Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert onsdag, 11 ,okt, 2023 13:53 av Redaksjonen
I dag er det to år siden en dom i Høyesterett sa at tillatelsen til utbyggingen av vindturbinene på Fosen er ugyldig. Nå demonstrerer mange samer og en mengde støttespillere i hovedstaden.
Hva er saken?
Fosen-saken er en konflikt om vindkraftutbygging på Fosen i Trøndelag mellom reindriftssamene i Fosen reinbeitedistrikt og den norske staten ved Olje- og energidepartementet sammen med utbyggerne i Fosen Vind og operatørene Statkraft og Aneo.
Striden står om de to vindkraftverkene Storheia og Roan, hovedsakelig i Åfjord kommune, som til sammen har 151 vindturbiner.
Staten tapte, ba om unnskyldning, men gjør ingenting.
I overskjønn avholdt av Frostating lagmannsrett i 2020 var retten i tvil når det gjaldt brudd på FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27. Retten fant at det ikke forelå brudd på konvensjonen, fordi reinen kunne vinterfôres. Retten fastsatte en samlet erstatning på 90 millioner kroner til de to siidaene. Erstatningen ble gitt for investeringer i anlegg og utstyr, fôringskostnader og utgifter til samling og utslipp fordi de må legge om drifta, bygge gjerder og fôre reinsdyra i store deler av vinteren i all framtid. Begge parter anket overskjønnet inn for Høysterett. Staten ved Olje- og energidepartementet var partshjelper for Fosen Vind.
Høyesterett behandlet saken i storkammer, det vil si at elleve av Høyesteretts 20 dommere deltar i spesielt viktige saker. Den 11. oktober 2021 fastslo Høyesterett at reindriftssamenes rettigheter etter SP artikkel 27 var krenket. Retten erklærte derved konsesjonen og ekspropriasjonsvedtakene om utbygging av Storheia og Roan vindkraftverk som ugyldige. Overskjønnets avgjørelse om erstatning falt dermed bort. Høyesterett tok ikke stilling til om vindturbinene skal rives eller ikke.
Høyesterett fastslo i 2021 at reindriftssamenes rettigheter etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter var brutt og at Olje- og energidepartementets konsesjon for utbygging var ugyldig. 500 dager etter høyestrettsdommen, fra 23. februar til 3. mars 2023, pågikk en sivil ulydighetsaksjon i Oslo som medførte at regjeringen Støre ba om unnskyldning overfor reindriftssamene på Fosen for at deres menneskerettigheter var brutt. Istedet forsøker myndighetene å mekle seg ut av situasjonen.
Samene på Fosen vurderer nå å trekke seg fra meklingene i Fosen-saken dersom den ikke fører fram.
Det sier Terje Haugen, leder for Fovsen Njaarke Sijte i ett intervju med NRK.
Ett år etter dommen ble det gjennomført større demonstrasjoner i Regjeringskvartalet i Oslo mot regjeringen Støres manglende oppfølging av Høyesteretts dom, 500 dager etter at den var rettskraftig. NSR-N (Norske Samers Riksforbunds ungdomsorganisasjon) og Natur og Ungdom stod bak aksjonene. Torsdag 23. februar 2023 tok 13 aksjonister seg inn i Olje- og energidepartementets foajé for å protestere.
Aksjonistene ble natt til 27. februar båret ut av politiet, men fortsatte aksjonen utenfor departementet påfølgende dag.
Inngangene til Olje- og energidepartementet, Finansdepartementet og åtte andre departementer ble etter tur sperret, noe som medførte at de ansatte ble oppfordret til å bruke hjemmekontor. Politiet fjernet demonstranter i flere omganger etter at de på oppfordring fra politiet ikke ville fjerne seg frivillig.
Nå har det gått to år, staten har ikke gjort noe for å bøte på menneskerettsbruddet de ble dømt for, og dermed møtte aksjonister opp på Eidsvolls plass foran Stortinget igjen.
Aksjonistene har «omdøpt» Karl Johans gate til Elsa Laulan gæjnoe og setter der opp flere lavvoer.
– «Vi har flyttet inn på Elsa Laulan gæjnoe, og vi flytter oss faen ikke»
Ella Marie Hætta Isaksen.
Politiet griper ikke inn mot demonstrasjone utenfor Stortinget
Innsatsleder Svein Arild Jørundland sier til NRK at politiet ikke vil gripe inn i demonstrasjonen nå.
– I utgangspunktet er det ikke lovlig, det de gjør nå. Men Karl Johans gate, akkurat den biten som er blokkert, er i utgangspunktet ikke veldig trafikkert. Det er fortsatt mulig for fotgjengere å komme forbi, så sånn som situasjonen er nå gjør ikke politiet noe videre, sier han.
I dag ble også den såkalte vandrehallen på stortinget inntatt av aksjonister, og de nekter å forlate Stortinget.