Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Sist oppdatert fredag, 18 ,sep, 2020 13:37 av Redaksjonen
Utbruddet på MS Roald Amundsen skyldtes ikke én enkelthendelse eller en enkeltpersons handlinger. Situasjonen oppsto som følge av en serie av hendelser og handlinger. Rapporten gir flere anbefalinger for å hindre at en slik situasjon skjer igjen, sier advokat Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm, som sammen med DNV GL har utført granskingsarbeidet på oppdrag fra Hurtigruten.
Seilasene med skipet til Svalbard og Bjørnøya i sommer førte til et av de største smitteutbruddene i Norge. Totalt ble 71 personer smittet av covid19 om bord på skipet.
Da rapporten ble lagt fram i går, la styret i Hurtigruten seg flate og ba om unnskyldning.
Karanteneregelverket på MS Roald Amundsen ble utført av en faglært kokk, ikke en utdannet jurist.
Dette sa advokat Fougner under pressekonferansen i går.
Dette er hovedpunktene i det som gikk galt:
- Risikostyringsprosessene har vært utilstrekkelige.
- Hurtigruten iverksatte ikke tilstrekkelige tiltak for testing av utenlandsk mannskap i Norge før de mønstret på skipet.
- Reglene for karantene ble praktisert uriktig.
- Mistanke om smitte underveis i seilasene ble ikke fulgt opp, og covid-19 testing ble ikke gjennomført tidsnok.
- Da Hurtigruten mottok positive svar på prøvene ble tatt, tok det for lang tid før krisehåndterings-systemet ble iverksatt.
Allerede 29. juli fikk Hurtigruten beskjed om at det kan ha vært covid19-smitte om bord på den første seilasen. Hurtigruten varslet ikke dette videre.
En stor del av de ansatte om bord på kom fra Filippinene. Personer som kommer fra Filippinene skal sitte ti dager i karantene når de kommer til Norge. Det Filippinske mannskapet skal ha blitt sjekket rett før de reiste fra Filippinene, men da de kom til Norge, etter en lang reise og flere mellomlandinger, ble de satt rett i arbeid ombord. gikk de rett på jobb.