens advokat at motparten hadde tatt kontakt 8. juli og at familien fremdeles hadde tro på at hun var i live. Politiet har ikke endret sin hovedhypotese om at hun har blitt drept, og i januar 2020 ble saken tatt med i Kripos’ statistikk over uløste drapssaker. Ektemannen siktet Den 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet og siktet for drap, eller medvirkning til drapet, på Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Politiet mistenkte ham også for å ha fabrikkert løsepengekravet for å dekke over forbrytelsen. Han ble varetektsfengslet for fire uker, etter kjennelse i Nedre Romerike tingrett. Kjennelsen ble anket til Eidsivating lagmannsrett, som med to mot tre stemmer avsa kjennelse for at Hagen skulle løslates fra varetekt. Politiet anket kjennelsen til Høyesterett. Anken ble sendt til lagmannsretten, som ga anken oppsettende virkning. Dette innebar at Hagen skulle sitte i varetekt til Høyesterett fikk behandlet saken. Løslatt 8. mai forkastet Høyesterett politiets anke, og Hagen ble løslatt fra varetektsarresten, men drapssiktelsen ble opprettholdt. Umiddelbart etter løslatelsen ønsket politiet å pågripe ham på nytt på nytt grunnlag, men statsadvokaten sa nei på det tidspunktet fordi han nettopp var løslatt.. I mai 2022 ba politiet publikum om informasjon om en serie på 20 telefonnumre som var til salgs i en nå nedlagt Bunnpris-butikk i Lofotgata i Oslo, da politien mente at et av nummerne kunne knyttes direkte til planleggingen av forsvinningen.  I september 2022 siktet politiet en tidligere straffedømt mann i 30-årene for medvirkning til drap. Politiet bekreftet siktelsen i oktober.

 • Politiet i Sør-Øst har torsdag, på dagen en måned etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen, pågrepet og siktet en mann for ugjerningen. Det er politiet selv som melder om dette i en pressemelding. Pågripelsen skal ha funnet sted i Innlandet politidistrikt torsdag formiddag. Politiet har siden drapet gjort undersøkelser ved og i området rundt hytta han ble funnet ved. Hytta ligger skjermet til i skogen. Jonas ble funnet drept i en bil ved hytta 17. august. Jonas Aarseth Henriksen var en kjent «Tik Toker» med en betydelig følger-skare, og han hadde status som fornærmet i flere pågående straffesaker som gikk på trusler og hærverk i tiden før han ble funnet drept. I følge NRK hadde flere vanner av Jonas fortalt at at han har vært mye redd og har fryktet for sin egen sikkerhet, og at da han hadde flyttet hjem til Hønefoss i vår, ville han ikke fortelle dem hvor han bodde.

 • Politiet er på stedet i forbindelse med at det har gått et jordras i nærheten av Ådalsveien i Ringerike. Lengden på raset skal være anslagsvis 100 meter. Ingen personer, bygninger eller materiell er skadet. Beboere i en bolig er foreløpig evakuert. Geolog er på plass, og et helikopter har flydd over området. Det er politiet i Sør-Øst som melder dette på Twitter/X. https://twitter.com/politietsorost/status/1688539918060916736

