Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert torsdag, 2 ,feb, 2023 14:25 av Redaksjonen
Politiet i Oslo innkalte til pressekonferanse for å orientere om en eldre drapssak klokken 14 i dag. Politiinspektør Grete Lien Metlid og politiadvokat Henrik Rådal orienterte om saken i presserommet i Politihuset i Oslo.
I pressekonferansen kom det frem at det dreier seg om en gammel drapssak fra Oslo, sommeren 1999. Saken dreier seg om drapet på den 71 år gamle språkforskeren Knut Kristiansen, som ble drept med grov vold.
Den drepte, Knut Kristiansen.
Kristiansen vokste opp på Raufoss, og studerte latin og gresk ved universitetet i Oslo. Han interesserte seg også for sammenlignende språkforskning og kom dermed inn på studiet av sanskrit under Georg Morgenstierne og moderne hindi. Fra 1971 var han universitetslektor i nyindiske språk, og ble senere amanuensis.
Kristiansen videreførte Morgenstiernes studier av de dardiske språkene og gjennomførte to forskningsreiser til Nord-India. Etter den siste turen måtte han amputere deler av benet. Det var også Kristiansen som ordnet Morgenstiernes samlinger. Foruten de indiske språkene interesserte han seg også for romani, og utga sammen med Lars Gjerde (1944–2015) en bok med tekster på dette språket.
Drapet
Kristiansen ble funnet myrdet i sitt eget hjem på Sandaker i Oslo 20. juli 1999. Han ble sist sett i live 4. eller 5. juli.
Gjerningsmannen
Politiet mener nå å være sikre på gjerningsmannen, men vedkommende døde året etter. Dermed ønsker politiet ikke å navngi gjerningsmannen.
Dette er både fordi gjerningsmannen ikke vil tiltales, og av hensyn til hans etterlatte.
«Dette var en mann som i perioder levde et vanskelig liv. Det var perioder med rus og psykisk sykdom. Han var anmeldt for både trusler og vold, blant annet med kniv.»
Politiinspektør Grete Lien Metlid
Etter at ny DNA teknologi ble tatt i bruk, har man nå sammen med slektsforskning i private slektsdatabaser, funnet ett treff på den aktuelle personen som gjør at politiet føler seg sikre på at de har funnet personen som har begått ugjerningen. Juridisk sett er det umulig å beskylde denne mannen for drapet, og av den grunn vil mannens identitet ikke bli offentliggjort. Både av hensyn til gjenlevende slektninger, og at han ikke lenger er i stand til å forklare seg.
Saken blir derfor henlagt, med bakgrunn i siktedes bortgang.
Politiet mener altså at de har funnet gjerningspersonen, men den antatte gjerningsmannen døde altså ett år etter drapet.