Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert mandag, 2 ,jan, 2023 13:50 av Redaksjonen
Til tross for overproduksjon og høye matpriser, nekter Nortura å sette ned prisene. Tvert i mot, de øker de, og det er ikke første gang at lavere priser på mat blir hindret av Nortura på grunn av overproduksjon.
Lageret av kjøtt er nå så stort at Nortura selv antyder at det vil ta ett og ett halvt år å tømme dette lageret, i følge avisen Nationen.
Senest i høst dumpet Nortura fullt brukbare egg til dyrefor, fremfor å senke prisen overfor forbrukerne.
Dette prissystemet kan brukes til å holde kunstig høye priser i markedet, og siden Nortura også er de som avgjør tollsatser for import av mat, også mat vi ikke produserer i Norge, er det mange som stiller seg spørsmål om ordningen.
At Nortura setter prisene på kjøtt og egg, er også politisk omstridt. Flere tar nå til orde for at Nortura, som eies av bøndene, må sette ned prisene når lagrene vokser. Senterpartiet forsvarer at Nortura skal ha dette prissystemet.
Prissystemet er ment å sikre at norske bønder kan produsere mat til stabil inntekt uten å bli utkonkurrert av billigere produksjon i utlandet, men til tross for det siste rekordhøye jordbruksoppgjøret, hvor regjeringen skulle ta store deler av regningen for bøndenes økte kostnader, fortsetter overproduksjonen hvor Nortura legger maten på fryselager, og holder dermed prisene kunstig høye.
Nortura har en plikt til å motta dyr til slakt, og har også fått oppgaven med å sette en pris på kjøttet som er mulig å ta ut i markedet.
Når tilgangen er god på kjøtt, legger de dermed kjøttet på fryselager for å holde prisene kunstig høye, fremfor å redusere matvareprisene.
Dagligvarekjedene varsler nye kraftige prishopp fra 1. februar. Leverandørene, deriblant Nortura skylder på økte kostnader.
I en artikkel om høyere matvare priser på NRK sa Nortura at: «Forbrukerne vil dessverre møte kraftige prisøkninger fra 1. februar», og begrunnet prisøkningen slik:
«Økte strømutgifter i høst alene utgjør dobbelt så mye som overskuddet var i fjor»
Kommunikasjonssjef Kjell Rakkenes i Nortura.
Med dagens høye strømpriser skulle man tro at det koster en del å fryse ned 4,8 millioner kilo kjøtt også.