INNENRIKS

 • Dizzie tunes- artisten Yngvar Numme ble 79 år gammel. Numme dannet Dizzie Tunes i 1959 sammen med Øyvind Klingberg, Tor Erik Gunstrøm, Einar Idland og Svein Helge Høgberg. Som tekstforfatter leverte Numme betydelige bidrag både til Dizzie Tunes og andre norske artister, og platedebuterte med gruppa i 1963 med singlen «Mette, Mette» / «Tog går til og fra» (Viking Music VM 23), tett fulgt av «Nå går det bra» / «Vi drar til syden» (Triola). Han hadde stor suksess som regissør og medforfatter av en rekke revyer og musikalske show, hovedsakelig på Chat Noir, blant andre Vi spillopper fra 1977, Memories of Music fra 1980 og The Show Must Go On fra 1984. I 1987 hadde han regien på Bosse Parneviks Party i Stockholm. Numme var også kjent fra flere TV-programmer, og var med på å vinne Bronserosen for Norge i underholdningsfestivalen i Montreux. I 1990 ble han tildelt Leonardstatuetten, som er norsk revys høyeste utmerkelse. Han mottok også Leif Justers ærespris. På 1990-tallet iscenesatte han Grethe Kauslands «tour de force»-forestilling A Star Is Torn på Rogaland Teater og Victoria Teater. I 2005 var han, sammen med Tor Erik Gunstrøm og Vigdis Wisur aktuell med forestillingen Swingende Gla’skap!. I 2005 og 2006 skrev og regisserte han revyene Sex og siddisliv og Justerte fruer på revyscenen Stavangeren i Stavanger. I 2006 hadde han også regi og stod også på scenen sammen med Katrine Moholt og Tommy Steine i juleshowet på Lillestrøm Kultursenter. I 2007 var han igjen både i kulissene og på scenen i juleshow på Lillestrøm Kultursenter, denne gang sammen med sine mangeårige kollega Tor Erik Gunstrøm og vokalgruppa Bjelleklang. Sommeren 2010 var han medforfatter, regissør og iscenescetter av sommershowet Paradise Go’Kvell, med revygruppa Ivo DaCapo. Det samme gjorde han sommeren 2011 med showet Scenekveld med Ivo DaCapo.

 • Den 9. januar 2023, kom en nabo på døra til bonden. Han hadde tidligere hjulpet bonden med reparasjoner på gården, blant annet i fjøset. Naboen oppdaget dyretragedien og fikk varslet myndighetene. Nå er rettsaken mot bonden over, og bonden er dømt for alvorlige overtramp på dyrevelferdsloven til fengsel i to år og fire måneder i saken hvor over 1500 griser døde. I tillegg ble bonden ilagt ett såkalt aktivitetsforbud som innebærer at han ikke kan begynne med dyrehold igjen, inntil videre. Bondens forsvarer, Tanja B. Henderson, sier at straffen ble som forventet. Påtalemyndighetene innstilte på en straff for bonden på fengselsstraff i to år og ti måneder. Det er klart at dyrevelferdslovbrudd i ett slikt omfang blir det reagert ganske strengt mot. Aktor, politiadvokat Amund Sand Da politi og Mattilsyn ankom gården 9. januar i år, ble de møtt av et grusomt syn som de først antok var omkring 200 døde griser. Videre undersøkelser og etterforskning i saken gjorde talet høyere. Mye høyere. Politiet kom nemlig frem til, etter videre etterforsking at de sto overfor levninger etter omkring 1500 griser. I retten kom det frem at i de siste månedene før saken ble oppdaget, hadde ikke grisene fått mat, og bonden var nesten aldri i fjøset.

 • En driftsbygning på en gård ved Leknes i Lofoten ble fullstendig overtent, og over 100 dyr brant inne. Brannvesenet fikk melding om brannen tidlig tirsdag morgen, og mellom 30 og 40 dyr rakk å bli reddet ut før flammene tok overhånd. Vanskelig slukningsarbeid I følge politiet var rednings og slokkingsarbeidet utfordrende. Dyrene var ikke enkle å ha med å gjøre, men redningsmannskapene gjorde det de kunne og fikk ut de dyrene det var mulig å få ut. Minusgrader skapte også problemer med brannteknisk utstyr som frøs. Det ble, etter en vurdering, bestemt å foreta en kontrollert nedbrenning og å hindre spredning av brannen til nabobygningene. Etterforskningen av brannårsaken vil pågå utover dagen, og brannvesenet jobber nå med etterslukking.

