Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert fredag, 3 ,mar, 2023 14:25 av Redaksjonen
Jernbanedirektoratet foreslo i fjor at Flytoget skulle få kjøre mange av regiontogene på Østlandet i pakken, som kalles «Østlandet 2». Resten av regionaltogene og lokaltogene i Oslo-området skulle kjøres av VY.
Østlandet 2 strekker seg fra Larvik i sør opp til Notodden, og til Lillehammer i nord og Kongsvinger i aust.
I dag er det VY som står for all denne trafikken, dersom man ser bort fra Flytogets avganger til og fra Gardermoen.
I fjor vår fikk Jernbanedirektoratet i oppdrag fra Samferdselsdepartementet å direkte-tildele persontogtrafikken på Østlandet. Jernbanedirektoratet har forhandlet med Vy og Flytoget, og har nå konkludert med at Vy hadde det beste tilbudet.
– Avtalen gjelder for ti år, og vil over tid gi et bedre tilbud til passasjerene på hele Østlandet. Både Flytoget og Vy har levert solide og godt gjennomarbeidede tilbud, og vi har hatt konstruktive og gode forhandlinger underveis, sier Sletta.
Lavest pris ga størst utslag
Tilbudene fra Vy og Flytoget ble vurdert i forhold til kundetilfredshet, rutetilbud og pålitelighet, i tillegg til kostnader for staten, gjennomføringsrisiko og effektiv utnyttelse av infrastruktur. Trafikken på Østlandet er fordelt på to avtaler: Østlandet 1 og Østlandet 2. Flytoget ble invitert til å forhandle om Østlandet 2, mens Vy først ble invitert til å forhandle om Østlandet 1 og senere om begge avtalene samlet.
Begge selskapene skårer høyt på kvalitet, pålitelighet og kundetilfredshet, mens Vys tilbud om begge avtalene var det billigste. Vy ble også vurdert som det beste alternativet med tanke på risiko for en god gjennomføring.
– Vys tilbud for hele Østlandet var rundt én milliard kroner lavere enn summen av tilbudene fra Vy og Flytoget for henholdsvis Østlandet 1 og Østlandet 2. Flytoget kom bedre ut på noen parametre, men pris ble utslagsgivende, sier Sletta.
Anbudet innebærer at Flytogtilbudet vil fortsette som i dag de neste fem årene, men at det er uvisst hva som skjer når perioden er ute.