Anne Frank og hennes familie ble forrådt av jødiske Arnold van den Bergh

(Artikkelen er sist oppdatert: onsdag, 19 ,jan, 2022 12:55)

Denne artikkelen er over to måneder gammel, og kan derfor inneholde utdatert informasjon.


I hvert fall om vi skal tro Research-leder Vince Pankoke. Det er filmskaperen Thijs Bayens som står bak prosjektet, som er finansiert ved hjelp av såkalt crowd funding.

I tillegg til Pankoke, har hele 19 etterforskere jobbet med saken, de fleste fra Nederland. Teamet har blant annet gjort en rekonstruksjon av arrestasjonsdagen til Anne Frank og hennes familie i 1944.

Annelies Marie Frank, kjent for ettertiden som Anne Frank døde i perioden februar til mars 1945 i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. Bergen Belsen ligger ca. 20 km nordvest for Celle i Niedersachsen i Tyskland.

Bergen-Belsen 19. april 1945
En britisk bulldozer skyver lik ned i en massegrav.

Hun var en tysk jente av jødisk familie. Sammen med familien og fire venner gjemte hun seg i Amsterdam. De fryktet å bli arrestert av de nazistiske okkupantene som forfulgte jødene under den andre verdenskrigen. Anne Frank skrev i tiden frem mot arrestasjonen en dagbok som har blitt verdenskjent. Dagboken er oversatt til mer enn 56 språk. Faren solgte dagboken etter andre verdenskrig.

Mellom klokken 10:00 og 10:30 den 4. august 1944 ble gruppen som bodde i annekset, og to av hjelperne deres, Victor Kugler og Johannes Kleiman, arrestert av SS-Oberscharfuhrer Karl Josef Silberbauer og tre nederlandske hjelpere fra det grønne politiet.

Hvem anga Anne Frank?

Det har lenge vært antatt at noen hadde angitt dem. Hvem som hadde tystet på dem, har man ikke klart å finne ut av til tross for at mange har engasjert seg i spørsmålet. Lenge var de mest mistenkte personene varehusansatt Willem van Maaren, vaskehjelp Lena van Bladeren-Hartog og Gestapo-informant Tonny Ahlers. Forskere ved Anne Frank-museet i Amsterdam lanserte i 2016 en alternativ forklaring på hvordan skjulestedet ble oppdaget. Samme dag gjennomførte nemlig tysk politi en razzia for å finne motstandsfolk og folk som drev illegal produksjon av og svartebørshandel med rasjoneringskort, i sidebygningen til huset der familien Frank gjemte seg. Det ble derfor antatt at politiet oppdaget familien Frank ved en tilfeldighet.

Nå viser altså undersøkelsene til Vince Pankoke og hans team at Anne Frank og hennes familie ble forrådt av jødiske Arnold van den Bergh.

Likte du artikkelen? Støtt oss gjerne på Patreon!