 • Politiet har motatt en anmeldelse mot Moxnes for fem butikktyverier som fant sted i oktober og november. Det er avisen VG som melder dette. I sommer det ble kjent at den tidligere Rødt-lederen ble tatt for solbrilletyveri på Gardermoen. 16. juni 2023 tok Moxnes et par Hugo Boss-solbriller fra en butikk på Gardermoen lufthavn uten å betale, hvorpå han fjernet prislappen og la brillene i lommen. Han hevdet først at det var en ren forglemmelse, men endret forklaring flere ganger ettersom nye detaljer fra hendelsen ble kjent.  Moxnes ble ilagt et forelegg på 3 000 kroner av politiet, som han vedtok. Nye tyverier Avisen VG melder at tyveriene representerer små beløp hver gang, under 500 kroner, og at Bjørnar Moxnes selv forteller at han har hatt noen vanskelige år personlig, og at det har gitt utslag i selvdestruktiv adferd. Han skal blant annet stjålet laks av merket Salma. På Facebook skriver den tidligere Rødt-lederen at han er lei seg for at han «har skuffet mange og at dette kommer i veien for det viktige arbeidet Rødt gjør.» Moxnes mottok et forelegg på 15.000 kroner for fem overtredelser av straffeloven § 321 (tyveri), og har godtatt dette. Det sier politiadvokat Maria Helene Husebye Fossen til VG som omtalte saken først.

 • Zaniar Matapour (44) har siden terrorangrepet 25. juni sittet varetektsfengslet og ble siktet for terror. Nå har Statsavokaten tatt ut tiltale i saken. Matapour er tiltalt for grov terrorhandling. Oslo politidistrikt sendte sitt forslag om tiltalebeslutning mot Zaniar Matapour til Oslo statsadvokatembeter 31 august. Matapour ble også nylig flyttet til høyrisiko-avdelingen på Ullersmo. Noe av grunnen til flyttingen, skal i følge NRK være at Kriminalomsorgen mener 44-åringen forsøker å rekruttere innsatte. Og at innsatte planlegger å angripe ansatte i fengselet. Matapour satt allerede isolert etter en voldshendelse i fengselet, og Kriminalomsorgen skriver i en innstilling at isolasjonen skyldes hans oppførsel i fengsel: «På grunn av observasjoner gjort av fengselet og siktelsen, finner vi det sannsynlig at siktede har tilhørighet til et organisert kriminelt miljø med radikale islamister. Vi mistenker at han forsøker å rekruttere innsatte og knytte bånd med likesinnede, og at dette øker faren for at en ny hendelse finner sted». Kriminalomsorgen I tingretten har Matapours forsvarer Dietrichson anført at isolasjonen av Matapour i fengsel strider mot hans menneskerettigheter, noe han ikke fikk medhold i. Forsvareren kaller kjennelsen «mangelfull». Høy strafferamme Grove terrorhandlinger kan straffes med fengsel i inntil 30 år, ifølge straffelovens paragraf 132. Terroren To personer ble drept og ni skadd da Zaniar Matapour skjøt mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor. Det er 4 andre personer som også er siktet, men deres saker er ikke ferdig etterforsket, og det er foreløpig ikke tatt ut tiltale mot disse siden etterforskningen fremdeles pågår.

UTENRIKS

 • Tidligere førstedame Rosalynn Carter (96) er død, opplyser Carter-senteret søndag. Dødsfallet kunngjøres bare to dager etter at Carter-familien opplyste at 96-åringen får hospicebehandling i sitt hjem sammen med mannen, USAs tidligere president Jimmy Carter (99). – Hun og president Carter tilbringer tid med hverandre og familien, het det i en uttalelse fra parets barnebarn Jason Carter. Både som USAs førstedame og senere var hun en ledende talsperson for en rekke veledighetsprogrammer og organisasjoner. Hennes veldedighetsarbeid støttet særlig forskning angående psykisk helse og forebygging av psykiske problemer som angst og depresjon. Mens hun bodde i Det hvite hus fungerte hun som sin manns nærmeste rådgiver, og hun var med på flere av møtene som presidenten hadde med sine statsråder og på politiske møter. Hun var også presidentens utsending til utlandet, og allerede på forsommeren i 1977 besøkte hun syv ulike land i Latin-Amerika. I 1979 ledet hun en delegasjon som dro Thailand for å løse problemene knyttet til kambodsjanske og latinamerikanske flyktningers forsøk på å innvandre til USA. Hun utviste stort engasjement for presidentens Kommisjon for psykisk helse, som hun var «Honorary Chair» for. Da det nye føderale lovforslaget Mental Health System Bill ble behandlet i 1980, møtte hun Senatets komité for å fremlegge sitt syn på lovforslagets innhold. Den eneste førstedamen som tidligere hadde talt til kongressen var Eleanor Roosevelt. Arbeid til fremme av mental helse og for å bedre mentalt syke personers kår og status var Rosalynn Carters hjertesak. Hun var også en sterk tilhenger av Equal Rights Amendment. I 2001 ble hun innvotert i National Women’s Hall of Fame.Jimmy Carter innledet hospicebehandling i februar i parets hjem i Plains i delstaten Georgia. Carter-familien opplyste tidligere i år at den tidligere førstedamen led av demens. Paret har vært gift i over 77 år. Demokraten Carter var USAs president fra 1977 til 1981, og han er USAs lengstlevende president noensinne.

