Ari Behn er død.

(Artikkelen er sist oppdatert: torsdag, 9 ,apr, 2020 23:13)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


Ari Mikael Behn ble født i Århus i Danmark som Ari Mikael Bjørshol, og var sønn av Olav Bjørshol og Marianne Solberg. Familien bodde i Danmark og England en periode før de flyttet til Tennevoll i Lavangen i Nord-Norge. Familien slo seg ned i Moss da Ari var seks år gammel.

Ari tok som 24-åring i 1996 mormorens opprinnelige etternavn, Behn; navnet er nedertysk og trolig en kortform for Bernhard, og familien stammer fra den tyskfødte offiseren Henrich Jürgensen Been fra Schleswig-Holstein.
Ari Behn fikk sitt litterære gjennombrudd i 1999 med novellesamlingen Trist som faen. Den fikk flere gode anmeldelser og solgte i over 100 000 eksemplarer. Behn giftet seg med prinsesse Märtha Louise i Nidarosdomen i Trondheim den 24. mai 2002. Deres første datter, Maud Angelica, ble født på Rikshospitalet i Oslo 29. april 2003, og deres andre datter Leah Isadora kom til verden på Bloksbjerg på Hankø 8. april 2005. Parets tredje datter, Emma Tallulah, ble født i parets hjem i Lommedalen 29. september 2008-

Årene etter han giftet seg med Märtha Louise utgav Behn flere bøker. I tillegg til sitt forfatterskap hadde Behn også hatt andre kunstneriske og kreative prosjekter. Sammen med Baron von Bulldog lanserte han en smokingkolleksjon i 2004. I 2007 lanserte han vinglass og serviset «Peacock» for Magnor Glassverk.

I tillegg laget han dokumentarer for fjernsyn og arbeidet som skribent for diverse publikasjoner som Dagbladet, Aftenposten, Vagant og Hot Rod. Våren 2011 debuterte han som dramatiker med stykket Treningstimen, som ble satt opp ved Rogaland Teater i regi av Kim Sørensen.

Han var i noen år en del av den kunstneriske vennekretsen Den Nye Vin, som bestod av blant annet fotografen Per Heimly.
Behn og Heimly jobbet sammen om underholdningsserien Ari og Per som ble vist på NRK våren 2011. Serien vant prisen for beste underholdningsserie under Gullruten 2011 og ble dessuten nominert i klassen beste nye programserie.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!