Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert mandag, 14 ,sep, 2020 01:42 av Redaksjonen
Jegerne i Norge kan bli nødt til å kutte ut all blyholdig ammunisjon i løpet av få år. Folk som er opptatt av natur og miljø jubler nå over at EU setter miljøet fremfor jakt. Dermed viser EU parlamentet at de nok en gang tar helse, forurensning og naturvern mer alvorlig enn politikerne på Stortinget.
Norge kunne ha vunnet denne saken hva effektivitet angår, for vi hadde et forbud mot bly i hagleammunisjon forbudt i ti år. Helt til, ikke uventet, sørget Senterpartiet sammen med Ap, H og Frp for at det i 2015 ble lovlig igjen til nesten all jakt.
Miljøbevegelsen ble tatt litt på senga da Stortinget godtok jegernes argumenter (fra NJFF) og sa ja til bly igjen.
Politikerne satte dermed alle faglige råd til side, pg så bort fra de klare advarslene fra Miljødirektoratet og forskere som blant annet er gjengitt i Stortingets egen innstilling.
EU leder nok en gang an i forhold til matsikkerhet og miljøvern.
Nå kan nemlig EU-systemet sette ett kraftig skudd for baugen for NJFF (Norsk jeger og fisker forbund) sin mildest talt miljøfiendtlige holdning, ved å gi langt strengere regler mot blyholdig ammunisjon enn det Norge hadde tidligere.
EU-kommisjonen har allerede fått flertall for et forslag om å forby blyhagl til jakt i våtmarker.
Og det stopper, heldigvis for miljøet, ikke der: Det europeiske kjemikaliebyrået ECHA jobber nå med å forby alle typer blyholdig ammunisjon, uansett våpentype, og uansett hvor det skytes.
Dersom EU vedtar forbud mot blyholdig ammunisjon, så vil disse forbudene bli gjeldende i Norge gjennom EØS-avtalen. EØS avtalen er som kjent avtalen Norske myndigheter hadde i backup for å redde norsk industris eksportmuligheter dersom folket sa nei til ett medlemskap i EU. EØS avtalen gir imidlertid ikke Norge stemmerett i EU, slik ett medlemskap ville gitt. (Red anm)
Dermed ser det ut til at EU er det som må til for at Norge skal bli miljøvennlig, også når det gjelder jakt.
Veterinærinstituttet samlet inn et større antall rovfugler i Norge fram til 2014, før opphevelsen av forbudet. De fant bly i nesten alle rovfuglene, og 10 prosent hadde nivåer som samsvarer med blyforgiftning
Fugler som overlever blyforgiftningen i første omgang, kan uansett få ødelagt helse og problemer med å fly.
Disse fuglene, fulle av bly, er altså det vi vil få servert i Norge til vår viltmiddag om NJFF fikk det som de ville.