 • Den tidligere amerikanske presidenten, Donald Trump krevde i retten, å gjøre en sivil rettssak mot ham for blant annet bedrageri, i New York ugyldig. Trump er allerede funnet skyldig i bedrageri, og retten skal nå ta stilling til gjenværende punkter i søksmålet. Den tidligere presidenten skal ha blåst opp tallene i familiefirmaet Trump Organization, for å få bedre vilkår hos banker og forsikringsselskap. Trump har anklaget dommeren i saken der statsadvokaten i delstaten New York, demokraten Letitia James, for å være politisk partisk. En dommer på Manhattan kom fredag med sin avgjørelse. Dommer Arthur Engoron uttaler at han er ikke kan la Trump få gjort rettssaken ugyldig fordi kravet er «helt uten hold». Flere rettsaker mot Trump Det er ikke bare i New York den tidligere presidenten er i hardt vær. En langt mer alvorlig sak pågår i den amerikanske delstaten Georgia. Der er han tiltalt for ulovlig valgpåvirkning. Påtalemyndigheten vil stille Donald Trump for retten fra 5. august i saken. Rettsaken vil i så fall finne sted bare måneder før presidentvalget 5. november. Tidligere har aktor Fani Willis opplyst at saken kanskje ikke vil avsluttes før sent i 2024 eller tidlig i 2025. Det kan bety at Trump allerede kan være president før rettssaken avsluttes.Blir han valgt til president, stiller mange seg spørsmålet, hvordan kan han styre innenfra fengelet? Trump motsetter seg startdatoen, ifølge rettsdokumenter sendt inn sent fredag, samme dag som forslaget ble kjent. Det er opp til dommer Scott McAfee å avgjøre dette spørsmålet.

 • Til tross for stor støtte i folket for anerkjennelse av Palestina som stat, falt partiet Rødt sitt forslag om anerkjennelse av Palestina under voteringen på Stortinget i dag. Partiet hadde fremmet forslag om at Norge skulle følge 138 andre FN-medlemsland som har gått foran og anerkjent Palestina som stat, og gjøre det samme. Sverige er ett av landene vi gjerne liker å sammenligne oss med, og de har allerede gått foran og anerkjent Palestina. Regjeringens alternative forslag, som åpner for å anerkjenne Palestina som egen stat på sikt, ble derimot vedtatt med bredt flertall. Representantene fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti stemte imot dette forslaget. Rødt stemte for dette forslaget subsidiært, det vil si at de stemte for dette forslaget siden deres eget forslag hadde falt. Forslaget som var fremsatt subsidiært, og som ble vedtatt av Stortinget lyder slik: «Stortinget ber regjeringen være forberedt på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale.»   Til slutt ble stemmetallet 83 for og 15 imot av 169 mulige stemmer, siden hele 71 stortingsrepresentanter ikke møtte opp til voteringen i stortingssalen.

