Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert tirsdag, 8 ,des, 2020 21:33 av Redaksjonen
At kyllinger avlives gjennom «kverning», har blitt omtalt i media Flere ganger de siste årene, blant annet av TV 2-programmet «Matkontrollen» i 2016 og i Dagbladet i januar 2020.
Avlivingen skjer gjennom en metode som kalles maserasjon. Det innebærer at kyllingene blir levende ført inn i en maskin som knuser de med hurtigroterende kniver som treffer kyllingen omtrent 12-15 ganger i sekundet. Det er ikke krav til bedøvelse. Det er kun hanekyllinger som utsettes for dette.
Maskineriet som brukes til å avlive kyllingene enten kan bestå av hurtigroterende kniver eller polystyrentapper, og at kyllingene ikke skal være mer enn 24 timer gamle.
Begge deler knuser kyllingene, og forskriften krever at alle kyllingene skal dø «øyeblikkelig», selv hvis de blir sendt inn i maskinen i store antall.
I en rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) om avliving av fjørfe beskrives metoden slik:
For å sikre at kyllinger virkelig blir maserert, skal mekanisk destruksjon resultere i en «smørje» (slurry), altså ikke gjenkjennelige kroppsdeler som indre organer, vinger og hoder.
EFSA
Denne noe makabre praksisen kunne vært unngått
Bakgrunnen for at hanekyllinger avlives er at de har lite kjøtt og at forbrukerne er ikke interessert i dem. Verperaser er avlet frem for å produsere egg effektivt, ikke kjøtt. Hanekyllinger legger heller ikke egg. Dermed kan man fort konkludere med at med færre som ikke spiser kjøtt, og som vil kjøpe kjøtt av hanekylling ville løst problemet.
Grunnen til at hanekyllinger av verperaser blir avlivet umiddelbart etter klekking, er at de ikke fungerer godt for produksjon av fjørfekjøtt. De vokser relativt langsomt, har et høyt fôrforbruk og det blir en kylling med ganske lite kjøtt, en kylling de færreste forbrukere vil velge. Men har Prior og andre produsenter spurt forbrukerne, eller bare antar de dette?