 • 138 FN-medlemsland, deriblant Sverige. har allerede anerkjent Palestina. Norge er ikke blant dem. Regjeringen har uttrykt at de ønsker en palestinsk og en israelsk stat. I dag skal Stortinget stemme over forslaget, og det ligger an til at regjeringen «feiger ut» når det kommer til handling. Regjeringspartiene Ap og Sp la nemlig frem et nytt forslag rett før voteringen i Stortinget kl. 15.00. Forslaget går ut på at Stortinget skal be regjeringen «være forberedt på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale.» Venstre, MDG, SV og Rødt varsler at de vil stemme for forslaget sekundært – det vil si etter at forslaget de opprinnelig støttet, om å anerkjenne Palestina, eventuelt har blitt nedstemt. SISTE: Stortinget har utsatt avstemmingen to dager, til torsdag.

 • Det Mosaiske Trossamfunn deltar ikke i markeringen av Krystallnatten foran Stortinget torsdag, men trossamfunn skal istedet ha en egen markering ved synagogen i Oslo. – Vi er i en svært spesiell situasjon akkurat nå, og vi føler oss litt alene, sier styreleder Ronen Bahar i Det Mosaiske Trossamfunn til avisen Vårt Land som omtalte saken først. I en årrekke har markeringen i Oslo vært arrangert av Det mosaiske trossamfunn og Antirasistisk Senter. Bahar sier til avisen at han er bekymret for at markeringen i økende grad skal handle om annet enn hendelsene i Nazi-Tyskland. Bahar i Det Mosaiske Trossamfunn sier at de ønsker å ta markeringen tilbake til å omhandle jødehat, og hvordan det er å føle seg alene i fellesskap, sier han. Krystallnatten er betegnelsen på natten mellom 9. november og 10. november 1938, og markerte starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Tyskland. Nasjonalsosialistene innledet da omfattende pogromer i Tyskland og Østerrike. (Pogrom kommer fra russisk  og betyr generelt ødeleggelse, Man bruker vanligvis ordet om ødeleggelser rettet mot jødisk liv og eiendom, men begrepet brukes i enkelte tilfeller også om overgrep, forfølgelser og folkemord rettet mot andre etniske grupper.) Offisielt skulle pogromen fremstå som uttrykk for det tyske folkets vrede over en jødes drap på den tyske diplomaten Ernst vom Rath, men var i virkeligheten et sentralt styrt angrep på tyske jøder som resulterte i en sterk opptrapping av anti-jødisk lovgivning, og at jødene ble pålagt en enorm bot. 91 jøder ble drept,267 synagoger ble rasert eller nedbrent, og rundt 7 500 jødisk-eide butikker ble rasert. Drap på jøder ble heller ikke rettsforfulgt. De eneste overgrepene som ble straffet, var voldtekt mot jødinner, og det ble straffet som brudd på raselovene som sa at seksuelt samkvem mellom jøder og «Ariere» var forbudt. Selve voldtekten ble altså ikke straffet.Dagen etter pogromen, den 10. november 1938, var fortauene fulle av knust glass fra jødiske butikkvinduer, og dette gjorde at aksjonene ble gitt navnet krystallnatten av nazistene. Leder for Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour, beklager at Det Mosaiske Trossamfunn ikke deltar på markeringen, og avviser at krigen mellom Israel og Hamas vil prege markeringen. Han mener det er viktig å markere Krystallnatten uavhengig av den situasjonen som pågår, og vise tydelig at man er mot antisemittisme. – Vi har blitt kontaktet av flere som har vært med i demonstrasjoner for Palestina som ønsker å være med på denne markeringen for å vise at de ikke er mot jøder, men staten Israel, sier han til avisen Vårt Land.   I går demonstrerte Aksjonsgruppen for Palestina på Oslo S, og lå på gulvet i avgangshallen dekket av hvite laken.Gruppen demonstrerer for umiddelbar våpenhvile mellom Israel og Hamas. «Vi klarer ikke sitte stille og se på at barn blir drept, at Israel bomber sykehus og sivile i Gaza» Talsperson for Aksjonsgruppen for Palestina Rami Samander til NRK. Over 10.000 personer, mange av de barn, har blitt drept på Gaza siden krigen brøt ut for nøyaktig én måned siden.